Det är något särskilt med privatägda byggvaruhus. Det började Carl Evedius att ana redan 1991, när han fick jobb på sin lokala järnaffär. Det fanns ett engagemang och driv som han kom att beundra. Drygt 30 år senare har fascinationen för branschen bara vuxit.
– Jag älskar det snabbfotade företagsklimatet inom byggmaterialhandeln, särskilt inom den fristående delen av branschen. I min nya yrkesroll kan jag vara med och värna om att den delen av branschen finns kvar, säger Carl.
Den främsta uppgiften för Carl och hans team är att hjälpa delägarna i Sveriges Fria Bygghandlare samt deras leverantörer att öka sin lönsamhet.
– Sveriges Fria Bygghandlare är en omformning av Woody Bygghandel. I det nya upplägget har vi valt att skala bort sådant som inte är värdeskapande och istället satsa på bygghandelns kärnverksamhet. Det innebär att vi återgår till att vara ett inköpsbolag, säger Carl.
Sveriges Fria Bygghandlare erbjuder därmed branschens friaste upplägg. De fristående bygghandlare som väljer att bli delägare får själva styra över sitt namn och sin verksamhet. Det enda som inte styrs helt fritt är sortimentet. Där behöver de tillsammans med övriga delägare i inköpsbolaget komma överens för att kunna genomföra gemensamma upphandlingar.
– Det skapar kraft och trovärdighet i upphandlingar gentemot leverantörer när vi alla drar åt samma håll, säger Carl och fortsätter:
– Vi är de enda i branschen som har valt att gå åt det här hållet. Trenden i övrigt går mer mot kapitalägda och utlandsägda bolag. Sådana upplägg kan ofta liknas vid all inclusive-bufféer, där de anslutna anläggningarna betalar för att ha tillgång till allt. Tanken hos oss är att delägarna istället får välja precis det de vill ha från en meny, så att de bara betalar för det de faktiskt behöver. Allt som har med produktgodkännanden, EU-regler, miljöcertifieringar och liknande sköter vi givetvis åt alla delägare. Vi jobbar åt dem, som deras servicekontor, förklarar Carl.
Vilka styrkor skulle du säga att lokalt styrande medför?
– Varje anläggning vet sin lokala marknad bäst. Det är en stor fördel att kunna fatta beslut utan att behöva stämma av med folk utanför anläggningen. Det gör verksamheten mer snabbfotad. Min erfarenhet är också att de förutsättningarna skapar mer driv bland medarbetarna. Allt behöver inte vara kvartalsstyrt utifrån börskurser.
Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– Jag har en stor tilltro till att folk kan och målar med stora penseldrag snarare än att detaljstyra. Sedan är jag nog ganska anpassningsbar också. Efter många år i branschen lär man sig att ställa om när det behövs.
Finns det någon händelse som har betytt extra mycket för dig under dina år i branschen?
– Jag kommer ofta tillbaka till en händelse som inträffade 1997. Järnhandeln jag arbetade på riskerade nedläggning, men så fick jag frågan om att ta över. Jag var bara 24 år och kände mig hedrad. Tyvärr gick det inte i lås på grund av villkor kring lokalen, men att jag som var nästan yngst av alla medarbetare fick frågan gav mig ett rejält självförtroende. Jag utbildade mig för att kunna fortsätta att bidra till byggmaterialhandeln och det spåret har jag hållit fast vid.
Vad är det du gillar så mycket med byggmaterialbranschen?
– Det är en bransch i ständig rörelse där man får vara med och bidra till samhällsbyggande rent fysiskt och kan bidra till att det kommer in schysst material på marknaden. Byggbranschen har stor klimatpåverkan och det behövs driv och nytänkande för att vi ska kunna bli mer hållbara. Jag har en förkärlek för närhetsprincipen. Svenskt material är hållbart ur många aspekter.
Vilken ser du som den största utmaningen för dig och dina branschkollegor den närmsta tiden?
– Mest utmanande är det att krisen inte är över. Det har varit några tuffa år och räntorna är fortfarande alldeles för höga. Regeringen och Riksbanken behöver ta till fler stimulansåtgärder för att byggandet ska kunna ta fart igen. Vi i branschen får kämpa på så länge och förbereda oss inför en förhoppningsvis snar vändning.
Om Carl Evedius
Ålder: 51 år
Bor: Saltsjöbaden i Nacka utanför Stockholm
Familj: Sambo och fyra barn (två egna och två bonusbarn)
Intressen: Padel, vandring, kortspel, dricka bubbel, resa, vara i skärgården och umgås med vänner och familj
Om jag behövde byta bransch skulle jag välja: ”Något inom välgörenhet om jag hade de ekonomiska möjligheterna, annars friluftsliv.”
Visdomsord: ”Kom inte med problem, kom med lösningar”
Texten är hämtad ur nummer 5 2024 av tidningen ByggMaterial.