Johan Winroth är vd på Derome Bygg & Industri.

”Det viktigaste är att titta sina kollegor i ögonen och se hur de faktiskt mår”

Företagaren

ByggMaterial har pratat med Johan Winroth, vd på Derome bygg och industri om hur det känns att ha blivit utsedd till en av finalisterna i ”Sveriges friskaste företag”, om vikten att ta hand om sina anställda och om att utvecklas tillsammans med företaget.

Johan Winroth är en av dem som har provat på flera olika roller inom Derome. Han började som inköpsassistent för snart 20 år sedan och har sedan dess arbetat inom logistik, inköp, försäljning och marknad. Sedan sex år tillbaka vd för Derome bygg och industri. 

– Jag har provat många olika tjänster inom Derome och har fått vara med och utvecklats tillsammans med företaget. För mig är det viktigt att kunna vara sig själv, den jag är på arbetet och utanför arbetet är precis samma person. Min roll som vd idag handlar i mångt och mycket om att utveckla våra anställda och se till att vi fungerar bra tillsammans, att vi är ett bra team. Jag brukar se mig som lagkapten i vårt team, säger Johan. 

Finalist i Sveriges friskaste företag

Hälsoföretaget Feelgood har för femte året i rad utsett Sveriges friskaste företag, där Derome har blivit en av finalisterna. Utmärkelsen syftar till att hitta och lyfta goda exempel på arbetsgivare, som investerar i sina medarbetares livskvalitet och skapar en välmående och sund arbetsmiljö.

– Det känns viktigt, inte själva utmärkelsen i sig, utan att vi blir uppmärksammade för det vi prioriterar mest av allt. Vi är ett familjeföretag i grunden som ägs och drivs av tredje generationen Andersson.Våra ägares syfte är, förutom att driva och utveckla företaget i allmänhet, att utveckla oss medarbetare i synnerhet.

– Det handlar mer om att vi som jobbar här trivs än om att bara maximera värdet eller slå några finansiella nyckeltal. 

Varje år gör de medarbetsundersökningar som har hög svarsfrekvens och visar positiva svarsresultat på Derome som arbetsgivare, möjligheten till utveckling, företagskulturen och arbetsklimatet. 

– Visst kan man titta på nyckeltal i form av frisknärvaro, men det viktigaste är nog att titta sina kollegor i ögonen och se hur de faktiskt mår. Eller gå ett varv på arbetsplatsen, du känner nog av det mer så än att titta på några nyckeltal. 

– Vi är livrädda för att bli trögrörliga och byråkratiska, vi vill vara snabbfotade och jobbar mycket med uttrycken ”hellre be om ursäkt än att be om lov”, för att verkligen få den här entreprenadsandan och att hela gänget ska våga ta initiativ och våga prova. 

 

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är att se människor utvecklas, när man ser kollegor utvecklas både i arbetet men likväl på det personliga planet. Att någon kanske blir mer trygg, får ett större självförtroende, vågar ta mer initiativ eller vågar ta mer plats i en grupp, det tycker jag är roligt.

 

Något du vill förändra i branschen?

– Definitivt att få in fler kvinnor i branschen och att även få fler kvinnor och män med olika erfarenheter att söka sig till branschen. Vi är en mycket häftigare och roligare bransch än vad jag tror vårt varumärke än så länge signalerar. Vi behöver bli en attraktiv bransch där personer som har erfarenheter och kunskaper inom exempelvis digitalisering och logistik vill söka sig till. Man behöver inte enbart ha erfarenhet av bygg för att bli en del av branschen, vi är så mycket mer än så.

 

Hur arbetar ni med hållbarhet?

–  Transporterna är en stor bov i utsläppen så vi kommer detta år helt gå över till fossilfria drivmedel. Vi arbetar även mycket med att elektrifiera vår fordonsflotta, vi har redan fått in ett par elektrifierade lastbilar och det arbetet kommer fortgå. Sedan äger vi i princip alla våra fastigheter själv, alla våra bygg och industrianläggningar, där investerar vi kraftigt i solceller på taken. En viktig del är även hur vi kan underlätta för våra kunder att bygga mer hållbart där vi hjälper dem att välja rätt material.

 

Namn: Johan Winroth

Ålder: 43

Yrke: Vd på Derome Bygg & Industri

Bor: Varberg 

Familj: Partner Emelie och två barn 

Det bästa med mitt jobb: Arbeta med människor och se personer och team utvecklas

Texten är hämtad från nummer 5 2022 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår