Arno De Ryst på LINK Arkitektur.
Skanningsverktyget kommer göra det möjligt att generera punktmoln i 3D, som genom AI görs om till 3D-modeller med information om byggnaders återbrukspotential.
AI-skanning ska förenkla återbruk av byggnader
Teknik
12 juni 2024
Text: Jonna Jansson Foto: Link Arkitektur
Storskaligt återbruk av byggnader kräver omfattande inventering. För att göra processen mer tidseffektiv har LINK Arkitektur, Arkitekthögskolan i Aarhus och Multiconsult inlett ett forskningsprojekt där de ska ta fram ett skanningsverktyg som kan identifiera byggnaders återbrukspotential.
Målet med projektet är att minimera risker, öka effektiviteten i återbruksprocessen samt att göra det enklare att beräkna återbrukspotential och koldioxidbesparing. Verktyget kommer göra det möjligt att generera 3D-modeller av byggnader genom skanning med mobiltelefon eller surfplatta, för att visa om byggnader till exempel är lämpliga att göra om till bostäder.
Efter att en skanning görs kommer ett punktmoln att genereras i 3D. Detta kommer sedan att rensas från fel och överflödig data innan AI kopplas in för att identifiera element och objekt. Med hjälp av bildigenkänning kommer verktyget då att definiera dörrar, fönster och byggnadselement och överföra genererad data till punktmolnet. Verktyget kommer att känna igen överordnad byggnadsgeometri, vilket kommer säkerställa att 3D-modellen blir dimensionsstabil.
De tilltänkta användarna av verktyget är initialt kommuner och fastighetsutvecklare av olika typer av byggnader.
– Alla tycker att hållbarhet är viktigt, men eftersom de flesta har en ansträngd ekonomi i sina projekt kan det vara svårt att använda återbruk i praktiken. Det finns risk att det kostar mer att vara hållbar helt enkelt. Med det här projektet hoppas vi kunna göra det lättare att kombinera återbruksambition och budget, säger Arno De Ryst, Head of Digital på LINK Arkitektur.
Det finns också planer på framtida funktioner såsom klassificering av material samt dataexporter i format som är kompatibla med BIM- och CAD-program som används av arkitekter, ingenjörer och konstruktörer. Verktyget förväntas att vara ett värdefullt bidrag till byggbranschen, som kan öka effektiviteten samt precisionen i projekt och därmed främja en hållbar utveckling.
Den färdiga produkten väntas vara klar våren 2025. Just nu håller en prototyp på att tas fram. När den är klar ska den testas av olika användare och optimeras utefter deras feedback.
– Verktyget kommer att genomgå omfattande testning av flera aktörer i byggbranschen för att kunna bli ett så uppskattat tillskott som möjligt. Vi lägger stort fokus på användarvänlighet och funktionalitet, avslutar Arno De Ryst.
Artikeln är hämtad från nummer 3 2024 av tidningen ByggMaterial.

Annons: