Mikael Arvered, Divisionschef bygg, Ahlsell, Johan Winroth, vd Derome Bygg & Industri AB, Endre Espeseth, vd Kesko Sverige, Daniel Bik, vd Optimera, Karin Eriksson, vd Mestergruppen och Lars Lindgren, vd AB Karl Hedin Bygghandel.

Ledare i branschen om framtiden

Nyheter

Att vi lever i en turbulent tid är nog något de flesta kan skriva under på. Vi kollade hur några av branschens ledare ser på framtiden.

Hur ser du på marknaden framåt och vilka frågor tror du kommer att bli viktigast för er, och för branschen i stort, den närmaste tiden?

 

Mikael Arvered, Divisionschef bygg, Ahlsell:

– Nyproduktionen av bostäder kommer kraftigt att bromsa in och har redan så skett. Hög inflation, högre räntor och allmän osäkerhet gör att vi alla privat väntar med större beslut som exempelvis köp av bostäder. Det kommer leda till en svag marknad under andra halvåret. Som tur är utgör nyproduktion enbart en liten del av Ahlsells marknad och vi tror att industri och infrastruktur kommer ha en fortsatt god tillväxt men oavsett är det svårt att veta hur senare delen av 2023 kommer att arta sig. Vi har tilltro till vår fina säljkår men är självklart vaksamma på hur marknaden utvecklar sig. Viktiga frågor att ha koll på är att tillföra kunderna värde, göra det enklare för dem att utföra sitt arbete och vara tillgängliga. Vi fokuserar även mycket på att ha rätt produkter och rätt mängd i lager och fortsatt vara snabba på att leverera. Ahlsell med sin bredd kan minimera antalet lastbilar till kundens arbetsplatser och på så sätt effektivisera deras vardag men också bespara miljön onödiga transporter.

 

Johan Winroth, vd Derome Bygg & Industri AB:

– Det kommer finnas utmaningar men även möjligheter i marknadsläget framåt. Bland annat inflation och stigande räntor har minskat efterfrågan på nya bostäder vilket skapar färre flyttkedjor. Detta i kombination med att hushållen håller i plånboken innebär minskade ROT-arbeten. Samtidigt finns det andra segment som är starka såsom investeringar i offentliga och kommersiella fastigheter. För oss inom Derome fokuserar vi på möjligheter och att fortsätta utveckla både våra medarbetare och vårt kunderbjudande. I ett tuffare marknadsläge ges möjligheten att bygga sig starkare inför nästa högkonjunktur. För branschen i stort blir det viktigt att behålla och bygga kompetens, utveckla hållbart byggande och ta plats i den politiska diskussionen då byggsektorn är en viktig motor för hela samhället.

 

Endre Espeseth, vd Kesko Sverige:

– Vi tror fortfarande på god aktivitet på den professionella byggmarknaden, men vi ser att marknaden skiljer sig åt geografiskt i vårt avlånga land. Proffsmarknaden präglas mer av renoveringar än nybyggnation, som har minskat något. Den direkta konsumentmarknaden har avtagit, vilket började under fjärde kvartalet förra året. Detta beror helt klart på den ekonomiska situation som omvärlden befinner sig i, med hög inflation och osäkerhet hos konsumenterna i stort.

– Det viktigaste för oss är att stötta våra kunder i den omställning som vi befinner oss i. Detta gör vi bland annat genom att ligga i framkant av det gröna skifte som sker just nu, där vi erbjuder lösningar för energieffektivisering och produkter som stödjer detta. För branschen är det nu viktigt att upprätthålla en hög hållbarhetsnivå. Utöver det behöver vår bransch också få politikerna att förstå vikten av att stimulera till användning av ROT-avdraget, där satsningar på hållbarhet bör vara i fokus.

 

Daniel Bik, vd Optimera:

– De makroekonomiska indikatorerna har ju under hösten pekat mot en sättning i marknaden, hur stor den blir och när den infaller till sin helhet har varit och är fortsatt något svårbedömt. Olika marknadssegment påverkas olika mycket och vid olika tidpunkter. De direkt konsumtionsdrivna har ju ganska direkt påverkats då planeringshorisonten oftast är relativt kort, medan andra påverkas lite längre fram. Troligtvis blir 2023 ett utmanande år, och då särskilt andra halvåret, och att vi under 2024 ser en viss återhämtning inom vissa marknadssegment. Vi är beslutsamma att fortsätta vidareutvecklingen av vårt kunderbjudande genom sortimentsanpassningar och breddningar utifrån kundbehov och önskemål:

  • Utveckling av våra digitala erbjudanden, alltifrån e-com till digitala tjänster.
  • Vara den ledande möjliggöraren av hållbart byggande, dels genom att tillhandahålla produkter i framkant men framför allt göra det enkelt för kunden att välja rätt produkter.
  • Fortsätta att effektivisera vår egen drift, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

– Utifrån ett större branschperspektiv är byggmarknaden otroligt viktig för den svenska ekonomin. Oavsett konjunkturläget har vi en bostadsbrist nu och på sikt, likväl som att energieffektivisering av byggnader har en stor påverkan för en omställning till ett mer hållbart samhälle. Statliga satsningar inom dessa områden är en förutsättning för att stimulera marknaden i rätt riktning, exempelvis genom införande av ett grönt ROT-bidrag.

 

Karin Eriksson, vd Mestergruppen:

– Vi tror på en svag konjunkturnedgång under 2023, drivet av minskat bostadsbyggande och minskad köpkraft hos våra konsumenter, men också en mättnad efter pandemiåren. Vi ser att ansökan om ROT-bidrag kraftigt minskat under hösten vilket beror på det allmänna konjunkturläget med högre räntor, högre mat- och elpriser och en allmän oro för den egna och den allmänna ekonomin. Den minskade rörligheten på bostadsmarknaden påverkar också investeringar i byggmaterial, då många renoverar bostäder i samband med att man byter bostad. Men vi ser också att det kommer att finnas ett underhållsbehov framöver, inte minst när det gäller energi- och klimatanpassningar som väger upp en del av de dystra utsikterna under 2023. Vi inom Mestergruppen är dock optimistiska då det är i konjunktursvackor som vår affärsmodell med fria företagare i samverkan fungerar som bäst. Vi har möjligheten att på kort sikt ställa om, anpassa kostnader och sätta in snabba försäljningsåtgärder för att ta marknadsandelar. Vi har en starkt tillväxt både på våra befintliga anläggningar och genom att vi får in nya medlemmar, förvärvar enheter och etablerar nytt. 

– Den viktigaste frågan under 2023 blir därför att fortsätta ha fokus på tillväxt och att ta marknadsandelar. Det är också i tider av lägre aktivitet på marknaden som man kan passa på att göra investeringar i infrastruktur och för oss är det detta år fokus på att utveckla våra digitala plattformar, allt från affärssystem till proffsweb och e-handel. Allt för att vara rustade för vändningen 2024. Något som vi också investerar tid och resurser i är vår omställning till en hållbarare värld. Vi har tagit fram en ny hållbarhetsstrategi som ska hjälpa oss att göra stora förändringar för oss och vår omvärld fram till 2030. Det handlar om allt från minskad klimatpåverkan till att påverka branschen att bli mer inkluderande. Detta är också frågor som kommer att bli allt viktigare för branschen framöver, inte minst drivet av omvärldens krav och ny lagstiftning. Inom branschorganisationen driver vi just nu frågan om grön ROT som ett led i att stödja konsumenterna att ta mer hållbara steg.

 

Lars Lindgren, vd AB Karl Hedin Bygghandel:

– Det är väl ingen hemlighet att vi har bistra tider framför oss men vi kommer från en väldigt hög nivå i försäljningen med pandemieffekt och låga räntor. Försäljningen B2C har minskat under lång tid och nu kommer försäljningsminskningen även på B2B. Det verkar dock som medelstora och små byggare som inte är fokuserade på nyproduktion har okej med jobb. Personligen tror jag inte att vi ser någon vändning i marknaden förrän tidigast andra halvåret 2024, men det är många faktorer som spelar in i ett detta oroliga världsläge så det kan mycket väl bli en längre lågkonjunktur som kan komma slå hårt mot vår bransch. De viktigaste frågorna framåt för vår del blir att vässa oss i alla delar för att möta en tuffare konkurrens i lågkonjunkturens spår, men även att stå rustade när marknaden vänder för det kommer den att göra, och har alltid gjort, efter svackor, men det kommer att bli sämre innan det blir bättre och botten är fortfarande inte nådd! Vi är rejält rustade för att klara en nedgång och det finns naturligtvis möjligheter under bistra tider, men hur det faller ut får framtiden visa. 

Annons:

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

18 april 2024

Flera steg mot ökad hållbarhet för Ahlsell under 2023

Nyheter

17 april 2024

Beijers rekordsatsning ska ge snabbare och mer hållbara leveranser

Nyheter

17 april 2024

Byggstartsindikatorn: Ökade byggstarter under mars

Nyheter

17 april 2024

”Byggandet utanför bostadssektorn har tuffat på ganska bra”

Nyheter

17 april 2024

”När vänder det?” temat på branschledardag

Nyheter

17 april 2024

Byggreformer i fokus under politikersamtal

Nyheter

17 april 2024

Nordbygg är tillbaka med full kraft

Nyheter

17 april 2024

Woody blir Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

16 april 2024

Byggmaterialhandlarna efterlyser fler satsningar på byggsektorn i vårbudgeten

Nyheter

16 april 2024

Byggkostnadsindex ökade i mars

Nyheter

15 april 2024

Affären klar: Mestergruppen Sverige förvärvar Colorama

Nyheter

15 april 2024

Dags att nominera Årets byggmaterialhandlare 2024!

Nyheter

14 april 2024

Byggmaterialdagen kommer tillbaka i höst

Nyheter

12 april 2024

Kraftig ökning av antalet varsel inom bygg under första kvartalet

Nyheter

11 april 2024

Bolist lanserar nytt reklamkoncept

Nyheter

11 april 2024

Positivt budskap på Mestergruppens bolagsstämma

Nyheter

11 april 2024

Nu lanseras en vägledning för taxonomins krav på byggprodukter

Nyheter

11 april 2024

Det blir högsta huset i Sverige att kläs med återbrukat tegel

Nyheter

11 april 2024

Rockwool satsar på elektriska transporter

Nyheter

11 april 2024

BoByggarBarometern: Branschen spår positiv utveckling

Nyheter

11 april 2024

Beijer ingår partnerskap för digitala produktutbildningar

Nyheter

10 april 2024

Bergqvist Järn & Bygg ansluter till XL-Bygg

Nyheter

09 april 2024

Ahlsell gör norrländska nyförvärv

Nyheter

09 april 2024

Bolist Byggstart är tillbaka – söker nästa generations byggföretagare

Nyheter

08 april 2024

Stort intresse när Derome rekryterade i Karlstad

Nyheter

08 april 2024

Medlemmarna tyckte till i Byggmaterialhandlarnas branschundersökning

Nyheter

08 april 2024

AB Karl Hedin i samarbete för bättre spårbarhet av leveranser

Nyheter

08 april 2024

Arkitekten Pål Ross: ”Betong är ett fantastiskt byggmaterial”

Nyheter

03 april 2024

Logistiktopparna om treenigheten bakom hållbara just-in-time-transporter

Nyheter

03 april 2024

Elitfönster värvar ny divisionschef från träindustrin

Nyheter

03 april 2024

Så utvecklas byggmarknaden – region för region

Nyheter

28 mars 2024

Samarbete bakom 80 nya hyreslägenheter i Varberg

Nyheter

27 mars 2024

Enighet för ny marknadsstrategi bland Woodys delägare

Nyheter

26 mars 2024

Första kullen Bolistare examinerade

Nyheter

26 mars 2024

NCC förnyar rikstäckande avtal med Ahlsell

Nyheter

25 mars 2024

Lindab i Trollhättan flyttar

Nyheter

25 mars 2024

Han blir ny vd för Dahl Sverige AB

Nyheter

22 mars 2024

Fristads och Ahlsell startar insamling av använda arbetskläder

Nyheter

21 mars 2024

Ökad oro för konjunkturen hos VVS-företag, men fortsatt positivt i branschen

Nyheter

21 mars 2024

Knauf Danogips byter varumärke

Nyheter

21 mars 2024

Prognoscentret: Stärkta utsikter för byggmarknaden efter sommaren

Nyheter

21 mars 2024

K-Bygg tar över K-Rauta i nio städer

Nyheter

20 mars 2024

Byggstartsindikatorn: Bostadsbyggandet ökade i februari

Nyheter

20 mars 2024

Areco siktar på proffsmarknaden i Norge genom förvärv av bygghandel

Nyheter

20 mars 2024

Ulrika Svensson, delägare för XL-Bygg Åkersberga: ”Jag har aldrig tittat åt något annat yrke”

Nyheter

20 mars 2024

”Kommunikation är avgörande för att logistiken ska fungera”

Nyheter

20 mars 2024

Polisen om hemgjorda bomber: ”Har ärenden varje år”

Nyheter

19 mars 2024

Måla om vanligaste investeringen på svenska gårdar

Nyheter

19 mars 2024

XL-Bygg Herok öppnar nytt i Karlskoga

Nyheter

19 mars 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår