Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, ser byggmaterialhandlarna som en viktig länk mellan beställare och utförare.

Så rustar vi för att bli elva miljoner innevånare

Branschnytt

Sveriges Byggindustrier står inför stora utmaningar när landet ska rustas för en befolkningsmängd på elva miljoner innevånare någon gång runt 2026 - 2027. Byggmaterialhandlarna har en viktig roll som länken mellan beställare av byggtjänster och utförare. Kring detta kommer Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd att prata på Byggmaterialdagarna.

Catharina Elmsäter-Svärd tillträdde tjänsten den första oktober 2017 och hade då en politisk karriär bakom sig där hon bland annat har varit infrastrukturminister, tillförordnad försvarsminister och näringspolitisk talesperson för sitt parti, Moderaterna.

Den ökande befolkningsmängden i Sverige ökar trycket på bostäder.

– Vår bransch måste vara attraktiv, sund och säker. Vi har stora pensionsavgångar framför oss och nya medarbetare till byggbranschen måste rekryteras för att vi dels ska kunna bygga nya bostäder och dels renovera befintliga i den omfattning som behövs. Samtidigt måste vi arbeta mot alla typer av fusk, både mot svartarbete i branschen och byggfusk. Annars är vi inte sunda och säkra.

Viktig länk

Hon ser byggandet som en kedja med olika aktörer där byggmaterialhandlarna är en viktig länk.

– De är kittet mellan privatkonsumenter och byggentreprenörer. Det handlar inte bara om att sälja material utan att kunna informera om det på ett korrekt sätt och rekommendera duktiga hantverkare som kan utföra arbetet. Samtidigt som byggmaterialhandlarna även ska kunna informera om vad konsumenterna ska tänka på när de anlitar hantverkare så att missförstånd undviks.

I kommersiellt byggande ökar kraven på hållbarhet.

– Det ställer krav på spårbarhet av byggmaterial som i sin tur kräver en ökad digitalisering i branschen. Bygghandlarna måste också skaffa goda kunskaper kring materialet de säljer när det gäller innehåll, vart det kommer ifrån och hur det fungerar i livscykelprocessen.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår