Monica Björk, vd Byggmaterialhandlarna, Lena Lundberg, Public Affairs and Regulatory Director på Trioworld och Alexandra Rosenqvist, hållbarhetschef på Beijer Byggmaterial.

Så kan bygghandeln bidra till effektivare plaståtervinning

Nyheter

Forskningsinstitutet RISE har inom innovationsprogrammet RE:Source undersökt sätt att främja hållbarhet inom byggindustrin. Ett av resultaten är att byggvaruhandeln kan bidra genom att bli bättre på att separera och sortera plastemballage för trävaror för att öka återvinningen av dessa.

Byggindustrin använder stora mängder plastemballage för att skydda träprodukter av olika slag. RISE har identifierat plasttypen som särskilt lämplig för separat återvinning, då materialet är homogent och går att återvinna många gånger. I studien CirEm har institutet tittat närmare på insamlings- och återvinningssystem för plasttypen, samt tagit fram förslag på riktlinjer för design och sortering av den. Alexandra Rosenqvist, hållbarhetschef på Beijer, är en av personerna från byggmaterialhandeln som har deltagit i projektet. 

– Vi på Beijer har jobbat med frågan under flera års tid och varit aktiva i CirEm för att testa och lära oss hur den bästa sorteringen ser ut. Vi har utifrån resultaten tagit fram nya sorteringsanvisningar till våra filialer, vilket kommer att leda till att mer plast tas om hand och blir så resurseffektiv som möjligt, säger hon och fortsätter: 

– Vi har också höjt kraven på våra leverantörer. Emballageplasten som de använder ska vara återvinningsbar och innehålla minst 30 procent återvunnet material. Vi märker också att allt fler av våra kunder ställer krav på oss inom området, vilket vi uppmuntrar. För att möjliggöra en effektiv loop har vi försökt att jobba med frågan i hela värdekedjan. Ett mål som vi har landat i är att 2030 sluta plastloopen helt. 

Vidare berättar Alexandra att RE:Sources studie har varit en del i att öka organisationens kunskap om plast och att den har skapat en medvetenhet kring vad som krävs för att bygghandeln ska lyckas med sin del i återvinningskedjan. 

– Den kunskap som vi har nu ger oss goda förutsättningar för att kunna bidra till ökad återvinning av emballageplast. Hur våra konkurrenter arbetar med frågan vågar jag inte svara på. Mognadsgraden ser nog ganska olika ut. Det vi vet säkert är att hela värdekedjan behöver vara med för att vi ska kunna fixa loopen som behövs. Vi välkomnar direktiv kring saken för att komma framåt som bransch. Plast kan vara en bra råvara om vi använder den korrekt och tar hand om resursen ansvarsfullt, säger hon. 

Några som arbetar med att ta fram direktiv kring plastemballage för trävaror är branschorganisationen Byggmaterialhandlarna. Deras vd Monica Björk berättar att det är lagkrav på att återvinna plastförpackningar idag och att många bygghandlare är duktiga på att efterleva det. 

– Den som har förpackningsavfall ska enligt avfallsförordningen sortera ut det från annat avfall. Plast ska sorteras som en egen fraktion, men eftersom plastemballage till trävaror har visat sig vara en väldigt ren plast tjänar man på att återvinna den för sig. Vissa bygghandlare ställer redan krav på separat återvinning av den här typen av plast inom den egna organisationen. Vi vill att det ska bli standard för alla. Det spelar stor roll hur effektiv man kan vara i sin insamling, bland annat när det gäller CO2-utsläpp, säger hon. 

Genom att återvinna emballageplast separat och sortera färgad plast från transparent kan den leva vidare i många cykler.

– Plast kommer från en ändlig resurs och vi behöver se till att den cirkuleras så långt det går. För att det ska bli möjligt behöver hela kedjan ta ansvar. Vi kommer därför också att börja ställa krav på träleverantörerna kring utformandet av plastemballaget. Vi kommer också att ta inspiration från Storbritannien, där de ställer krav på att all emballageplast till trävaror ska bestå av minst 30 procent återvunnet material, säger Monica. 

Det finns flera aktörer som återvinner den här typen av plast idag. En av dem är Trioworld som har mer än 50 års erfarenhet av plaståtervinning. Nu bygger man ut återvinningskapaciteten i sin anläggning i Korsberga för att bland annat också kunna ta emot byggplast. Idag återvinner man lantbruksplast där sedan några år tillbaka.

– Vi ser en ökad efterfrågan på återvunnet material i våra produkter och investerar därför kraftigt i uppbyggnaden av återvinningskapaciteten i bland annat Sverige. Ensilagefilm till höbalar och andra typer av lantbruksplast består av samma sorts plast som emballagefilmen till trävaror och vi har arbetat med sådan återvinning i många år. I dagsläget är vi faktiskt ensamma i Sverige om att både återvinna plastfilm och använda den till nya produkter, säger Lena Lundberg, Public Affairs and Regulatory Director på Trioworld.

Hon berättar att Trioworld säljer sina plastemballage för virkestäckning till bland annat Storbritannien. Där är det viktigt att uppfylla kraven på att plastförpackningar, som t.ex. virkestäckningsfilm, ska bestå av minst 30 procent återvunnen plast. Trioworld har dock virkestäckningsfilm med upp till 80 procent återvunnet. 

– Plastförpackningar som innehåller mindre än 30 procent återvunnet måste betala en ganska hög skatt. Inom EU uppdateras nu lagkraven på förpackningar vilket bland annat kommer leda till krav på innehåll av återvunnen plast och att alla förpackningar ska vara återvinningsbara senast 2030. Jag tror att mycket kommer att ha hänt inom det här området inom fem år, avslutar hon.

 

Nyheten i korthet:

  • Det omfattade forskningsprojektet CirEm har resulterat i nya insikter kring återvinning av plastemballage för träprodukter.
  • Byggmaterialhandeln kan bidra till ökad och mer effektiv återvinning av emballageplast genom att sortera plasten separat från annan plast samt efter färg och upprätta ändamålsenliga avtal med återvinningsentreprenörer.
  • Branschorganisationen Byggmaterialhandlarna kommer att börja ställa krav på träleverantörerna om utformandet av virkestäckfilm. Minst 30 procent av plastfilmen ska bestå av återvunnet material och helst ska det finnas en grafisk standard, som effektiviserar återvinningen och samtidigt garanterar att virket skyddas från UV-strålning.

Artikeln är hämtad ur nummer 4 2023 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Svenskt Trä: Bastubygge i topp hos hemmafixarna

Nyheter

04 december 2023

Antalet färdigställda bostäder i Europa bottnar år 2025

Nyheter

04 december 2023

Han blir ny strategi- och transformationschef på Beijer

Nyheter

04 december 2023

Göteborgsföretag först i världen med prefabricerade solcellstak

Nyheter

01 december 2023

Årets vinnare i Sweden Green Building Awards

Nyheter

01 december 2023

Beijers Branschrapport: Fortsatt tufft för byggmaterialhandeln

Nyheter

01 december 2023

Karin Eriksson lämnar vd-rollen i Mestergruppen

Nyheter

30 november 2023

Så påverkar äldres villaförsäljning samhällsekonomin

Nyheter

29 november 2023

Beijer i Uppsala i återbruksprojekt

Nyheter

29 november 2023

Louise bytte blommor och blad mot virke och skruv

Nyheter

29 november 2023

Mats Sundin: ”Det viktigaste för mig är att hitta avknappen”

Nyheter

29 november 2023

Framtidsvalet ska få unga att upptäcka byggmaterialhandeln

Nyheter

29 november 2023

Byggelement inviger ny fabrik

Nyheter

28 november 2023

De lanserar evoZero-cement från världens första CCS-anläggning i cementindustrin

Nyheter

28 november 2023

Happy Homes presenterar trendrapport

Nyheter

28 november 2023

Utökat samarbete för att främja återbruk

Nyheter

28 november 2023

XL-hjälpen uppmärksammade vinnare - och laddar om för nästa år

Nyheter

28 november 2023

Bara PEFC-certifierat virke i Deromes pallkragar

Nyheter

28 november 2023

Ahlsell gör två nyförvärv

Nyheter

28 november 2023

Föreläste om byggbranschens gröna omställning

Nyheter

24 november 2023

Swisspearl vinnare av innovationspris

Nyheter

24 november 2023

SCB: Färre påbörjade lägenheter

Nyheter

24 november 2023

Ny produktdatakatalog för byggmaterial och träprodukter

Nyheter

23 november 2023

Strategi och framtid på Bolistkonferens

Nyheter

23 november 2023

De blev Årets leverantör inom XL-Bygg

Nyheter

21 november 2023

Ny mässa för byggmaterialfrågor

Nyheter

21 november 2023

XL-Bygg ingår partnerskap med SOK

Nyheter

20 november 2023

Lutfie flydde kriget – nu hjälper hon andra flyktingar till jobb inom bygg

Nyheter

20 november 2023

Blåkläder söker kvinnliga testpiloter

Nyheter

17 november 2023

Mal Proff har öppnat sin fjärde butik i Sverige

Nyheter

17 november 2023

Beijer Byggmaterial öppnar i Kungälv

Nyheter

17 november 2023

De ger nytt liv åt återvunnen färg

Nyheter

16 november 2023

Innovativ golvbrunn gav plats på startup-lista

Nyheter

16 november 2023

Både ljus och mörker för den svenska trävarumarknaden

Nyheter

16 november 2023

Kedjorna om kompetenstapp och framtidens rekrytering

Nyheter

15 november 2023

De vill locka unga med challenges och EPA-dunk

Nyheter

15 november 2023

Beijer Västerås: ”Ingen ställer upp för en kollega men alla ställer upp för en kompis”

Nyheter

15 november 2023

Årsutvecklingen för Byggkostnadsindex minskade till 6,6 procent

Nyheter

15 november 2023

Byggstartsindikatorn: Bostadsbyggandet har slutat sjunka

Nyheter

15 november 2023

XL-Bygg vill främja kvinnligt entreprenörskap – lanserar Nätverket

Nyheter

14 november 2023

Second hand i första hand i nytt bostadsområde

Nyheter

14 november 2023

Fördubbling av rådgivningsärenden kopplade till arbetsbrist

Nyheter

14 november 2023

Derome i Stenungsund flyttar tillbaka efter skredet

Nyheter

14 november 2023

Bauhaus öppnar nytt i Östersund

Nyheter

10 november 2023

Restmaterial blir nya produkter med ny tvättanläggning

Nyheter

09 november 2023

Thomas Concrete Group vill se ökad forskning på betong

Nyheter

09 november 2023

Cirka 80 tjänster berörs när Serneke omorganiserar

Nyheter

09 november 2023

Optimera levererar Wood Tube-reglar till kontorshus i trä

Nyheter

08 november 2023

XL-Hjälpen uppmärksammar årets projekt med livesändning

Nyheter

08 november 2023

Nu presenteras världens första byggnad med fossilfritt stål

Nyheter

08 november 2023

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår