”Det blev några kämpiga år, där vi precis missade byggvågen som drog in över Sverige”, säger Johan Kyhlberg.

Branden totalförstörde hyvleriet.

Fransson & Neij har rest sig ur askan

Företagaren

April 2018 råkade trävarugrossisten Fransson & Neij ut för en tragisk brand som tog ifrån dem deras hyvleri, där drygt 25 000 kubik virke producerades årligen. Johan Kyhlberg, vd, var först på plats och såg hjälplöst på när anläggningen totalförstördes. – Det har varit några kämpiga år, men vårt nya hyvleri är så brandsäkert det bara kan bli, säger han.

Det var en helt vanlig aprilmorgon när Johan såg en anställd komma springande ut från hyvleriet och viftade med armarna. Några sekunder senare, som i slow motion, kom en annan person springandes ur byggnaden med svartrök bakom sig. En ruta sprack och på radion skrek någon att det brann. 

– När vi konstaterat att all personal var i säkerhet kom en rådig truckförare på idén att hissa upp gafflarna och köra sönder röret till spånladan, så att branden inte skulle sprida sig dit. Men trots det, att räddningstjänsten var på plats efter bara några minuter och att sprinklern drog igång ganska direkt gick hyvleriet inte att rädda, säger Johan Kyhlberg. 

Han berättar att insikten om vilken tuff tid som väntade snabbt sköljde över honom. Högsta prioritet var att hitta sätt att behålla de anställda. Som tur var fanns ett hyvleri i närheten att hyra. Knappt en vecka efter branden var produktionen igång, i lite mindre skala men med egen personal.

– Vi värnar otroligt mycket om vår kompetenta personal här ute på landsbygden. Vid en sådan här händelse är det lätt att man förlorar sina anställda om man inte agerar snabbt. Det kändes fantastiskt att kunna erbjuda en alternativ efter knappt en vecka, säger Johan. 

Under de år som produktionen har pågått i mindre skala har ett nytt toppmodernt hyvleri tagit form på den gamla anläggningen, med brandskydd och säkerhet som röd tråd. Där har de installerat massor av sprinklers som är direktkopplade till SOS, med en extra del med temperaturavkänning och kamerabevakning via vaktbolag. Byggnationsmässigt har de också utökat takhöjden, placerat portar mer strategiskt, gjort det mer luftigt mellan maskinerna, delat in anläggningen i brandceller med 60-minutersklassning, ställt högriskkomponenter på mer optimala ställen och underlättat städrutinerna. 

– Många hyvlerier är byggda på 70- och 80-talet, då man inte tänkte så mycket på vare sig säkerhet eller arbetsmiljö. Efter branden fick vi chansen att göra om allt från grunden. Bränder uppstår oftast i hyvellinjen eller för att det är dåligt städat. Vi har minimerat alla de största riskerna och säkrat upp med ett sprinklersystem med bra släckeffekt, säger Johan. 

Fasaden på hyvleriet är byggd helt i trä, ett material som enligt Johan presterar bra även ur brandsynpunkt.  

– Trä är ett starkt framtidsmaterial som regeringar världen över vill arbeta mer med. Vi på Fransson & Neij riktar oss nästan 100 procent mot svensk bygghandel. Vill man bygga i trä med extra brandskyddsklassning har vi ett stort utbud av både brandimpregnerat och målat brandimpregnerat, säger Johan och fortsätter:

– Sedan är det ju så att allt material brinner vid en viss temperatur, men limmträbjälkar håller minst lika lång tid som det tar för stålbjälkar att böja sig. Brandskydd handlar mer om att man ska hinna ut och sätta sig i säkerhet. Det är glädjande att kunskapen kring träbyggnation har ökat på pass att man nu får bygga trähus på fler än två våningar igen. Det kräver lite extra tanke kring brandsäkerheten, men kunskapen och lösningarna finns. Brandimpregnerat är ett bra alternativ för extra skydd mot bränder utifrån och klassiska råspontsväggar i kombination med gips har bättre brandklassning än vad många tror.  

Annons:

”Jag tycker om att bygga saker som har ett syfte”

Företagaren

19 april 2023

Karl Hedin bygger nytt i fjällvärlden

Företagaren

22 mars 2023

XL-Bygg Herrljunga öppnar snart ny bygghall

Företagaren

21 mars 2023

”Vi lever på att vi har kompetensen och relationen på orten”

Företagaren

22 februari 2023

Återbruksinitiativ ger ringar på vattnet

Företagaren

14 december 2022

”Vi har till och med tittat på möjligheten att köra fabrikerna på natten”

Företagaren

14 december 2022

”Det viktigaste är att titta sina kollegor i ögonen och se hur de faktiskt mår”

Företagaren

30 november 2022

44 år i byggmaterialhandeln: ”Det var inte bättre förr”

Företagaren

16 november 2022

”Vi vill bli kända för att vara bäst, inte störst”

Företagaren

16 november 2022

Steg för steg mot en förändrad byggbransch

Företagaren

02 november 2022

Butik med anor och samhällsengagemang

Företagaren

19 oktober 2022

”Situationen som är nu är oerhört utmanande och komplex”

Företagaren

07 september 2022

”Jag trodde aldrig vi skulle växa så här mycket så snabbt”

Företagaren

24 augusti 2022

”Vi tänker långsiktigt för barn och barnbarn”

Företagaren

29 juni 2022

VJB Järnhandel i Hemavan: ”Vi har en nära relation med kunderna”

Företagaren

01 juni 2022

Från klassisk bygghandel till fullsorterad bygg- och industrihandel

Företagaren

01 juni 2022

Geir Thomas Fossum, vd för Beijer: ”Vår gemensamma styrka ska skapa lokalt kundvärde”

Företagaren

23 april 2021

Optimeras vd: ”Vi bör ses som en aktiv spelare i att konsolidera branschen”

Företagaren

25 mars 2021

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår