Nytt verktyg för bostadsrättsföreningar ska inspirera till att energieffektivisera

Teknik

Många bostadsrättsföreningar läcker energi och pengar. Energieffektiviseringsföretagen och Fastighetsägarna har tagit fram plattformen och verktyget Klimatknuffen där föreningar kan inspirera varandra genom att visa upp goda exempel.

Klimatknuffen är ett digitalt verktyg som bidrar till att skapa transparens och dialog mellan bostadsra¨ttsfo¨reningar för att se till att fler lo¨nsamma energieffektiviseringsa°tga¨rder genomfo¨rs. Verktyget utgår fra°n en karta da¨r föreningarna enkelt kan registrera sina fastigheter samt genomfo¨rda energieffektiviseringsa°tga¨rder. Verktyget ger även föreningarna möjlighet att visa upp vilka installatörer och entreprenörer de har anlitat, vilket blir till referenser i närområdet för grannarna. Verktyget handlar om att visualisera vad som är gjort i liknande fastigheter i närområdet, och har inte fokus på siffror och kWh. Det är anpassat efter privatpersoner som på ett enkelt sätt ska kunna se hur man i sin förening kan gå vidare med sitt effektiviseringsarbete och med hjälp av vem. Verktyget erbjuder också en möjlighet att kontakta avsändaren med frågor eller funderingar.

– Tanken är att man ska få inspiration från grannarna; “Jaha de har tilläggsisolerat alla rör! Det kanske vi också skulle kunna göra, vi har ju en liknande fastighet med samma byggår. Och de använde sig av Lena rör och fix AB och är jättenöjda, då kan vi ju också kontakta den firman!", säger Annika Marmbrandt, projektledare. 

Klimatknuffen är ett samverkansprojekt mellan Energieffektiviseringsföretagen (EEF), Fastighetsägarna Stockholm och forskningsinstitutet RISE. Projektet är finansierat av Energimyndigheten inom programmet ’Design för energieffektiv vardag’.

 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår