Joachim Larsson är platschef för anläggningen i Alingsås.

Från klassisk bygghandel till fullsorterad bygg- och industrihandel

Företagaren

Derome är ett familjeföretag med verksamhet från skog till färdigt hus och en historia som sträcker sig tillbaka till 1946. I senaste numret av ByggMaterial pratade vi med anläggningen Derome bygg-och industri i Alingsås för att höra mer om deras arbete mot proffskunder, hur den rådande situationen med materialbrist ser ut och om anläggningens framtidsplaner.

En halvtimme utanför Göteborg ligger Alingsås, staden med kullerstensgator där gårdsbutiker och caféer ligger om vartannat. I staden hittar vi även Derome bygg- och industri, ett familjeägt företag med anläggningar runt om i Sverige. 

Joachim Larsson är platschef för anläggningen i Alingsås. Under de åtta år han har jobbat där har anläggningen vuxit. När fialen först öppnade i Alingsås 2014 var det en klassisk Derome bygghandel med 14 anställda, något som fyra år senare utvecklades till att även bli en industrihandel. Idag är Derome bygg- och industri i Alingsås en fullsorterad bygg-och industrihandel med totalt 20 anställda. 

– Sortimentet i butiken breddades väldigt mycket, från att ha haft 8 000 artiklar till att vi nu har 15 000 artiklar. Numera har vi allt från infästning till svets och bult, vi har nästan allt man kan tänkas behöva! Det unika för oss är att vi har det här breda sortimentet och att vi når både byggaren och industrikunden, säger Joachim Larsson.

Filialen i Alingsås riktar sig mot proffsbyggare. Deras kunder består både av den enskilda snickaren och större företag som exempelvis PEAB och Skanska.  

–  Vi hjälper alla proffsbyggare med allt från det lilla altanbygget till stora husbyggen och renoveringar. 

Alingsås är en trivsam trästad där mycket av den gamla bebyggelsen har bevarats. Där finns många gamla byggnader med en historia som sträcker sig så långt tillbaka som till 1700-talet. Och trähustrenden håller i sig än idag.

– Det kryllar att trähus och byggs mycket nytt i samma material, så mycket av det vi säljer är trästommar till hus och andra byggen. Det är absolut en trästad och det tycker vi såklart är trevligt eftersom en stor del av bolaget håller på med just trä, säger Joachim och skrattar. 

Vågen av renoveringar, utbyggnationer och altanbyggen som uppstod i samband med Corona-pandemin har nog inte undgått någon i branschen. Inte heller att pandemin bidrog till materialbrist. När ByggMaterial pratar med Joachim i mitten av mars berättar han att materialbristen är större än någonsin.

– Det har varit och är fortfarande materialbrist. Det är tuffa tider och hela branschen har ett stort behov av få in material. Världsläget just nu har orsakat att det tuffare än det har varit under pandemin. Det är mycket import från Ukraina som har fastnat och leverantörer som har svårt att få fram material på grund av det pågående kriget. 

Med rötter i Varberg 

Deromes har sågverk runt om i Sverige, och filialen i Alingsås får mycket av deras material från Deromes sågverk i Veddige, strax utanför Varberg. Det var även där Deromes resa först började. I halländska Derome 1946 investerade den unge snickaren Karl Andersson sina sista slantar på att köpa en såg för att hjälpa sina grannar att göra plankor av sitt timmer. Då utan vetskap om att det var början på det som skulle komma att bli Sveriges största familjeägda träindustri. Idag drivs Derome-koncernen av den tredje generationen. Att det är ett familjeföretag tycker Joachim märks på sammanhållningen, både på de olika filialerna och på bolaget i stort. 

– Jag tycker att det är ett fantastiskt bolag där alla är väldigt drivna. Det är en enkelhet som genomsyrar hela företaget och det är aldrig några bekymmer att ringa nästa chef eller chefen över det. Alla är måna om varandra och tar sig alltid tid för återkoppling. Sammanhållningen är helt fantastisk.

En stor och viktig del för Joachim i rollen som platschef är att se till att de anställda har det bra.

– Jag försöker se mina anställda så mycket som möjligt. Uppmuntra och låta dem vara med i utvecklingsarbeten vi har med att förbättra vår filial eller vår region. Det är viktigt för mig att personalen känner sig både sedd och delaktig på jobbet. 

Han fortsätter:

– Vi vill framåt och vi vill alla utvecklas och förbättra vår vardag hela tiden. Alla medarbetare har ett väldigt bra driv och det tycker jag är jätteroligt.

Det är de sakerna som gör att det är fantastiskt att gå till jobbet varje dag. 

Framtiden hos Derome bygg- och industri i Alingsås ser ljus ut. Till hösten planerar de för att öppna en maskinuthyrning och förberedelserna är i full gång.  

– Bygglovet är inskickat till kommunen och vi har redan börjat rekrytera personal. Det är vår nästkommande stora satsning här i Alingsås och det känns jätteroligt att kunna utveckla anläggningen ytterligare!

 

Fakta Derome Alingsås

Derome grundades: 1946

Anläggningen i Alingsås: 2014

Antal anställda: 20

Kärnvärden: Långsiktighet, enkelhet, drivkraft och ansvarstagande 

 

Artikeln publicerades i senaste numret av tidningen ByggMaterial. 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår