Roger Öberg med nästa generation i butiken, dottern Sara Öberg som är inköpsansvarig på företaget. Hon är också en av dem som inspirerade Roger till att påbörja samarbetet med kvinnojouren.

Eva Segerljung jobbar på Nordemans Jern och är också volontär på kvinnojouren.

Butik med anor och samhällsengagemang

Företagaren

Nordemans Jern är inte bara Örnsköldsviks äldsta butik. Ägaren Roger Öberg har också blivit utsedd till Årets normbrytare för sitt engagemang i den lokala kvinnojouren.

Nordemans Jern har anor ända tillbaka till 1856, när Fredrik Walfrid Nordeman startade järnhandel i Örnsköldsvik. År 1900 blev det Örnsköldsviks första aktiebolag och 2005 köpte Roger Öberg butiken av fjärde generationen Nordeman. Han hade då jobbat i butiken i två omgångar, både i början av 90-talet och från 2002. 2009 utökade man och köpte en bygghandel i Bredbyn några mil bort. 

Butikerna är i ständig utveckling. 2021 var till exempel ett ganska hektiskt år när båda butikerna flyttade till nya lokaler med bättre lägen.

– Nu ligger butiken i Bredbyn så att den syns från väg 348 och vi har fått nya fina butiker med ett lager som är varmt och torrt året om. Men det var en stor satsning och väldigt mycket jobb medan vi höll på med det. Särskilt eftersom någon hade kommit på att vi skulle byta affärssystem samtidigt, säger Roger och skrattar när han säger att det var han själv. 

Sedan 1999 är man medlem i Bolist, något som Roger tycker att han haft mycket hjälp av. 

– Jag ser stora fördelar, framför allt sedan Mestergruppen blev majoritetsägare i Sverige och varje butik delägare där. Utan dem tror jag inte att jag hade kunnat göra allt det här. 

Nordemans Jern är den enda butiken i stan som vänder sig till både bygg och industri, och försäljningen är jämnt fördelad mellan industriföretag, byggentreprenörer och privatkunder. Och det är bra drag i industrin i Örnsköldsvik, där till exempel BAE Systems Hägglunds som gör stridsfordon tagit hem order för flera miljarder den senaste tiden. 

– Det kommer definitivt finnas arbetstillfällen här framöver, och det känns tryggt. Vi har inte haft någon nedgång i övrig försäljning än heller, men det är klart att vi befarar en om det inte blir vettigare prisbild och leveranstider. 

Men det är inte bara byggmaterial som Roger brinner för. Sedan ett år tillbaka är han engagerad i den lokala kvinnojouren. Detta tack vare sin fru, som också är engagerad, och sina döttrar.

– Jag måste vara självkritisk och tänka: varför har jag inte upptäckt det här tidigare? När man får reda på hur utbrett det är med våld i nära relationer så ser man hur galet det är att det inte sätts in mer resurser för att stoppa det.

Bland annat har Nordemans Jern nu en anställd som är volontär på kvinnojouren en dag i månaden på arbetstid. Kvinnojouren har också varit ute och pratat med och utbildat all personal på båda butikerna. 

– Jag tror det blev lite chockartat i början, åtminstone för oss män. Det är lätt att man känner sig påhoppad som man. Men samtidigt är det ju ett fåtal män som förstör för den stora massan, och vi som tycks vara goa gubbar kanske måste prata mer med de där pojkarna som sitter i sandlådan. 

Samarbetet har givit ringar på vattnet, och kvinnojouren är nu ute ganska mycket på olika lokala företag och berättar om sin verksamhet. Engagemanget har också lett till att Roger Öberg fick pris som Årets normbrytare på årets företagargala i Örnsköldsvik. 

– Jag är naturligtvis stolt över priset, samtidigt som det är synd att det ska behöva vara så här. 

  

Fakta Nordemans Jern

Grundades: 1856

Antal anställda: 26

Butikerna: Den i Örnsköldsvik har 2500 kvadrat varmyta och 1000 kvadrat brädgård, och den i Bredbyn har 400 kvadratmeter varmyta och 800 kvadrat kallförråd

 

Artikeln är hämtad från nummer 4 2022 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår