I oktober tilldelades Peter Bergengren och Jens Karlsten, Beijer Byggmaterial, utmärkelsen Årets Byggmaterialhandlare.

Jan Setreus är avfallschef på Nacka vatten och avfall.

Återbruksinitiativ ger ringar på vattnet

Företagaren

När Bygg-Ole/Beijer Byggmaterial i Nacka började att sälja återbrukat virke vid sin anläggning i mars i år hade de ingen aning om hur marknaden skulle reagera. Men massor av nyfikna aktörer hörde av sig och drygt ett halvår efter projektstart utsågs anläggningen till Årets Byggmaterialhandlare 2022. – Det är superkul att projektet har fått sådan fantastisk respons, säger Peter Bergengren, projektansvarig.

Sedan projektet drog i gång har cirka 28 ton återbrukat trä sålts vid anläggningen i Nacka. Materialet har delvis kommit från samarbetspartnern Nacka vatten och avfalls kretsloppscentraler i Östervik och Boo, delvis från avvikande material som kommit till butiken eller dess entreprenörer. 

– Det slängs så otroligt mycket användbart virke i Sverige idag. Vi startade det här projektet för att bidra till att minska de mängderna. Från början var tanken att det skulle vara en ganska liten grej, mest för att se om det fanns något intresse hos kunderna. Att det skulle skapa så många ringar på vattnet hade vi inte väntat oss. Efterfrågan har ökat betydligt sedan i somras och det ringer folk från hela landet för att höra mer om det vi gör. 

Peter berättar att initiativet har hyllats på sociala medier och att det har fått spridning både inom branschen och bland kommunala aktörer.

– Andra tittar på oss och funderar över vad de kan göra. En ganska stor byggfirma frågade om vi hade någon lista med material. Det visar att det finns ett intresse för att skanna av innan man köper nytt och det är den största förändringen som behöver ske, säger Peter och fortsätter:

– På vår anläggning tar vi bland annat vara på produkter med mindre avvikelser, kapade bitar och felhyvlade plankor, sådant som annars hade gått till träavfall. En sak jag har lärt mig är att man inte ska ha förutfattade meningar om vad folk vill ha. Halvmetersbitar för fem kronor styck har varit förvånansvärt populärt. 

Varför tror ni att projektet har mötts av sådan positiv respons?

– Jag tror mycket beror på att det ligger så pass rätt i tiden. Det har varit mycket snack kring återbruk och nu blev det verkstad. Sedan har vi säkert fått lite draghjälp av ekonomiska makroeffekter också, med räntor och prisinflationer. Byggmaterial har blivit väldigt mycket dyrare de senaste två åren och köpkraften är inte vad den har varit. Då blir återbrukade material extra eftertraktade. Folk slänger inte heller byggmaterial i samma utsträckning längre, vilket vår samarbetspartner Nacka vatten och avfall har märkt.

Vilka är era främsta insikter från projektet?

– Att det finns massor av potential och att kunskapen om återbruk behöver öka. Folk behöver lära sig att återbrukat inte är dåligt och börja att tänka till innan de slänger fullgott material. På en annan nivå har vi insett att det finns mycket som behöver ses över inom logistik, märkningar och regelverk kring återbruk för att det ska bli enklare att lagerföra material, ta till sig information och enklare att välja rätt. Reglerna idag gör att vi till varje pris måste hindra en vara från att bli avfall. Något förenklat kan man säga att en produkt avfallsklassas så fort den landar i en container. 

Vad tänker ni kring projektets framtid?

– Vi driver projektet som en pilot fortfarande, så först och främst vill vi komma vidare från det stadiet och sätta in mer resurser. Jag behöver bli ”återbruksinfluencer” på heltid för att verkligen kunna in för att sprida kunskap och marknadsföra initiativet. Därefter behöver vi ta in fler materialsorter. Vi har pratat om dörrar och fönster, men det gäller att lära sig flödena inom respektive materialsort först. Vissa saker är krångligare med hållbarhetstider, certifieringar och så vidare. På sikt behöver vi sedan komma ur eldsjälsstadiet, så att projektet blir mer självgående. Då krävs det bättre system. Jag fungerar som lagersaldo idag och det är inte hållbart i längden.  

Jan Setreus är avfallschef på Nacka vatten och avfall, som är samarbetspartner och leverantör i projektet. När det gäller frågan om att öka kunskapen kring återbruk instämmer han med Peter Bergengren.

– Konsumenten behöver lära sig mer om återbruk. Idag behöver vi stå vid träcontainern också och säga ”stopp, lägg virket där borta i stället”. Är man inte medveten om att saker går att återbruka så missar man det lätt. Samma tankemönster behöver konsumenter lära sig när de ska köpa saker. ”Behöver jag slänga det här” och ”behöver jag köpa nytt” är två frågor att ta med sig, både som privatperson och entreprenör, säger han. 

Vad gäller projektets framtid ser även Nacka vatten och avfall gärna att man går över från att driva det som en pilot till att göra det till en del av den ordinarie verksamheten. 

– Vi hoppas att intäkterna man får från materialet ska täcka alla kostnader. Ambitionen på sikt är att upphandla saken och se till att det finns ett större värde i materialet. Utmed vägen vill vi testa massor, med olika material, säger Jan. 

Både Jan och Peter ser stora möjligheter för återbrukade material i framtiden. 

– Återbruk är ett bra sätt att spara på jordens resurser och att minska klimatavtrycket från byggsektorn. På högre nivå tittar man just nu på att införa krav om att behöva använda en viss andel återbrukat material i byggen. För att kunna kompensera för CO2-tunga komponenter kan man till exempel komma att behöva använda återbrukade material. Det är nog långt från alla entreprenörer som har koll på vad som väntar bakom hörnet. Återbruk är helt klart något som kommer att utmana branschen, avslutar Peter.

 

Texten är hämtad ur nummer 6 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår