Ove Bender, koncernchef för Bendersföretagen, och Mats Jakobsson, vd Benders Sverige AB.

”Vi har till och med tittat på möjligheten att köra fabrikerna på natten”

Företagaren

Inflation, prisökningar på energi och drivmedel och räntehöjningar. Det tillsammans med Rysslands krig mot Ukraina och dess följder har även lett till rejäla ökningar av byggkostnaderna. SCB:s Byggkostnadsindex för oktober visade på den största förändringen i årstakt på nästan 50 år, närmare bestämt sedan 1974, då mycket blev dyrare i oljekrisens spår. I senaste numret av tidningen ByggMaterial pratade vi med en av alla byggmaterialleverantörer som påverkas av läget.

Benders har fabriker på flera ställen i Sverige och tillsammans tillverkar de varje dag motsvarande ungefär fyra fotbollsplaner marksten och takpannor som räcker till cirka 250 normalstora villor. Man gör även natursten. Även om härdningen av cementpannorna faktiskt utvecklar värme som kan tas till vara är energiprisökningarna ändå mer än kännbara för företaget.  

– Man kan väl säga att våra elkostnader har gått från att vara något man inte bekymrade sig för till att bli en stor kostnad för oss. Från 2020 till 2022 har de sexdubblats, säger Mats Jacobsson, vd Benders Sverige AB

Benders har ett antal fabriker i elområde fyra.

– När priset börjar krypa upp mot 8 kronor kilowattimmen är det tveksamt om man kan ha en produktion i Sverige. Det tror jag inte bara gäller oss utan alla bolag. En dag var priset 8 öre i zon 1 och 8 kronor i zon fyra, det är orimligt att ha den skillnaden vi har nu. Vi har till och med tittat på möjligheten att köra våra fabriker på natten när elpriset är lägre istället för på dagen, men det är inte görbart med tanke på hur mycket kostnaderna ökar vid skiftgång. 

Benders har också underleverantörer som höjer priserna. 

– Våra leverantörer har våldsamma höjningar. Cementen har till exempel gått upp 55 procent, till stor del drivet av energipriserna. Oxiden som vi använder för att färga pannorna och till stor del importerar från Tyskland har nästan fördubblats i kostnad. 

Cirka 15 procent av Benders betongprodukter går på export och ungefär 50 procent av varorna körs mellan produktionsenheterna med elektrifierade tåg.

– Det har i viss mån räddat oss från de höga dieselpriserna, så det är både en kostnads- och hållbarhetsfråga, säger Mats. 

Hur ser ni på framtiden? 

– Hela byggbranschen har varit väldigt gynnad av pandemin och en god konjunktur första halvan av 2022. Vi har haft tre mycket bra år men är väldigt bekymrade över den nalkande lågkonjunktur som alla larmar om. Jag tror på en mer än halvering inom småhusindustrin och byggs det inga hus behövs inte takpannor och marksten. 

Trots att många fastighetsbolag och husfabriker redan nu dragit i bromsen är det svårt att blunda för att det behövs fler bostäder i Sverige. Även Benderskoncernen har tvingats till varsel inom Benders Byggsystem AB i Uddevalla, där man gör prefabricerade betongelement. 

Samtidigt är det svårt att blunda för att det behövs fler bostäder i Sverige

 – Jag tror hela Sverige kommer att påverkas, men byggbranschen tar nog den största smällen under andra halvan av 2023 och första halvåret 2024. Samtidigt saknas ungefär 300 000 lägenheter under en tioårsperiod. Bara för att bygga i kapp kommer det att behövas 30 000 lägenheter, utöver normal byggnation, om året i tio år. Jag tror aldrig vi varit över 70 000 lägenheter om året sedan miljonprogrammen, när det byggdes 100 000 lägenheter om året i tio år, säger Mats. 

Han tror också att staten och kommuner kommer att fortsätta investera i vissa branscher.

– Staten kommer säkert att påverka genom att öka investeringarna i infrastruktur och kommunerna inom VA. Vi jobbar även med betongrör och infrastruktur så där finns en del positiva tecken. De sämsta utsikterna just nu har nog egentligen nybyggnation, renoveringar ger oss alltid en viss bas att stå på. Till och med under 1992-1997 pågick en viss investering, trots att det var de värsta åren jag varit med om i branschen.

Tror du det blir lika illa nu som då?

– Under 1992-1997 sjönk färdighusindustrin med 90 procent, och vår bransch med 70 procent. Jag tror inte vi kommer att se det scenariot nu, vi har större underliggande behov av bostäder. 

 

Fakta SCB:s Byggkostnadsindex för oktober 2022

Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 1,3 procent i oktober 2022 jämfört med september 2022 (1,2 procent i september). Jämfört med oktober 2021 steg Byggkostnadsindex med 15,3 procent (14,6 procent i september). Det är den största förändringen i årstakt sedan 1974.

Största ökningarna bland entreprenörernas kostnader stod kostnaderna inom gruppen transporter, drivmedel och elkraft för med 14,5 procent. Detta berodde mestadels på att kostnaderna för elkraft steg med 44,1 procent (jämfört med juli 2022, som är senast tillgängliga jämförelseuppgifter för elkraft) samt att kostnaderna för dieselolja ökade med 10,3 procent.

Artikeln finns med i nummer 6 av tidningen ByggMaterial.

 

Annons:

Magnus Ohlsson, vd Happy Homes: ”Jag tror de små hemmaprojekten kommer bli fler”

Företagaren

20 september 2023

ROT i fokus vid politikerbesök

Företagaren

06 september 2023

Generationsskifte hos Bolist Braås

Företagaren

30 augusti 2023

Mycket på gång hos Årets medlem inom XL-Bygg

Företagaren

24 augusti 2023

Verktygshuset i Kiruna sätter kunden i fokus

Företagaren

23 augusti 2023

”Vi ska vara den ledande möjliggöraren av hållbart byggande”

Företagaren

09 augusti 2023

”Vi har möjlighet att gasa i en osäker tid”

Företagaren

31 maj 2023

Fransson & Neij har rest sig ur askan

Företagaren

19 april 2023

”Jag tycker om att bygga saker som har ett syfte”

Företagaren

19 april 2023

Karl Hedin bygger nytt i fjällvärlden

Företagaren

22 mars 2023

XL-Bygg Herrljunga öppnar snart ny bygghall

Företagaren

21 mars 2023

”Vi lever på att vi har kompetensen och relationen på orten”

Företagaren

22 februari 2023

Återbruksinitiativ ger ringar på vattnet

Företagaren

14 december 2022

”Det viktigaste är att titta sina kollegor i ögonen och se hur de faktiskt mår”

Företagaren

30 november 2022

44 år i byggmaterialhandeln: ”Det var inte bättre förr”

Företagaren

16 november 2022

”Vi vill bli kända för att vara bäst, inte störst”

Företagaren

16 november 2022

Steg för steg mot en förändrad byggbransch

Företagaren

02 november 2022

Butik med anor och samhällsengagemang

Företagaren

19 oktober 2022

”Situationen som är nu är oerhört utmanande och komplex”

Företagaren

07 september 2022

”Jag trodde aldrig vi skulle växa så här mycket så snabbt”

Företagaren

24 augusti 2022

”Vi tänker långsiktigt för barn och barnbarn”

Företagaren

29 juni 2022

VJB Järnhandel i Hemavan: ”Vi har en nära relation med kunderna”

Företagaren

01 juni 2022

Från klassisk bygghandel till fullsorterad bygg- och industrihandel

Företagaren

01 juni 2022

Geir Thomas Fossum, vd för Beijer: ”Vår gemensamma styrka ska skapa lokalt kundvärde”

Företagaren

23 april 2021

Optimeras vd: ”Vi bör ses som en aktiv spelare i att konsolidera branschen”

Företagaren

25 mars 2021

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår