Victor Grankvist är möbelsnickare i grunden.

Kassadisken som Victor gjorde åt en butik är det han är mest nöjd med.

”Jag tycker om att bygga saker som har ett syfte”

Företagaren

Victor Grankvist sa upp sig från sitt jobb och satsade fullt ut på sitt företag. Idag driver han Instagramkontot Grankvistsnickeri där han delar med sig av olika tips och tricks till sina följare.

Victor Grankvist startade sitt företag vid sidan av sitt dåvarande jobb och tog sig an olika uppdrag som han gjorde under kvällar och helger. När pandemin slog till 2020 och omställningen till att jobba hemifrån var ett faktum sa han upp sig från sitt jobb och satsade fullt ut på sitt företag. I samband med det startade han sitt Instagramkonto Grankvistsnickeri som idag har 82 000 följare.

– Det var inte lika roligt att jobba hemma så jag sa upp mig och satsade fullt på firman och i den svängen startade jag upp mitt Instagramkonto. Mina följare har kommit till mig via organisk spridning, jag har aldrig haft en annons ute. Jag vill hellre visa vem jag är och att mina följare tycker att det är roligt och intressant att följa mig, säger Victor.

På sitt Instagramkonto delar Victor med sig av diverse olika tips och tricks. Något han tror är en av anledningarna till att allt fler har börjat följa honom.

– Folk vill se mycket ytskikt, spackling, målning och altaner. Det är en guldgruva att prata altaner på Instgram, haha. Det är något som många vill bygga på sommaren och jag tror det är därför det är så populärt. Sedan är det även uppskattat att tipsa om quick fix hemma. Hur man kan göra om något hemma till en billig peng och inte behöva köpa så mycket material.  

Utöver sin Instagram har Victor även podden SnickSnack tillsammans med vännen Martin Johansson, som även han är snickare. 

– Vi startade podden i höstas och släpper avsnitt en gång i veckan. Vi pratar om ämnen som är kopplat till hantverkarbranschen ur olika synvinklar, men även livet vid sidan av jobbet. Vad vi gör hemma och hur brötigt det kan vara med fem barn, haha.  Vi speglar livet med alla ups and downs. Vi har fått mycket positiv feedback vilket är jätteroligt. 

Victor är från början möbelsnickare. Ett yrke som går långt tillbaka i släkten då hans pappa, farfar och farfarsfar också var möbelsnickare.

– Jag var med i deras verkstäder när jag var liten, så intresset för snickeri kom nog redan då. De gjorde mycket rokokomöbler och mer finlir än vad jag skulle säga att jag håller på med. Jag tycker om specialgrejer som inte finns att köpa någonstans. Det är roligare än att ha vanlig standard, men man kan köpa standard och sedan avancera möblerna, det är också roligt. 

– Möbeln jag är mest stolt över är nog en kassadisk jag byggde för något år sedan till en butik i stan. Det är det första man ser när man kommer in i butiken. Den har rundade hörn och är lite välvd medkarosseripanel som jag bara hårdvaxoljade. 

 

Vad tycker du är roligast att bygga?

– Svår fråga, allt har sin charm. Men jag tycker om när saker har ett syfte och används. Bygger man exempelvis ett skötbord så används det dagligen. Jag vill inte bygga något till hemmet som jag inte vill att barnen ska sitta och äta och kladda vid. Jag bygger inte för att folk ska titta på det, jag vill att det ska vara funktionellt och att det används istället för att stå i ett hörn och samla damm.

Idag jobbar Victor deltid på sitt gamla jobb som projektledare för etableringen av byggnation och inredningsmontage runt om i Europa. Resten av tiden lägger han på sitt företag, Instagram och podden. 

– Det bästa med att vara egen är att äga sin tid. Det är även roligt med varierande uppdrag. Jag gör allt från att sprutmåla köksluckor till att bygga platsbyggda möbler. Men nu håller speciellt privatpersoner i sina pengar mer och det känner nog hela branschen av. 

 

Har du några tips till personer som ska bygga trall i vår?

– Det som är viktigt att tänka på är höjden på altanen. Där man måste ansöka om bygglov i vissa fall. Det är ett viktigt första steg att kolla med kommunen så man inte åker på vite och är tvungen att riva. Och bygg inte ihjäl dig! Det är en altan, inte sixtinska kapellet. Det är lite av en inflation om vem som gör snyggast avslut på trallbrädor och det handlar inte om det, utan det är helheten som spelar roll. Det gör inget om det är lite snett, det är en altan. 

 

Har du själv något projekt på gång i vår?

– Jag har en utbyggnad hemma som jag ska hålla på med. Det blir ett matrum där ute är tanken. Jag fick precis godkänt bygglov och ett startbesked från kommunen, så det ska jag kicka igång med när kälen väl är borta. 

 

 

Namn: Victor Grankvist

Bor: Nässjö

Ålder: Fyller 39

Familj: Fru, fem barn och ett sjätte på väg vid tidningens pressläggning

Instagram: Grankvistsnickeri

Podd: SnickSnack med Victor & Martin

Artikeln är hämtad från nummer 2 2023 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Fransson & Neij har rest sig ur askan

Företagaren

19 april 2023

Karl Hedin bygger nytt i fjällvärlden

Företagaren

22 mars 2023

XL-Bygg Herrljunga öppnar snart ny bygghall

Företagaren

21 mars 2023

”Vi lever på att vi har kompetensen och relationen på orten”

Företagaren

22 februari 2023

Återbruksinitiativ ger ringar på vattnet

Företagaren

14 december 2022

”Vi har till och med tittat på möjligheten att köra fabrikerna på natten”

Företagaren

14 december 2022

”Det viktigaste är att titta sina kollegor i ögonen och se hur de faktiskt mår”

Företagaren

30 november 2022

44 år i byggmaterialhandeln: ”Det var inte bättre förr”

Företagaren

16 november 2022

”Vi vill bli kända för att vara bäst, inte störst”

Företagaren

16 november 2022

Steg för steg mot en förändrad byggbransch

Företagaren

02 november 2022

Butik med anor och samhällsengagemang

Företagaren

19 oktober 2022

”Situationen som är nu är oerhört utmanande och komplex”

Företagaren

07 september 2022

”Jag trodde aldrig vi skulle växa så här mycket så snabbt”

Företagaren

24 augusti 2022

”Vi tänker långsiktigt för barn och barnbarn”

Företagaren

29 juni 2022

VJB Järnhandel i Hemavan: ”Vi har en nära relation med kunderna”

Företagaren

01 juni 2022

Från klassisk bygghandel till fullsorterad bygg- och industrihandel

Företagaren

01 juni 2022

Geir Thomas Fossum, vd för Beijer: ”Vår gemensamma styrka ska skapa lokalt kundvärde”

Företagaren

23 april 2021

Optimeras vd: ”Vi bör ses som en aktiv spelare i att konsolidera branschen”

Företagaren

25 mars 2021

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår