VR-tekniken upplevs i skala 1:1, vilket skapar en större känsla och förståelse för hur projektet kommer ser ut när det är klart.

"Man kan hitta felen innan man står där och kliar sig i huvudet på arbetsplatsen och inser att det inte går ihop", säger Mattias Roupé.

"Modellen är väldigt smart och du kan exempelvis ta fram mätverktyg som gör att du ser måtten direkt i modellen", säger Mikael Johansson.

VR-teknik effektiviserar projekteringsfasen

Teknik

Mikael Johansson och Mattias Roupé har tagit fram en VR-teknik som ska effektivisera och underlätta projekteringsfasen. Med hjälp av teknologin blir det lättare att upptäcka problem och mindre bra lösningar tidigt i processen.

Mikael Johansson och Mattias Roupé och deras grupp inom Construction Management på Chalmers Tekniska högskola vann i våras pris av Svenska Byggbranschens utvecklingsfond SBUF för bästa innovation. Projektet var att undersöka hur ett Virtual Reality-gränssnitt (VR-teknik) till BIM-modellen kan användas för att identifiera projekteringsmisstag, ge ökad förståelse för projektet och identifiera bättre lösningar.

– Tanken var att skapa en virtuell kopia av det som ska byggas så personer med erfarenhet från produktionen kan granska projektet redan under designfasen. Modellen är väldigt smart och du kan exempelvis ta fram mätverktyg som gör att du ser måtten direkt i modellen, säger Mikael. 

VR-tekniken upplevs i skala 1:1, vilket skapar en större känsla och förståelse för hur projektet kommer ser ut när det är klart. 

– Man får en mycket större förståelse för projektet när man upplever det i skala 1:1. Det är lättare att upptäcka fel eller missar om man ser det i den här skalan än om man ser det på en skärm. Montören kan exempelvis gå in och granska modellen och upptäcka att om man drar rören på ett annat sätt blir det mer produktionseffektivt med samma funktionalitet, säger Mikael. 

När tekniken väl skulle testas kom coronapandemin, vilket gjorde att de inte kunde ses på byggarbetsplatsen som tänkt. Men med hjälp av teknikens ”multi-user läge” som innebär att kunna vara flera användare i en och samma modell, kunde de alla samlas i den virtuella kopian trots att de befann sig på olika platser. 

– Trots att man befinner sig på olika platser kan man se var de andra är, vad de tittar på och var de pekar. Alla är inte specialister på datorer och vet hur man använder en 3D-modell. Men går man in i en VR-modell använder man kroppen på ett annat sätt och gränssnittet blir enklare att använda och röra sig i. Dessutom får man upplevelsen i skala 1:1, vilket gör att man upptäcker saker som man kanske inte märker i vanliga fall, säger Mattias. 

Med hjälp av teknologin kan problem, utmaningar och mindre bra lösningar upptäckas tidigt i processen vilket sparar både tid, pengar och arbetskraft. 

– Man kan hitta felen innan man står där och kliar sig i huvudet på arbetsplatsen och inser att det inte går ihop. Att dessutom kunna identifiera och hitta bättre lösningar tidigt i processen tror jag är uppskattat av alla inblandade, säger Mattias. 

Årets innovation är en utmärkelse som Svenska Byggbranschens utvecklingsfond SBUF varje år delar ut. I år var det Mikael och Mattias som tog hem förstapriset. 

– Vi har jobbat med detta i över tio år så det känns jättekul. Det gav dessutom lite publicitet och det känns kul att innovationen blir uppmärksammad och att fler vet om att den finns. 

Annons:

Dörrar, fönster och fasader av återvunnet aluminium

Teknik

21 mars 2023

Ny lösning visar hur digitala produktpass kan fungera i praktiken

Teknik

13 mars 2023

Hilti i samarbete med byggrobotföretaget Canvas

Teknik

13 mars 2023

Ny utgåva av populär solbok

Teknik

10 mars 2023

Rockwool skriver avtal med Prodikt

Teknik

08 mars 2023

Hager registrerar 1780 produkter till SCIP

Teknik

02 mars 2023

Svampar visar vägen till nytt trämaterial

Teknik

31 januari 2023

Projekt ska förenkla överföring av klimat- och miljödata

Teknik

11 januari 2023

Beijer signerar samarbetsavtal med Prodikt

Teknik

21 december 2022

Finja Betong lanserar beräknare för koldioxidbesparing

Teknik

15 december 2022

Energieffektivisera villan inför vintern

Teknik

14 december 2022

Nytt verktyg för bostadsrättsföreningar ska inspirera till att energieffektivisera

Teknik

07 december 2022

Byggmaterialhandlarna och GS1 Sweden ingår samarbete

Teknik

17 november 2022

Nu kan du köpa en renovering med några klick

Teknik

10 november 2022

Data från Finfo ska hjälpa byggmaterialhandeln sälja överskottsvaror

Teknik

03 november 2022

Nytt verktyg minskar materialåtgången i byggprojekt

Teknik

03 november 2022

Nya digitala samarbeten för ökat återbruk av byggvaror

Teknik

19 oktober 2022

Optimera i samarbete med Prodikt – ska erbjuda alla kunder klimatkalkyler

Teknik

05 oktober 2022

Digital metod för återbruk av byggmaterial

Teknik

05 oktober 2022

Världens första AI-igenkänning för stora betongstrukturer i 3D

Teknik

28 september 2022

Alla Elitfönsters produkter blir spårbara när byggbranschen digitaliseras

Teknik

02 september 2022

Nytt steg i digitaliseringen av branschen

Teknik

29 augusti 2022

"Digitala modeller ersätter Byggkatalogen"

Teknik

21 augusti 2019

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår