Balkheds startade 1985 av Inger-Marie och Krister Balkhed som tog över dåvarande Lokalföreningen, som ägdes Lantmännen. Deras barn Åsa och Martin Balkhed har varit med på hela resan – från det första sommarjobbet till att de tog över butiken när föräldrarna gick i pension.
– I början såldes det inget byggmaterial alls i butiken, men pappa hade sålt byggmaterial tidigare så han plockade in det i verksamheten, säger Åsa Balkhed.
En sak som hänger med än idag från Lantmännentiden är djurfodret, och Balkheds har en ganska stor avdelning med djurtillbehör och foder. Och när de hade ledig yta över föddes idén om en hundsalong.
– Det var en av våra anställda som kom med idén och vi räknade lite på det och såg att det skulle funka. Det blev jättebra och det är alltid en fördel att ha ett extra ben att stå på i verksamheten, säger Åsa.
Balkheds bygghandelsdel har både privat- och proffskunder, och att de kundgrupperna blandas med djurägarna ser de som en fördel.
– Många som har husdjur får nog upp oss i huvudet när de går i byggtankar, och samtidigt är det många hantverkare som jagar och när deras hund behöver trimmas finns vi där. Jag tycker också om att det aldrig blir tyst i butiken utan det är ett ganska jämnt flöde av kunder, säger Åsa.
Som handlare på en mindre ort är servicen en av deras främsta konkurrensfördelar.
– Vi värnar mycket om det familjära och nära och det är på servicen vi ska vinna, säger Åsa.
En som bidrar en hel del till den familjära känslan är butikskatten Findus. Han är den tredje katten hos Balkheds sedan hans föregångare Tarzan en dag tassade in och gjorde sig hemmastadd.
– Findus är vår bästa maskot. Han ligger i sin korg på disken hela dagarna och accepterar alla, både hundar och människor. Vi brukar säga att han står för både kund- och personalvård, säger Åsa.
Balkheds är en del av Sveriges Fria Bygghandlare, en lösning de tycker är en utmärkt mix av att kunna gå sin egen väg men ändå vara en del i en gemenskap.
– Vi har aldrig trivts i det styrda. Vi känner vår marknad bäst själva och vill göra saker på vårt sätt, det är en av anledningarna till att vi är fria entreprenörer. Men det är också ganska tungt att stå helt fria, vi vill ha en gemenskap där man hjälps åt och det nya upplägget för Sveriges Fria Bygghandlare känns fantastiskt bra. Jag ser det som att ett företag måste tjäna pengar, men för mig handlar det också om värdet i att 15 människor har jobb hos oss och att det är trevligt att gå till jobbet. Jag tänker att vi ska finnas länge och då måste man se andra värden i det än bara stora vinster. Det har varit en tuff marknad ett tag men nu ser det ljusare ut och vi ser framåt med tillförsikt, säger Åsa.
Texten är hämtad ur nummer 5 2024 av tidningen ByggMaterial.