Kraven på hållbara material och hållbara lösningar har accelererat de senaste åren. Kunderna ställer allt högre krav på produkterna, menar Alexandra Rosenqvist som är miljö-och hållbarhetsansvarig hos Beijer Byggmaterial.

Så påverkar hållbarhet utvecklingen inom byggmaterial

Branschnytt

Kraven på hållbart byggmaterial ökar och därmed förändras produkternas innehåll. Men hållbarhet är mycket mer än att bara identifiera farliga kemikalier och försöka undvika dem. Framtidens – eller egentligen nutidens – byggmaterial omfattar ett hållbart tänkande i hela produktens livscykel.

Alexandra Rosenqvist är miljö- och hållbarhetsansvarig hos Beijer Byggmaterial och följer utvecklingen på nära håll. Trenden är att kraven på hållbara material och hållbara lösningar har accelererat de senaste åren.

– Nu går det ganska snabbt och kunderna ställer allt högre krav på produkterna, allt ifrån kemiskt innehåll till energiåtgång vid produktion är viktiga aspekter då man bedömer produktens livscykel. Frågorna ser kanske lite annorlunda ut, men de ökar både bland professionella kunder och privatkonsumenter. 

Byggvarubedömningen, Sunda Hus och BASTA är tre olika system som på ett enkelt sätt kan visa vad en produkt innehåller. Sunda Hus och Byggvarubedömningen sätter betyg på byggvaror, på så sätt blir det enklare för kunden att se hur de kan göra hållbara materialval. Systemen riktar sig främst till professionella kunder, men BASTA är öppet för alla.

Mer tillgänglighet

– Ingen vill använda en produkt som har ett onödigt hormonstörande ämne och vi vill för den delen heller inte sälja den. Därför är det bra att till exempel produktinnehåll bli mer tillgängligt, även när det gäller produkter som inte står på kemhyllan, menar Alexandra. 

Kemiskt tryckimpregnerat virke används fortfarande i stor utsträckning men det finns idag många alternativ, till exempel kärnfuru, lärk och Organowood. 

– Utvecklingen att hitta snygga och hållbara alternativ har gått framåt och idag finns det mycket att välja bland även om kemiskt tryckimpregnerat virke fortfarande är det vanligaste. Vi satsar mycket på att synliggöra alternativen så att kunden kan göra ett aktivt val. 

Information behövs

Ett bra exempel på produktförändring är det klassiska montagelimmet PL400 som innehåller lösningsmedel, det finns sedan länge ett vattenbaserat alternativ, PL600. Här ska man dock veta att vanans makt fortfarande är stor i byggbranschen.

– Många frågar efter PL400 av slentrian och frågar inte efter om det finns bättre miljöalternativ, säger Alexandra Rosenqvist och menar att det många gånger handlar om att informera kunderna om vilka alternativ som finns.

Onödigt spill

Hållbarhet är också hur materialet används och hur det emballeras. Materialspill är en stor hållbarhetsbov menar Alexandra Rosenkvist. Spillet uppkommer exempelvis genom att material levereras i standardlängder ut till byggarbetsplatsen. Där skärs det till och anpassas efter bygget. I bästa fall sorteras spillet och körs till återvinning (vilket ofta betyder förbränning), men hållbarhetsförlusten är ändå betydande. Alexandra Rosenkvist menar att effektiva logistiktjänster och cirkulära system är avgörande. 

– Bygghandeln kan redan idag erbjuda en rad tjänster som innebär miljövinst, så som konfektionsanpassade gipsskivor. Men det finns fortfarande mycket att göra och hinder som vi måste hitta vägar runt. Cirkulära system, till exempel retursystem, för emballageplast är ett exempel. Idag förbränns stora delar av plasten som sorteras, tänk om vi istället kunde återanvända den. Då kunde plasten faktiskt bli ett miljövänligt material istället för en miljöbov.  

Spårbart virke

När det gäller virke och träbaserade produkter så finns det certifieringar att titta efter, FSC och PEFC. Dessa certifieringar syftar till att garantera att produkten är hållbart producerad och avverkad utifrån sociala, ekologiska och ekonomiska aspekter. 

– Nyckeln till framgång inom området tror jag är god planering och samverkan. Tillsammans i branschen kan vi göra mycket, så som att hitta effektiva logistiklösningar, cirkulära system och produkter som inte är hälsoskadliga för varken oss människor eller vår natur. Genom att göra rätt går affärsmässighet och hållbara lösningar hand i hand, menar Alexandra Rosenqvist. 

Fakta: Arbetar för hållbarhet

BASTA

BASTA är ett egendeklarationssystem där leverantörer och tillverkare av bygg- och anläggningsprodukter registrerar de produkter som klarar kraven gällande innehåll av ämnen med farliga egenskaper. Informationen i systemet tredjepartsgranskas och kvalitetssäkras genom regelbundna revisioner av anslutna leverantörer och tillverkare. BASTA stöds av samhällsbyggnadssektorns stora aktörer och av myndigheter så som Kemikalieinspektionen och Trafikverket. BASTA är ett icke-vinstdrivande bolag och ägs av IVL Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Byggindustrier.

SundaHus

 SundaHus erbjuder fastighetsägare ett brett utbud av tjänster för medvetna materialval. Detta sker genom ett webbaserat system och kvalificerad rådgivning för att systematisera arbetet med att fasa ut farliga ämnen i en byggnads hela livscykel. SundaHus grundades 1990 som ett konsultbolag för en bättre inomhusmiljö och är idag en av de ledande aktörerna på området medvetna materialval.

FSC

FSC, Forest Stewardship Council, är en oberoende, internationell medlemsorganisation som har sitt huvudkontor i Bonn i Tyskland. FSC uppmuntrar till miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar, genom sitt certifieringssystem FSC. Certifierade skogsägare ska följa nationella och lokala lagar som rör miljöhänsyn, skogsbruk och ekonomi och bindande internationella överenskommelser. FSC:s hänsynsregler slår bland annat vakt om hotade djur och växter, markens framtida förmåga att bära skog, samt säkra och sunda arbetsvillkor för dem som arbetar i skogen. Källa: Wikipedia.

PEFC

PEFC, Programme for the Endorsement of Forest Certification, är ett system för certifiering av miljövänligt och resurshushållande skogsbruk. PEFC liknar de certifieringsregler som tagits fram av FSC, men är mer anpassat till det småskaliga privata skogsbruket (familjeskogsbruk). Bakom PEFC i Sverige står bland annat LRF och skogsägareföreningarna. Källa: Wikipedia.

Byggvarubedömningen

Är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som bedömer och tillhandahåller information om hållbarhetsbedömda varor. Byggvarubedömningen skapades på initiativ av flera stora aktörer på bygg-och fastighetsmarknaden som ville samverka i sitt riskminimerings-och substitutionsarbete. Aktörerna tog fram bedömningskriterier utifrån vilka alla produkter skulle bedömas efter och skapade en databas för att kunna samla alla bedömningar på en och samma plats. 

Annons:

Nyinvigning av XL-Bygg A-trä – ett år sedan branden

Branschnytt

19 april 2024

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn i Norge

Branschnytt

18 april 2024

Beijers rekordsatsning ska ge snabbare och mer hållbara leveranser

Branschnytt

17 april 2024

Woody blir Sveriges Fria Bygghandlare

Branschnytt

16 april 2024

Affären klar: Mestergruppen Sverige förvärvar Colorama

Branschnytt

15 april 2024

Positivt budskap på Mestergruppens bolagsstämma

Branschnytt

11 april 2024

Bergqvist Järn & Bygg ansluter till XL-Bygg

Branschnytt

09 april 2024

Ahlsell gör norrländska nyförvärv

Branschnytt

09 april 2024

Bolist Byggstart är tillbaka – söker nästa generations byggföretagare

Branschnytt

08 april 2024

Stort intresse när Derome rekryterade i Karlstad

Branschnytt

08 april 2024

Medlemmarna tyckte till i Byggmaterialhandlarnas branschundersökning

Branschnytt

08 april 2024

Logistiktopparna om treenigheten bakom hållbara just-in-time-transporter

Branschnytt

03 april 2024

Elitfönster värvar ny divisionschef från träindustrin

Branschnytt

03 april 2024

Första kullen Bolistare examinerade

Branschnytt

26 mars 2024

NCC förnyar rikstäckande avtal med Ahlsell

Branschnytt

25 mars 2024

Han blir ny vd för Dahl Sverige AB

Branschnytt

22 mars 2024

K-Bygg tar över K-Rauta i nio städer

Branschnytt

20 mars 2024

XL-Bygg Herok öppnar nytt i Karlskoga

Branschnytt

19 mars 2024

Byggmaterialhandlarna samlade branschledarna på temat ”När vänder det?”

Branschnytt

18 mars 2024

Han blir ny vd för Mestergruppen Sverige

Branschnytt

13 mars 2024

Derome Maskinuthyrning öppnar ny depå i Kungsbacka

Branschnytt

13 mars 2024

Derome i samarbete med Karlstadsbolag

Branschnytt

12 mars 2024

XL-Bygg växer mer än marknaden

Branschnytt

12 mars 2024

Colorama blir en del av Mestergruppen

Branschnytt

04 mars 2024

Kristdala Bygg blir en del av Bolist

Branschnytt

04 mars 2024

Beijers Branschrapport – ett 2024 med vändning i sikte

Branschnytt

01 mars 2024

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn

Branschnytt

01 mars 2024

Hon ska leda Ahlsellkoncernens kommunikationsarbete

Branschnytt

21 februari 2024

Happy Homes går in i Mestergruppen: ”Väldigt positivt”

Branschnytt

21 februari 2024

Byggmaterialhandlarna utreder retursystem för truckströn

Branschnytt

19 februari 2024

Beijer Växjö slår upp portarna i ny kostym

Branschnytt

15 februari 2024

Peab tecknar nya avtal med flera byggmaterialhandlarkedjor

Branschnytt

14 februari 2024

Bolist öppnar ny butik i Östhammar

Branschnytt

13 februari 2024

Ahlsell gör småländskt nyförvärv inom infästning

Branschnytt

05 februari 2024

Ny CFO för Kesko Sverige

Branschnytt

05 februari 2024

Happy Homes Värmdö årets Jotun-återförsäljare

Branschnytt

30 januari 2024

De prisades på årets Bolist Leverantörsmässa

Branschnytt

29 januari 2024

AB Karl Hedin Bygghandel gör nyförvärv i Medelpad

Branschnytt

26 januari 2024

Negativ utveckling för byggmaterialhandeln förra året

Branschnytt

25 januari 2024

Ny delägare i Bolist Taberg

Branschnytt

23 januari 2024

Första etappen av Beijers storsatsning i Hisings Backa invigd

Branschnytt

19 januari 2024

Beijers Hantverkarbarometer visar på störtdykning i branschen

Branschnytt

16 januari 2024

Bolist tar över byggvaruhus i Ånge

Branschnytt

15 januari 2024

Ahlsell ansluter sig till byggmaterialhandelns Vilmastandard

Branschnytt

15 januari 2024

Mestergruppens förvärv av Happy Homes i hamn

Branschnytt

15 januari 2024

Mal Proff öppnar sin femte butik i Sverige

Branschnytt

21 december 2023

Förändringar i Deromes ledning när ny huskoncern bildas

Branschnytt

20 december 2023

Woody rekryterar miljö- och hållbarhetschef

Branschnytt

13 december 2023

Prognoscentret tar över driften av Byggmaterialindex

Branschnytt

11 december 2023

Hon blir ny Commercial Director för Kesko

Branschnytt

11 december 2023

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår