Göteborg Stad, Derome och LINK arkitektur har tillsammans byggt förskolan Hoppet på Hisingen i Göteborg. Syftet med projektet var att se hur nära man kan komma att bygga fossilfritt, samt att inspirera branschen till att bygga mer hållbart. Förskolan Hoppet är spetsprojektet inom Göteborgs Stads mål om att minska klimatpåverkan från byggnationer. Andreas Lebisch var arkitekt till projektet och berättar att de tidigt i processen valde att arbeta mycket med trä eftersom det är ett klimatsnällt material. Fasaderna består av naturträ, golven är gjorda av kork och kubb och även stor del av interiören består av trä.
– Trä är inte bara ett klimatsmart val av material, det bidrar även till en hemtrevlig och välkomnande miljö. Att trivas i ett hus är också en del av hållbarhetstänket. Det är viktigt att inte konstruera en omgivning som man vantrivs i som sedan rivs och byggs om efter några år, det är allt annat än hållbart.
– Sedan är självklart materialvalet en jättestor del av arbetet. Vi kollade hela tiden på att det var någon form av naturmaterial som användes. Det är gröna tak och obehandlad norrländsk gran på utsidan av huset, säger Andreas.
Husgrunden som vanligtvis består av en betongplatta har ersatts med en koljerngrund som består av 60–70 procent återvunnet glas.
– Grunden och stommen är vanligtvis de största klimatbovarna i ett bygge. Material som betong och stål har mycket utsläpp och det beror delvis på vikten. Om ett material väger mycket kan man utgå från att det även har mycket utsläpp. Det bästa är att försöka hålla huset lätt, ett lättare hus har betydligt mindre avtryck än ett tungt hus.
På gården har de byggt tre komplementbyggnader för utomhusvila, en återvinningsstation och ett förråd. En byggnad är gjord av stampad lera, den andra av hampakalk och den tredje av återbrukat tegel.
– Hampakalk är ganska enkelt att göra och är ett material som både kan isolera och passar bra som yttervägg. På komplementbyggnaderna använde vi även ganska mycket återvunnet material som blir alltmer vanligt i olika projekt, vilket är fantastiskt.
Med förskolan Hoppet minskade de klimatpåverkan med 70 procent och Andreas hoppas att projektet kan få fler i branschen att ta vid åtgärder och börja titta på lösningar för att reducera utsläppen.
– 40 procent av Sveriges utsläpp kommer från byggindustrin, så vi måste bygga mer hållbart. Förskolan Hoppet ligger helt rätt i tiden och jag hoppas att fler blir inspirerade till att bygga mer hållbart. Det har varit fantastiskt roligt och spännande att ha fått vara med och se alla i teamet samarbeta så väl på den här resan, avslutar Andreas.
Artikeln publicerades i nummer 3 2022 av tidningen ByggMaterial.