Efter många år inom cementindustrin slog sig Cemvisions grundare Claes Kollberg, Marcus Olsson och Paul Sandberg ihop för att skynda på omställningen av branschen. Detta genom att framställa cement av återbrukat restmaterial från gruv- och processindustrin istället för så kallad jungfrulig kalksten, som står för cirka 60 procent av CO2-utsläppen i traditionell cement. Cemvisions cement kräver inte heller lika höga temperaturer vid tillverkningen vilket gör att den kan tillverkas i en elektrifierad process utan fossila bränslen.
– Jag brukar jämföra oss med Tesla. Bilbranschen kunde bygga bilar som gick på el redan tidigare, men det krävdes en uppstickare som utmanade för att elektrifieringen skulle ta fart, säger Claes Kollberg.
Och intresset för just den här uppstickaren har inte låtit vänta på sig. Cemvision har bland annat fått ett stipendium från organisationen Breakthrough Energy, som är grundad av Bill Gates. I höstas startades en pilottillverkning och i slutet av 2023 inledde Cemvision ett samarbete med gruvjätten LKAB. Man räknar med att komma igång med mer omfattande produktion under 2024 och målet är att tillverka fem miljoner ton cement år 2030.
– Vi har en lång kö av intresserade kunder, varje morgon när jag öppnar inboxen är det nya internationella spelare som vill komma i kontakt med oss. Vi har vunnit flera år tack vare Breakthough Energy, förutom finansieringen har det öppnat otroligt många dörrar och vi har fått kontakt med enormt kompetenta människor, säger Claes.
Och internationella kontakter är viktigt för Cemvision, som inte nöjer sig med den svenska marknaden.
– Vi räddar inte världen genom att göra detta bara i Sverige, vi måste skala upp globalt för att kunna få en riktigt stor reducering av utsläppen, säger Claes.
Vilka är de största utmaningarna som ny aktör på marknaden?
– Det krävs tid, pengar, kunskap och att komma i kontakt med rätt partners. Byggbranschen är traditionellt sett konservativ men vi har hittat de som är nyfikna och vill framåt – och de blir fler och fler. Vi måste också göra en investeringsresa för att kunna skala upp, det handlar om fabriker som kräver miljardinvesteringar.
Hur tror du cementbranschen ser ut om tio år?
– Den Portlandcement som till 99 procent används i världen idag är en bra produkt att använda – men den kräver mycket energi att tillverka och släpper ut mycket koldioxid. Nu pratas det mycket om att fånga in och lagra koldioxid via CCS-teknik, men det kräver stora investeringar. Jag tror det fortsatt kommer att finnas Portlandcement som tillverkas med CCS-teknik, men att marknaden kommer att vara mycket mer differentierad än vad den är nu, och att fokus ligger på minskade koldioxidutsläpp.
Läs fler artkilar om betong och cement:
Swerock: "Efterfrågan har ökat jättemycket"
Heidelberg Materials: "Vi jobbar med en palett av lösningar"
Texten är hämtad från nummer 1 2024 av tidningen ByggMaterial.
Läs hela tidningen här.
