Linus Fernström framför huset som blev startskottet för hans arkitektkarriär.

Från hockeyproffs till arkitekt: ”Jag vill rita unika hus som skapar känslor”

Nyheter

Linus Fernström spelade ishockey på elitnivå i många år. Efter en olycka i hockeyrinken var han tvungen att avsluta hockeykarriären i förtid och det blev startskottet på en ny framgång som arkitekt och designer.

Linus Fernström började spela ishockey redan som barn och drömde på den tiden om att komma med i det lokala A-laget i Stenungsund. När han hade kommit med i A-laget började han sikta högre, han skulle bli hockeyproffs.

Efter gymnasiet flyttade Linus hemifrån och satte upp ett mål för sig själv att han en dag ska spela i SHL, och dedikerade sig fullt ut för att lyckas. Hade han inte nått sitt mål inom fem år bestämde han sig för att han skulle satsa på något annat. Han studerade psykologi och träningslära och började undersöka hur andra hockeymålvakter hade gjort för att lyckas. Nästan exakt fem år efter gymnasiet skrev Linus sitt första kontrakt med en elitklubb och målet att bli professionell hockeyspelare var uppnått.

– Andra pluggar på högskola eller universitet efter gymnasiet och jag tänkte att jag fick se det här som min utbildning, eller min väg till ett jobb. Jag gav mig själv en tidsgräns på fem år att ta mig till SHL, och jag klarade det med ett års marginal. När man ser tillbaka på det nu i efterhand kanske det var lite naivt, men i stunden kändes det givet.

– Jag älskade att spela hockey, och tycker man att något är kul är det lätt att bli bra på det och vice versa, är man bra på det vill man lägga mer tid på det, vilket gör att man blir bättre. Men jag tror att oavsett vad man ska göra så behöver man sätta upp en plan för sig själv och ju mer detaljerad den är desto lättare blir det att följa den och desto större sannolikhet är det att man tar sig dit man vill. 

 

Slutet på hockeykarriären

Linus spelade hockey på elitnivå i åtta år och spelade bland annat för lagen Frölunda HC, Brynäs IF och Karlskrona. Men hockeykarriären fick ett abrupt slut när han under ett slutspel fick en rejäl smäll i hockeyrinken och en allvarlig hjärnskakning som påföljd.

– Det var under en match i Brynes som jag blev pååkt från sidan och åkte på en rejäl smäll. Jag tänkte inte så mycket på det under matchen men efteråt hade jag ont i huvudet och kände mig konstig. Men eftersom det var under slutspel där det är intensiva dagar med många matcher, lite sömn, långa bussresor och alla har ont lite här och var så tänkte jag inte så mycket på det. 

Efter matchen tog säsongen slut och Linus åkte tillbaka till familjen i Stenungsund. Huvudvärken, illamåendet och yrseln var fortsatt påtaglig och de kommande veckorna var svåra. Två veckor senare uppsökte han läkarvård som bekräftade att han hade fått en allvarlig hjärnskakning. 

– Man är så van att vara skadad så jag tänkte hela tiden att jag skulle komma tillbaka till hockeyn. Sedan träffade jag en läkare som hade forskat på hjärnskakningar och jag frågade honom om han tyckte jag skulle sluta spela och han svarade ”jag kan inte förbjuda dig att spela, men hade du varit min son hade jag gjort det”. Det var först då jag förstod allvaret i det och hur illa det faktiskt var. 

– Det tog väldigt lång tid innan jag kunde acceptera att jag inte kommer spela igen. Jag var helt tom ett tag, och kände mig vilsen i vem jag var och vad jag skulle göra nu. Det finns fortfarande en del av mig som tror att jag en dag ska spela igen. Jag kommer nog alltid vara en hockeyspelare. 

 

Medverkade i Husdrömmar

Linus har alltid varit intresserad av entreprenörskap och hade en tanke på att han ville starta ett företag när hockeykarriären var slut. Men vilken typ av företag han ville starta visste han inte. Under rehabiliteringen började han rita sitt drömhus, vilket blev starten på en ny karriär.

– Jag ville starta ett företag, men jag visste inte vad. Jag satt och funderade på vad för typ av företag jag ville driva, vad jag drivs av och vad jag har en passion för, och det var helt blankt, jag kom inte på någonting. Under tiden satt jag och ritade på vårt hus, vilket jag tyckte var väldigt roligt och jag kunde glömma bort tiden när jag satt med det. Men jag kopplade aldrig att det var min passion och att det kunde vara mitt yrke. 

– Nu när jag tänker på det älskade jag att snickra, bygga kojor och hitta rätt plats att bygga på när jag var liten. Vilket är en stor del av vad arkitektur handlar om, att se möjligheter. Jag har nog haft med mig det sedan jag var liten utan att ha tänkt på det.  

Det var i samband med att Linus medverkade i SVT:s program ”Husdrömmar” som han förstod att rita hus var det han skulle göra härnäst.

– Det var när jag träffade Gert Wingårdh i programmet som jag förstod att jag faktiskt kunde satsa på det här. Jag hade ingen utbildning men Gert sa att jag var självlärd och gav mig så fina lovord över huset jag hade ritat och uppmuntrade mig till att satsa på det, vilket jag gjorde.

Linus och hans sambo Karin hade bott på tomten i två år och de hade en tydlig bild på hur de ville utnyttja tomten och placera huset. Villan ligger på en bergavsats 38 meter över havet med panoramavyer över Bohusläns skärgård. Visionen var att maximera utsikt och minimera insyn. Designen på insidan av huset ville de ha minimalistisk och stilren i färger som speglar omgivningarna och skapar en varm känsla. 

– Det är en minimalistisk stil på huset vilket till viss del är en smaksak, men jag ville även att huset skulle spegla omgivningarna och färgerna i naturen. Man kan rita ett hus där själva huset ger en upplevelse, men man kan också rita ett hus där huset hjälper till att förstärka upplevelsen av vad som finns på utsidan. Min tanke var att skala av insidan så mycket som möjligt för att utsikten skulle få ta plats och för att framhäva naturen utanför.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Linus egenföretagare och driver Fernström Arkitektur och Design. 

– Jag vill rita unika hus som skapar känslor. Många kanske tror att arkitektur enbart handlar om det visuella, men det är så mycket mer. Det handlar om vilka funktioner, känslor och upplevelser man vill att huset ska ge. 

– Jag vill att det ska vara en rolig och inspirerande resa för mina kunder att rita och bygga hus, för det tyckte jag att det var. Jag lägger stor vikt på designen men också att flödet i huset ska fungera över tid, och det har mycket med hållbarhet att göra. Man ska inte behöva göra om huset efter fem år, och det är viktigt att ha med sig det redan i början av designen. 

Idag har Linus accepterat det faktum att han var tvungen att avsluta sin hockeykarriär i förtid. Och även fast han saknar hockeyn är han tacksam över att få arbeta med en nyfunnen passion. 

– Jag saknar hockeyn och allt vad det innebär otroligt mycket. Men jag har accepterat hur det har blivit och är tacksam över att jag får jobba med något jag tycker om. Och att jag får träffa människor, det är bland det roligaste jag vet. Det är en tacksam uppgift att jobba med människor som vill rita sitt drömhus för första gången. Det är ofta personer som är inspirerade och glada, det är inte som när man ringer rörmokaren och är irriterad över att tvättmaskinen har läckt, avslutar Linus och skrattar.  

 

Namn: Linus Fernström

Ålder: 34

Bor: Stenungsund 

Familj: Sambo Karin, Stella 5 år och Frans 3 år

Yrke: Arkitekt och designer, Fernström Arkitektur & Design 

Något du inte visste om mig: ”När jag var elva år sparade jag ihop pengar till att köpa en åkgräsklippare för att kunna tjäna pengar genom att klippa gräset hos grannarna. Jag hade nog lite entreprenöranda i mig redan då, haha.”

Annons:

Ahlsell fortsätter med nordiska nyförvärv

Nyheter

19 april 2024

Nästan 600 byggbolag i konkurs under första kvartalet

Nyheter

19 april 2024

Nyinvigning av XL-Bygg A-trä – ett år sedan branden

Nyheter

19 april 2024

Ahlsell har utsett Wilo till Årets Hållbara Leverantör 2023

Nyheter

19 april 2024

Nya EPD:er för Deromes trävaror

Nyheter

18 april 2024

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn i Norge

Nyheter

18 april 2024

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

18 april 2024

Flera steg mot ökad hållbarhet för Ahlsell under 2023

Nyheter

17 april 2024

Beijers rekordsatsning ska ge snabbare och mer hållbara leveranser

Nyheter

17 april 2024

Byggstartsindikatorn: Ökade byggstarter under mars

Nyheter

17 april 2024

”Byggandet utanför bostadssektorn har tuffat på ganska bra”

Nyheter

17 april 2024

”När vänder det?” temat på branschledardag

Nyheter

17 april 2024

Byggreformer i fokus under politikersamtal

Nyheter

17 april 2024

Nordbygg är tillbaka med full kraft

Nyheter

17 april 2024

Woody blir Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

16 april 2024

Byggmaterialhandlarna efterlyser fler satsningar på byggsektorn i vårbudgeten

Nyheter

16 april 2024

Byggkostnadsindex ökade i mars

Nyheter

15 april 2024

Affären klar: Mestergruppen Sverige förvärvar Colorama

Nyheter

15 april 2024

Dags att nominera Årets byggmaterialhandlare 2024!

Nyheter

14 april 2024

Byggmaterialdagen kommer tillbaka i höst

Nyheter

12 april 2024

Kraftig ökning av antalet varsel inom bygg under första kvartalet

Nyheter

11 april 2024

Bolist lanserar nytt reklamkoncept

Nyheter

11 april 2024

Positivt budskap på Mestergruppens bolagsstämma

Nyheter

11 april 2024

Nu lanseras en vägledning för taxonomins krav på byggprodukter

Nyheter

11 april 2024

Det blir högsta huset i Sverige att kläs med återbrukat tegel

Nyheter

11 april 2024

Rockwool satsar på elektriska transporter

Nyheter

11 april 2024

BoByggarBarometern: Branschen spår positiv utveckling

Nyheter

11 april 2024

Beijer ingår partnerskap för digitala produktutbildningar

Nyheter

10 april 2024

Bergqvist Järn & Bygg ansluter till XL-Bygg

Nyheter

09 april 2024

Ahlsell gör norrländska nyförvärv

Nyheter

09 april 2024

Bolist Byggstart är tillbaka – söker nästa generations byggföretagare

Nyheter

08 april 2024

Stort intresse när Derome rekryterade i Karlstad

Nyheter

08 april 2024

Medlemmarna tyckte till i Byggmaterialhandlarnas branschundersökning

Nyheter

08 april 2024

AB Karl Hedin i samarbete för bättre spårbarhet av leveranser

Nyheter

08 april 2024

Arkitekten Pål Ross: ”Betong är ett fantastiskt byggmaterial”

Nyheter

03 april 2024

Logistiktopparna om treenigheten bakom hållbara just-in-time-transporter

Nyheter

03 april 2024

Elitfönster värvar ny divisionschef från träindustrin

Nyheter

03 april 2024

Så utvecklas byggmarknaden – region för region

Nyheter

28 mars 2024

Samarbete bakom 80 nya hyreslägenheter i Varberg

Nyheter

27 mars 2024

Enighet för ny marknadsstrategi bland Woodys delägare

Nyheter

26 mars 2024

Första kullen Bolistare examinerade

Nyheter

26 mars 2024

NCC förnyar rikstäckande avtal med Ahlsell

Nyheter

25 mars 2024

Lindab i Trollhättan flyttar

Nyheter

25 mars 2024

Han blir ny vd för Dahl Sverige AB

Nyheter

22 mars 2024

Fristads och Ahlsell startar insamling av använda arbetskläder

Nyheter

21 mars 2024

Ökad oro för konjunkturen hos VVS-företag, men fortsatt positivt i branschen

Nyheter

21 mars 2024

Knauf Danogips byter varumärke

Nyheter

21 mars 2024

Prognoscentret: Stärkta utsikter för byggmarknaden efter sommaren

Nyheter

21 mars 2024

K-Bygg tar över K-Rauta i nio städer

Nyheter

20 mars 2024

Byggstartsindikatorn: Bostadsbyggandet ökade i februari

Nyheter

20 mars 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår