Energieffektivisera villan inför vintern

Teknik

Energipriserna och inflationen har stigit kraftigt på sistone, vilket har ökat intresset för energieffektiviserande åtgärder. Här kommer några tips på saker du kan tipsa dina kunder om för att hjälpa dem att sänka sin elräkning.

Isolering, solpaneler och värmepumpar är de produkter som ökar mest när proffsmarknaden söker efter energibesparande lösningar. Det framgår av en sammanställning från Byggfakta DOCU. Vilka åtgärder som hjälper mest och i vilken ordning de bör göras kan dock vara svårt att veta. Den här listan kan vara bra att följa: 

  1. Be kunden att se över sina vanor och göra en husesyn för att få koll på nuläget. Enkla saker som att byta till LED-lampor, frosta ur frysen och sänka inomhustemperaturen med en grad kan göra stor skillnad.
  2. Hjälp till att minska kundens behov av värme och varmvatten. Ett tätt hus kräver mindre energi. 
  3. Informera kunden om att se över sitt uppvärmningssystem. Vissa befintliga system kan göra bättre nytta med ny placering, rengjorda filter eller nya termostater. Den som vill byta uppvärmningssystem kan kontakta sin kommunala energi- och klimatrådgivare för konsultation. 
  4. Tipsa kunden om att läsa på om smarta lösningar för ytterligare energioptimering. 

 

Den smarta villan 

Isolering och tilläggsisolering 

Enligt Energimyndigheten försvinner i genomsnitt 15 procent av husets värme genom taket, 20 procent genom väggar och 15 procent genom golv och källare. En första klok åtgärd för att bättra på husets klimatskal är att tilläggsisolera vinden, särskilt om den befintliga isoleringen är mindre än 20 cm. Två vanliga lösningar för tilläggsisolering av vindsytor är isolering i skivform och lösull som sprutas ut över vindsbjälklaget. Besparingen av att tilläggsisolera befintlig isolering på 10 cm med ytterligare 15 cm blir cirka 2 800 kWh per år, eller 7 000 kronor per år, räknat på ett elpris om 2,50 kr/kWh. 

 

Fönster och dörrar 

Äldre villor med tvåglasfönster kan förlora upp till en tredjedel av husets värme genom fönstren. Dåligt isolerade fönster kan också orsaka kallras, vilket kan upplevas som golvdrag. Lösningen behöver inte vara att byta ut fönstren, även om det förstås ger en större skillnad. En enklare åtgärd är att byta ut gamla tätningslister och använda persienner eller dra för gardinerna på natten. Den som ändå vill byta ut fönstren ska leta efter fönster med högt isoleringsvärde (U-värde). Energieffektivisering av dörrar följer samma princip. Tänk på att utvändiga ändringar av huset kan kräva bygglov!

 

Ventilation

I genomsnitt går 15 procent av värmen i ett hus förlorad genom ventilationen. Det kan dels bero på dåligt underhåll, med filter och kanaler som har satt igen. Ofta kan inomhusklimatet förbättras genom regelbundet underhåll och en fackmannamässig injustering. Har andra åtgärder gjorts i huset, såsom fönsterbyten eller tilläggsisolering, så behöver en ny injustering göras. Den största skillnaden som går att åstadkomma i form av ventilation är dock att uppgradera till ett ventilationssystem som återvinner värmen ur frånluften. Från- och tilluft med värmeväxling (FTX) kan minska mängden energi som går till värme och vatten med upp till 50 procent! 

 

Vattenkranar

Ett enkelt sätt att snabbt minska användningen av varmvatten är att byta ut befintliga kranar och duschmunstycken. Det finns både sådana som ger ett lägre vattenflöde och sådana som blandar vattnet med luft. De senare resulterar i att vattentrycket bibehålls, samtidigt som användningen av varmvatten minskar med upp till 40 procent. 

 

Energisnål utrustning

Det är dags att göra sig av med hemmets energitjuvar. Dagens elpriser gör det extra lönsamt att investera i energisnåla apparater. Genom att utgå från energimärkningen vid köp av vitvaror, lampor, tv, värmepump och varmvattenberedare går det att sänka sin löpande elkostnad. Du som kör elbil kan också öka räckvidden på din laddning genom att välja däck med lågt rullmotstånd. Ett tips för att undvika att apparater står på i onödan är att koppla dem till timers eller rörelsesensorer. Det finns också lösningar som gör att du kan styra dina elektriska apparater på distans, direkt via smartphone. 

 

Producera egen el

Genom att producera egen el via exempelvis solpaneler minskar behovet av att köpa in el, åtminstone under dygnets ljusa timmar. Som solenergiproducent bidrar du också till att stärka upp elnätet, eftersom den el som inte används säljs tillbaka till elnätet automatiskt. Visste du att det också finns vindkraftverk för småhus? Sådana lämpar sig bäst för villor i öppna landskap, där vinden inte hindras av träd eller huskroppar. Vissa av dem är bygglovsfria och precis som för solpaneler går det att göra skatteavdrag för installations- och arbetskostnaden inom ramen för grön teknik. 

 

Förbruka smart

Det går att spara en hel del el genom att lägga om sina vanor. Undvik torktumlaren och bastun, diska och tvätta fulla maskiner och duscha kortare tid så sparar du en hel del. Det kostar också mer att förbruka el under de tider på dygnet då elnätet är som mest belastat, vilket oftast är på morgonen och kvällen. Genom att köra tvättmaskinen, diskmaskinen och laga mat utanför dessa tidpunkter och sprida ut sin förbrukning går det att aktivt sänka sin elkostnad. Glöm bara inte bort brandsäkerheten!

 

Digitala lösningar 

På senare år har många energioptimerande innovationer dykt upp på marknaden. Begreppet ”smart hem” bottnar i möjligheten att kunna styra och kontrollera sin elektronik automatiskt eller från en och samma enhet. Det är något som kan vara extra smidigt för den som vill kunna styra sin elektronik på distans, till exempel om man är på jobbet, har fritidshus eller ett andra boende på annan ort. Med uppkopplade robotdammsugare, robotgräsklippare och rullgardinshissare går det också att göra sitt hem extra bekvämt och futuristiskt. 

En del smarta lösningar är utformade så att de mäter energiförbrukningen och eventuell egenproduktion av el i realtid och på så vis ger användaren en överblick, som sedan kan användas till att aktivt minska sin förbrukning och konsumera el mer jämnt över dygnet. Dessa system lämnar själva optimeringsdelen till användaren, men kan också kombineras med app-lösningar för elektronikstyrning. Det finns också andra mer intelligenta system som lär sig användarens konsumtionsmönster och automatiskt styr och sänker elförbrukningen, vissa genom att använda lagrad energi när priset på el går upp. Vissa av de smarta systemen som finns idag är uppkopplade till vädertjänster och/eller elbörsen. Det finns också system där utplacerade mätpunkter i byggnaden används för att styra temperaturen, där värmeberäkningar görs utifrån bland annat väderprognoser och solinstrålning. 

 

Texten är hämtad ur nummer 6 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår