Nätverket "Ett riktigt nätverk", grundat av fem kvinnor från olika delar av XL-Bygg, har tagit branschen med storm och skapat en rörelse som både inspirerar och förändrar. Under hösten fick de ta emot utmärkelsen Årets Byggmaterialhandlare 2024 och priset Guldtrucken för sin plattform för kvinnor i ledande position.
Personerna bakom nätverket, Linda Carlsson (XL-Bygg Materialmännen), Helene Ebelvod (XL-Bygg JBM), Linda Nyberg (XL-Bygg Nybergs Ed), Ulrika Veid (XL-Bygg Åkersberga) och Annelie Ingemarsson (regionchef Mestergruppen) sitter alla på ledande positioner. Med sitt forum för kvinnor vill de bidra till att stötta, stärka och förändra branschen, samt motivera fler kvinnor till att ta ledarroller.
– Vi har alla känt att ett sådant här nätverk har behövts. Det finns strukturer och inlärda beteenden som gör att kvinnor inom bygghandeln inte söker sig till ledande positioner i samma utsträckning som män idag. Man blir satt lite extra under lupp och måste ständigt bevisa att man kan. Det vill vi att det ska bli ändring på, säger Linda Nyberg.
I dagsläget består nätverket av drygt 40 kvinnor i ledande position på XL-Bygg. Träffarna är till för att utbyta erfarenheter, diskutera utmaningar och stötta varandra genom mentorskap och kompetensutveckling.
– Inom nätverket använder vi också extern hjälp med jämställdhetsfrågor. En av organisationerna som har varit involverade hittills är Allbright, vars vice vd har föreläst om hur man bemöter härskartekniker med motstrategier, säger Ulrika Veid.
Hur har nätverket tagits emot av kvinnorna inom XL-Bygg?
– Väldigt positivt. Det märks att det har funnits ett behov av att samlas och prata om jämställdhetsfrågor. Några av kvinnorna arbetar på anläggningar med nästan bara män och i de fallen finns det ofta ett extra stort behov av att prata med andra kvinnor i branschen. Det kan ibland kännas ensamt att inte ha någon med liknande erfarenheter att bolla saker med, säger Annelie Ingemarsson.
Hur är det att vara kvinna i byggmaterialbranschen idag?
– I mångt och mycket är det bra. Vi uppmuntras att ta för oss och det finns stora möjligheter att utvecklas om man vill göra det. Det finns också stora möjligheter att vara med att påverka och många yrkeskategorier att arbeta inom, vilket vi hoppas ska locka ännu fler kvinnor till branschen. Det lite mer negativa med att vara kvinna i branschen är att vi ibland behöver bevisa lite extra att vi kan. Det händer att kvinnor i branschen ifrågasätts av kunder som tycker att våra ord och vår kunskap inte väger lika tungt som våra manliga kollegors, säger Annelie.
Vidare berättar hon att manliga branschkollegor nu har börjat att visa större förståelse för att det finns strukturer i branschen som behöver ändras.
– Nätverket påminner om att det finns ett behov av att arbeta med jämställdhetsfrågor, bland annat för att tillföra kompetens till branschen. Många vill att det ska bli bättre, vilket framgår inte minst av att en stor andel av de som röstade fram oss som Årets Byggmaterialhandlare 2024 var män, säger Annelie.
I sin strävan efter jämställdhet siktar "Ett riktigt nätverk" högt, med tydliga mål om vad de ska uppnå inom 5, 10, 15 och 20 år.
– Kvinnor ser ofta mjuka värden och har ett driv att få sina medarbetare att vilja växa. Det återspeglas inte minst i att kvinnor är överrepresenterade inom HR. Vår förhoppning är att fler ska vilja och våga ta ledande positioner även inom andra områden. Och det utan att behöva bevisa extra mycket att de förtjänar de positionerna, säger Helene Ebelvod.
Nätverket arbetar mot en framtid där kvinnors plats i byggmaterialbranschen är självklar och jämställdhet genomsyrar alla nivåer. Genom att skapa en plattform för stöd och utveckling banar de vägen för en ny generation kvinnor som kommer att forma och leda branschen.
– Vi gör den här satsningen för XL-Bygg men också för att inspirera resten av branschen. Om 20 år är det här en ickefråga, avslutar Linda Carlsson.
Texten är hämtad ur nummer 6 2024 av tidningen ByggMaterial.