Framtiden låg utstakad för värmlänningen Fredrik Bergh som var professionell tennisspelare under slutet av 1990-talet. Han flyttade till Båstad och gick tennisgymnasiet, blev svensk och europeisk mästare som 18-åring och rönte framgångar i turneringar som Wimbledon och US Open. En skada i handen satte dock stopp för en fortsatt idrottssatsning och år 2000 tvingades han som 24-åring att lägga tennisracketen på hyllan. Han valde då att utbilda sig till marknadsekonom.
Hur kommer det sig att du hamnade inom byggbranschen?
– Det var en ren tillfällighet egentligen. Men faktiskt var det tennisen som hade ett finger med i spelet. Jag hade en tennislektion för en person som satt med i styrelsen hos ett företag i byggbranschen. Företaget hade fattat tycke för mig och ville att jag skulle träffa ägaren. Så på den vägen var det. Jag inte gjort den klassiska resan i byggbranschen som många andra har, med att börja på brädgården och sedan jobba som säljare, utan har min styrka i att jag brinner för företagande, människor och utveckling.
Efter åtta år som försäljningsdirektör på Lindab kom Fredrik Bergh 2017 till NP Nilsson, ett familjeägt bolag med en lång historia. Sedan Fredrik Bergh gick in som vd har företaget satsat i flera riktningar och har fördubblat både sin omsättning och sin personalstyrka. Satsningarna innefattar bland annat ett nytt logistikcenter och huvudkontor i Förslöv, nya butiksanläggningar i Helsingborg, Osby och Halmstad, samt en andra produktionsanläggning. Dessutom anslöts företaget till kedjan Woody under 2019.
Kan du applicera dina erfarenheter från idrotten i din nuvarande roll?
– Det kan jag säkert. Jag ser det som en fördel att jag har en lite annorlunda bakgrund. Många tror att det är vinnarinstinkten som jag bär med mig från tennisen, men jag tror att det främst är drivkraften att alltid vilja bli bättre. Jag vill att NP Nilsson ska bli bättre. Det finns nog ingen professionell idrottare som gått av sitt pass och varit nöjd, utan direkt efter träningspasset funderar man alltid på hur man kan bli bättre.
Hur är du i ditt ledarskap?
– Kreativ, motiverande och positiv hoppas jag. Här sitter värderingar och kultur hårt i väggarna, och det är mjuka värderingar vilket passar mitt ledarskap. Jag är nog ganska bra på att få min personal att drömma och vilja kämpa tillsammans mot en vision, det är nog min styrka. Sedan måste man vara beredd på att den vägen kan bli föränderlig. För att få personalen att känna samma som jag jobbar jag med extremt mycket tillit, jag litar väldigt mycket på min personal. Vi är så pass många nu så det börjar bli en utmaning att få en relation med all personal, men jag försöker att vara ute på orterna så mycket det går.
Samtidigt som NP Nilsson befinner sig i en intensiv expanderingsperiod går byggbranschen igenom en av de kanske mest utmanande perioderna på mycket länge?
– Ja, vi brukar skoja lite om att de största satsningar företaget har gjort i sin långa historia har tenderat att sammanfalla med utmanande tider. Det klart att det är lite pressande när man tar på sig stora investeringar när marknaden viker, samtidigt försöker vi se det som att det är investeringar som kommer att ge frukt när de väl vänder. Det är inte så lätt att investera i nya anläggningar och nya arbetssätt i en högkonjunktur. Styrkan i att vara en frivillighandel är att vi kan vara snabbfotade och flexibla, så det blir enkelt att jobba med oss. Där har det också varit positivt att samarbeta inom Woody, som är en väldigt öppen och transparant kedja. Vi är positiva och tycker det är väldigt kul just nu.
Men det har också funnits motgångar. Ni drabbades av en brand på er anläggning i Osby förra året?
– Ja, det var tufft, en chockerande upplevelse. Det var bara två månader efter att vi hade tagit över anläggningen som branden bröt ut. Vad som orsakade branden är inte helt fastställt, men troligtvis ett elfel. Tur i oturen är att det var en typisk gammal anläggning med stor tomt och flera fastigheter så allt förstördes inte. På så vis kunde vi öppna igen efter ett par dygn. En återuppbyggnad är planerad och ska genomföras under 2024.
Vad finns det annars för planer och mål för företaget framåt?
– Som bygghandlare vill vi addera ett värde för våra kunder. Vi satsar hårt på bygglogistik, prefabricerad produktion samt att finnas nära kunderna på flera orter i Skåne/Halland. Vi har precis flyttat in i våra nya lokaler i Förslöv där vårt nya logistikcenter och vår huvudfabrik nu är samlade på nära 40 000 kvadratmeter, det blir navet i vår resa framåt. I Halmstad har vi precis bygg färdigt en bygghandel som präglas av nytänk för att inspirera våra slutkunder, väl värt ett besök för den om passerar! Vi får anpassa oss efter det utmanande marknadsläget, men det finns en stor trygghet i att vi har långsiktiga ägare. Vi siktar mot en miljard i omsättning och vi håller även ögonen öppna för att etablera oss på ännu fler orter.
Finns det något du önskar skulle förändras i byggbranschen?
– Det man kan önska är att det fanns fler innovationsforum och mer dialog om utveckling, där vi i byggbranschen kan hjälpas åt att hitta nya vägar för att effektivisera byggandet och byggprocessen i Sverige.
Fakta/Fredrik Bergh
Bor: Båstad
Familj: Gift med Sara och har två killar som är 18 och 15 år
Det roligaste med mitt jobb: Frihet att skapa i en bransch med enkla människor
På fritiden: Försöker njuta av livet genom umgänge, mat, resa. Golf är kul och kärleken till Leksands IF är stark.
Artikeln är hämtad från nummer 6 2023 av tidningen ByggMaterial.
