Konkurser i april 1999-2025.
Konkurserna minskar med 1 procent
Nyheter
05 maj 2025
Text: Emma Sellbrink Foto: Creditsafe
Under april försattes 938 aktiebolag i konkurs, vilket innebär en marginell minskning med en procent jämfört med samma månad förra året. Det är tredje gången i år som konkurssiffrorna visar en viss nedgång – trots detta ligger vi fortsatt på samma höga nivå som förra året. Konkurserna inom bygg minskade dock med 4 procent.
Under april gick 938 svenska aktiebolag i konkurs, att jämföra med 952 under samma månad förra året och 547 året innan dess, enligt ett pressmeddelande från Creditsafe. Det innebär en marginell minskning med 1 procent jämfört med april 2024, men samtidigt en ökning med hela 71 procent jämfört med april 2023 – en tydlig indikation på att konkursläget fortsatt är ansträngt.
– Det är positivt att konkurserna inte ökar ytterligare från de redan höga nivåer vi sett senaste året. Vi hoppas fortfarande på en tydligare vändning under andra halvan av året, men mycket tyder nu på att återhämtningen dröjer. Konsumtionen är fortsatt dämpad och osäkerheten i världen påverkar svenskt näringsliv, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.
Sett till perioden januari till april har totalt 3?710 aktiebolag gått i konkurs, jämfört med 3 754 året innan, även det en minskning med en procent. Sammanlagt har 15?600 anställda hittills i år påverkats av konkurser - en ökning med 26 procent från samma period förra året.
Hotell- och restaurang är den bransch med störst ökning hittills i år, med en uppgång på 13 procent jämfört med samma period i fjol. Därefter följer bilverkstäder och detaljhandel som båda ökat med 11 procent. Samtidigt syns förbättringar för bland annat byggsektorn som minskar med 4 procent.
– Det är framför allt inom de branscher som hade kraftiga uppgångar förra året – som nedgången nu märks tydligast, förklarar Henrik.
Sett till utvecklingen under april var det störst ökningar inom åkerier och fastighetsbolag, medan bilhandlare, e-handeln och detaljhandeln minskar.
Månadens största konkurs blev den börsnoterade e-handelsaktören Ecom Teams, tidigare känd som Footway, med en omsättning på närmare 800 miljoner. Ecom Teams driver flera välkända webbutiker, däribland Sportamore, Stayhard och Heppo.
Bland de största konkurserna återfinns också två solcellsföretag – Sun4Energy Sweden samt Niutech Sol och Energi – båda dotterbolag till Niutech Group, med en sammanlagd omsättning på 317 miljoner. Därefter kom byggentreprenören RR Bygg i Göteborg (Rolf & Robert Bygg AB) med en omsättning på 162 miljoner.
Av samtliga aktiebolag som gick i konkurs denna månad hade 24 procent beviljats skatteanstånd. Bland de större bolagen – med en omsättning över 10 miljoner kronor – var andelen betydligt högre, närmare 60 procent.
– Att över hälften av konkurserna bland de större bolagen har haft anstånd med sina skatter visar tydligt hur avgörande den informationen är i en samlad riskbedömning. Många företag har inte återhämtat sig för att klara både gamla och nya betalningskrav. Det räcker inte att bara känna till att ett bolag tidigare haft skatteanstånd – den verkliga risken uppstår när anståndsperioden löper ut och återbetalningarna övergår till "dolda" betalningsplaner, säger Henrik Jacobsson.
Antalet inledda företagsrekonstruktioner har hittills i år ökat med 51 procent. Totalt har 59 aktiebolag beviljats rekonstruktion, att jämföra med 39 under samma period förra året och endast 18 året dessförinnan.
Under april startades 3 785 nya aktiebolag, vilket kan jämföras med 3 799 under samma period förra året. Totalt finns 791 000 aktiebolag.