Den viktigaste utmaningen efter integrationsarbetet mellan Beijer Byggmaterial och Bygg-Ole är att lära av varandra för att få win-win-effekt, menar Johan Ellwén, commercial director hos Beijer Byggmaterial.

Storaffärer för de stora kedjorna

Branschnytt

Beijer, XL-Bygg och K-Rauta har alla varit inblandade i storaffärer under den senaste tiden.

I höstas köpte Beijer Byggmaterial konkurrenten Bygg-Oles fyra byggvaruhus i syfte att koppla grepp om de expansiva delarna av Stockholm. Även andra stora aktörer som exempelvis K-Rauta ser över sina hus och köpet av Fresks Group är en del av tillväxtambitionen. XL-Bygg å sin sida fick en stark huvudägare i Norska Mestergruppen, där syftet med affären bland annat är att skydda de enskilda företagen i kedjan mot uppköp.

Bygg-Oles varuhus bär fortfarande sin egen logotype och så ska det förbli enligt Johan Ellwén, commercial director hos Beijer.

– Det är ett starkt varumärke och Bygg-Ole har en stark ställning i de områden där de finns, vi vill att kunderna ska känna igen sig. Vi kommer att fortsätta utveckla varumärket.

Det var i oktober förra året som Beijer Byggmaterial förkunnade att man förvärvat Bygg-Oles varuhus i Nacka, Värmdö, Märsta och Saltsjö-Boo. De fyra varuhusen omsätter tillsammans cirka 700 miljoner kronor. Affären gör Beijer Byggmaterial till den enskilt största aktören i Stockholmsregionen med bland annat två logistikhubbar.

– Vi har fått fyra nya varuhus i några av Stockholms snabbast växande områden, menar Johan Ellwén.

Kommer att accelerera

K-Rautas ägare Kesko förvärvade tidigare i år Fresks Group.

– Det förvärvet bildar grunden för vår satsning på proffskunder under varumärket K-Bygg, säger Endre Espeseth, vd Kesko Sverige, och betonar att Kesko Sverige och K-Rauta har som mål att fortsätta växa.

– Marknaden är fortfarande fragmenterad med många aktörer inom byggmaterialsektorn och de största aktörerna har ambitionen att växa. Det faktum att marknaden är något mer osäker när det gäller nybyggnation gör att konsolideringarna kommer att accelerera, säger Endre Espeseth.

Skyddar sig

XL-Byggs servicebolag, där de enskilda bygghandelsföretagen är anslutna, fick i somras en ny huvudägare i Norska Mestergruppen.

– Vi letade efter en ny stark ägare för att skydda våra entreprenörer i kedjan mot att bli uppköpta av kapitalkedjorna. Vi vill att de ska vara fria företagare och inte hamna som platschefer för en lokal bygghandel i en stor koncern. Syftet med affären var också att få in kapital för att klara framtida utmaningar inom till exempel digitalisering, säger XL-Byggs vd Karin Eriksson.

Anledningen till konsolideringen i branschen menar hon är att många av de större aktörerna har riskkapitalbolag som ägare.

– När ett riskkapitalbolag köper ett bolag vill de göra det större och starkare för att sedan sälja vidare med bra vinst. Det kan till exempel ske genom uppköp av mindre aktörer i branschen.

Förvärv: 2019

* Beijer Byggmaterial har under sommaren stått för två förvärv av familjedrivna bygghandelskedjor. Beijer, som förra året gjorde ett förvärv av Bygg-Oles varuhus, kommer nu att driva verksamheten av Brommas äldsta bygghandel, Ekesiöö. Det andra förvärvet är av PoG Bygghandel, med sex byggvaruhus i Skåne. AB Karl Ekesiöö ingick tidigare i Woody Bygghandel och PoG Bygghandel har varit en del av XL-Bygg.

* Det halländska företaget Derome, Sverige största familjeägda träindustri, har köpt upp bygghandeln Woody Anderstorp som blir deras andra i Småland. Derome tillträder bygghandeln 1 januari 2020. Namnet kommer även att bytas till just Derome vid det tillfället.

* XL-Bygg har fått en ny huvudägare. Under sommaren köpte jätten Norska Mestergruppen, som är en stor aktor inom byggmaterialhandel och husbyggnation i Norge, en majoritet av aktierna i bolaget. Affären godkändes av konkurrensverket 22 augusti.

* XL-Byggpartner AB lämnar XL-Bygg-kedjan, som en följd av Norska Mestergruppens intåg, och blir nu en del av Woody Bygghandel AB. De byter även namn till Byggarnas Partner AB. Byggmaterialhandlarnas ordförande, Johan Rosendahl, är verksam inom företaget och säger såhär om förändringarna i ett pressmeddelande:

- Vi har gjort en affärsmässig bedömning att för oss som lokala entreprenörer så passar Woody bättre för att vi ska kunna ge våra kunder, byggföretagen, de förutsättningarna vi vill ge dem, som byggarnas bästa partner.

* Trävaruhandeln NP Nilsson, XL-Bygg Kompaniet AB och XL-Bygg Habo väljer också att gå i samma fotspår som Byggarnas Partner AB, och kommer nu inte längre att vara en del av XL-Bygg-kedjan. Något som kan glädja Woody, då även dessa tre aktörer väljer att ansluta till dem.

* Under våren genomförde K-Rautas ägare, Kesko, ett förvärv av Fresks Group. Fresks Group med lokala varumärken som Fresks, Östergyllen, Gärdin & Persson, Urban Strålins Byggvaror och Färingsö Trä, var dessförinnan en del av XL-Bygg.

* 1 februari i år tog Bauhaus över familjen Fredells anrika byggvaruhus. Victor Fredell, som sydde ihop affären berättade i en intervju med Veckans Affärer att han hade två färdiga kontrakt på bordet för en betydligt större summa pengar än vad Bauhaus senare fick betala. Men då Bauhaus kändes mest lämpliga att föra vidare det familjen Fredell byggt upp föll valet på dem.

Sammanställning: Jens Lidesjö

Annons:

Ny platschef för Bygma i Bandhagen

Branschnytt

06 november 2019

”Bygghandlare behövs för hållbarhet”

Branschnytt

06 november 2019

Klimatpositiva betongstommar från Finja

Branschnytt

06 november 2019

Beijer öppnar ny anläggning i Kristianstad

Branschnytt

06 november 2019

Ikanos Hentverkarna har gett fler kvinnliga snickare

Branschnytt

06 november 2019

Efter 28 år flyttar Lindab till nya lokaler

Branschnytt

06 november 2019

Derome fortsätter satsa i Småland

Branschnytt

06 november 2019

Nytt index: Fortsatt tillväxt under tredje kvartalet

Branschnytt

23 oktober 2019

Woody öppnar i Helsingborg

Branschnytt

23 oktober 2019

Byggmax öppnar nya butiker

Branschnytt

23 oktober 2019

Mutor vanligast i byggbranschen

Branschnytt

23 oktober 2019

Ny platschef för Bygma i Umeå

Branschnytt

23 oktober 2019

Beijer värvar nyckelperson till ledningen

Branschnytt

23 oktober 2019

Retursystemet Byggpall tas upp i Riksdagen

Branschnytt

15 oktober 2019

"ByggMaterial ska bli branschens lägereld"

Branschnytt

15 oktober 2019

Minskat byggande påverkar träindustrin negativt

Branschnytt

15 oktober 2019

Ny bok ska stötta hantverkare gentemot besvärliga kunder

Branschnytt

15 oktober 2019

Fyra kvinnor i byggbranschen prisades

Branschnytt

15 oktober 2019

Webbguide ska hjälpa husägare vid renoveringar

Branschnytt

15 oktober 2019

Klimatneutrala transporter hos Nordströms

Branschnytt

15 oktober 2019

Festool och Beijer samarbetar

Branschnytt

15 oktober 2019

Hållbart nytänk inom bygglogistik

Branschnytt

10 oktober 2019

Tillväxt under andra kvartalet

Branschnytt

10 oktober 2019

Limträhus mer aktuella än någonsin

Branschnytt

10 oktober 2019

Så påverkar hållbarhet utvecklingen inom byggmaterial

Branschnytt

10 oktober 2019

Branschen är inne i en konsolideringsfas

Branschnytt

10 oktober 2019

Ett unikt trähusprojekt mitt i stenstaden

Branschnytt

10 oktober 2019

Splittrat EU-parlament ska ta sig an viktiga handelsfrågor

Branschnytt

10 oktober 2019

Mycket står på spel när brexit blir verklighet

Branschnytt

09 oktober 2019

Per Bolund: ”Bygghandeln borde bättre informera om hållbara produkter”

Branschnytt

25 september 2019

"ByggMaterial ska uppmuntra till dialog och debatt"

Branschnytt

23 september 2019

Så rustar vi för att bli elva miljoner innevånare

Branschnytt

21 augusti 2019

Byggsandra – det nya fenomenet inom bygg

Branschnytt

21 augusti 2019

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår