Håkan Levin är platschef på NP Nilsson Helsingborg.

”Jag trodde aldrig vi skulle växa så här mycket så snabbt”

Företagaren

I april 2020 slog NP Nilsson i Helsingborg upp portarna. Resultaten lät inte vänta på sig, och omsättningen har redan överträffat förväntningarna. – Vi startade ju från noll, och jag trodde aldrig att vi skulle växa så här mycket så snabbt, säger platschef Håkan Levin.

Bygghandelskedjan NP Nilsson har funnits i södra Sverige i över 100 år, och ägs fortfarande av samma familj som startade den första butiken 1907, nu i tredje generation. 

Kedjan, som nu är en del av Woody Bygghandel, växer stadigt och hade vid ByggMaterials publicering 170 anställda, sex bygghandelsbutiker och en produktionsanläggning med ett teknikcenter, som tillverkar till exempel takstolar, väggelement och även kompletta villor. Nyligen tecknade NP Nilsson också ett avtal om att förvärva byggmaterialhandlaren XL-Bygg Osby och satte spaden i jorden för en ny anläggning i Halmstad och ett nytt logistikcenter i Förslöv.

Håkan Levin är platschef på anläggningen i Helsingborg med åtta anställda. Han har jobbat inom branschen ända sedan 1991, och blev rekryterad till NP Nilsson för tre år sedan med uppdraget att starta upp i Helsingborg. Han handplockade sitt team – där mixen var viktig. 

– Jag valde att plocka med en som jobbat många år med NP Nilsson och kan företaget så att det inte bara blev nytt folk, och jag tycker det blev en bra blandning

Helsingborg är en expansiv stad där det händer mycket, och planen är att staden ska växa med cirka 40 000 invånare fram till 2035. Och sedan starten har NP Nilsson Helsingborg också vuxit rejält. 

– Utan att gå in på några siffror kan jag säga att vi gjorde en femårsplan när vi startade, och nu efter två år har vi den omsättning som vi hade räknat med att ha år tre eller fyra, säger Håkan Levin. 

Vad tror du det beror på? 

– Jag tror att kombon med namnet NP Nilsson, som är välkänt här nere, och folket vi anställde bidrog till att vi fick en riktigt bra start. Och rent försäljningsmässigt har pandemin inte varit någon nackdel för oss heller utan gjort att vi har en större försäljning till privatkunder än vi räknat med, säger han. 

Anläggningen riktar sig främst mot proffs, men också fler privatkunder än väntat hittar hit. Man har också vunnit flera avtal med stora aktörer, och har bland annat flera större bostadsprojekt som man levererar till. 

Hur ser ni på framtiden, med till exempel materialbrist och prisökningar? 

– Vi har ett tufft jobb framför oss, och då menar jag inte bara vi som butik utan hela branschen. Vi har en höst som vi inte vet något om egentligen, och personligen är jag lite orolig. Men än klarar vi av att leverera enligt avtal. Vi har dessutom fantastiska kunder som visar förståelse för situationen. 

De olika anläggningarna inom NP Nilsson hjälps åt så gott de kan med material, och det finns även en inköpskälla inom Woody centralt.

– Vi märker redan nu att en del leverantörer portionerar ut mängderna mellan beställarna så att man kanske få 60 procent av det material man har beställt. Vi har många stora avtalskunder och måste leva upp till vårt namn och det vi lovat, NP Nilsson ska lösa problemet helt enkelt. Det är en viktig del av processen, att man klarar av att leverera som privat aktör. Klarar leverantörerna inte av att leverera får man hitta andra vägar att gå – ibland går det, ibland inte. 

Vad skulle du säga utmärker NP Nilsson som företag? 

– Det är ett genuint familjeföretag med ägare som återinvesterar otroligt mycket i företaget. Namnet har funnits med länge och NP Nilsson som företag står för det man gör. 

NP Nilsson är också en stor sponsor av det lokala idrottslivet, främst ungdomsföreningar, både för att synas och för att ge tillbaka till bygden där man verkar.

– Vi sponsrar flera klubbar, och vi gör det för att de har en bra helhet och till exempel satsar mycket på tjejlagen. Våra kärnvärden är glädje, kärlek, trygghet, energi och ordning och reda, och vi vill att det även ska avspeglas hos de vi sponsrar, säger Håkan. 

 

 

Fakta NP Nilsson Helsingborg

Öppnade: 2020

Antal anställda: Åtta

Anläggningen: Ligger på Bergavägen. Totalt 8000 kvadratmeter, varav 2700 är byggnader. Anläggningen i Helsingborg är den enda av NP Nilssons anläggningar som man hyr istället för att äga. 

 

Artikeln publicerades i nummer 3 2022 av tidningen ByggMaterial. 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår