Att driva bygghandel har gått i Lottas släkt i generationer. Som liten var hon inte intresserad av att ta över efter sina föräldrar, men efter att ha utbildat sig och arbetat på annat håll i tio år började hon att få upp ögonen för familjeverksamheten. Idag driver hon den butik som startades av hennes farfars far i Nyköping 1892, och ännu en butik utanför Stockholm.
– Jag jobbade extra här som liten och tyckte inte att det var något för mig. Nu känner jag däremot att jag har hamnat helt rätt. Mitt jobb är att hjälpa hantverkare att nå sina drömmar. Det känns väldigt fint, säger Lotta.
Lotta beskriver sina anställda som ett glatt och nyfiket gäng som tycker om att jobba. De är mer som en familj än kollegor och hjälps åt för att underlätta kundernas vardag.
– Ingen utmaning är för svår för oss. Nej finns inte i vårt vokabulär utan här säger vi ”vad roligt, hur ska vi lösa det?”, berättar Lotta.
När Lotta sommarjobbade i bygghandeln som ung upplevde hos att ledarstilen var mer beordrande. Idag tillåts de anställda tänka mer fritt, vilket skapar dynamik och stärker gemenskapen. Lotta ser det som sin främsta uppgift är att peppa och skapa engagemang.
– Jag vill att min anställda ska tycka om att gå till jobbet. Om de på riktigt vill göra skillnad, med hjärtat, och är nyfikna på hur de kan underlätta vardagen för kunderna så utvecklas de inte bara som personer, utan det blir en win-win för alla, säger Lotta.
Vad gäller jämställdhet i branschen så upplever Lotta att utvecklingen har gått framåt. På anläggningen i Nyköping jobbar fler kvinnor än män och medarbetarenkäterna som utförs varje år får höga poäng.
– Vi brukar bestämma två-tre områden att jobba med utifrån enkäterna. Att jobba fokuserat har visat sig vara väldigt effektivt, säger Lotta.
Men ännu finns steg kvar att ta för att branschen ska bli helt jämställd.
– Som kvinna inom bygghandeln kan det tyvärr hända att man behöver stå på sig lite extra. Det har hänt att kvinnliga anställda har fått utstå kränkningar från kunder. I de fallen har jag ringt upp kunderna i fråga och informerat om att de har betett sig illa. Ofta har de inte förstått det själva och blir tacksamma över att få be om ursäkt, andra gånger får man bita sig i tungan. Min uppfattning är ändå att det mesta går att lösa bara man vågar pratar om det. Ibland behöver vi hjälpa varandra att förstå hur vi kan bli bättre, avslutar Lotta.
Om Lotta Svensson
Ålder: 51 år
Bor: Nyköping
Yrkestitel och företag: Ägare på NA Svensson AB och vd på Måleributiken i Alvik
Antal år i byggmaterialhandeln: 15 år
Det bästa med mitt jobb: ”Att det finns så mycket att utveckla och förbättra tillsammans med kunder, kollegor och medarbetare.”
Läs också:
Maria Hellqvist: ”Man behöver inte längre ha skinn på näsan”
Sandra Alstergren: "Kvinnor skulle behöva mer av det manliga självförtroendet"
Texten är hämtad ur nummer 5 2023 av tidningen ByggMaterial.