Kocken Tareq Taylor och hälsocoachen Sofia Ståhl hade en gemensam dröm om att bo i ett hus nära vattnet. I skärgården utanför Saltsjö-Boo fann de sitt drömställe, en liten sommarbostad på 60 kvadratmeter boyta. Platsen stämde överens med deras önskemål på alla punkter utom en – huset var för litet. De bestämde sig då för att bygga ut och förvandla det lilla skärgårdshuset till en som de själva beskriver det ”grosshandlarvilla” i sekelskiftesstil med snickarglädje och andra tidstypiska detaljer. Först byggde de ett mindre gästhus intill huvudbyggnaden som fungerar som en tillfällig bostad när de bygger det stora huset.
Det visade sig att en stor del av det gamla huset behöver rivas, för att det ska vara möjligt att skapa det hus som de önskar. Murstocken och källaren kan behållas, men i övrigt blir allt helt nybyggt.
– Det gamla huset är otroligt charmigt och hade det varit större hade vi inte gjort så mycket åt det. Tyvärr fanns det inte tillräckligt med bärighet i byggnaden för att bygga på en våning till så det landade i att vi ska riva allt utom murstocken för att skapa en ny stabil grund, säger Tareq.
De kan däremot återbruka en hel del material från det gamla huset.
– Vi behåller vissa saker. Till exempel ett gulligt litet fönster som sitter mellan ett sovrum och vardagsrummet. Likaså återanvänder vi massiva träplank från trägolv som ska bli dörrar till en garderob, säger Sofia.
Vad har ni använt för byggmaterial?
– Mest trä. Vi tittade mycket på sommarnöjena som finns här i området, det är mycket sekelskifteshus i trä från 1800-talet och vi försöker följa efter i samma stil, säger Tareq.
Både den stora villan och det lilla gästhuset byggs med lösvirke, spröjsade träfönster, och träpanel i gammal stil. För Tareq och Sofia har det varit viktigt använda miljövänliga alternativ så långt det är möjligt. Taket blev ett plåttak med integrerade solceller, en smart lösning som gör det möjligt att kombinera både design och funktion, samtidigt som det är bra för miljön.
Tareq har en del erfarenhet från husbyggande sedan tidigare, bland annat då han renoverat och byggt ut ett 1600-talt hus i Malmö. Men det här projektet var av en helt annan dimension. Ändå var både han och Sofia fast beslutna om att göra jobbet själva, och bara ta in extern hjälp när det var absolut nödvändigt, till exempel vid markarbeten, sprängningar, el och VVs-arbete.
– Jag har alltid haft en dröm om att bygga mitt eget hus. Och nu när jag och Sofia skulle slå våra påsar ihop väcktes drömmen till liv, säger Tareq.
Sofia hade ingen erfarenhet från att bygga, men har heller aldrig varit rädd för att testa nya saker.
– Tanken på att vi skulle bygga själva kändes både abstrakt och overkligt till en början, men jag tänkte att vi testar och ser hur det går. Det känns väldigt häftigt nu när man tittar på huset och vet att varenda planka är måttad och fastspikad av oss själva, säger hon.
Kanal 5 och Max fanns med i bakgrunden och filmade byggprocessen. Resultatet från inspelningarna blev det åtta avsnitt långa tv-programmet “Tareq & Sofias skärgårdsdröm” där man i första säsongen följer bygget av gästhuset, som de snart flyttar in i för att påbörja bygget av det stora drömhuset. Sofia berättar att allt skedde spontant framför kameran.
– Det gör att det känns väldigt fint med programmet, att det inte är ett regisserat byggprogram. Det tittarna ser är den riktiga processen som vi har varit med om, det är så äkta och nära man kan komma, säger Sofia.
Hur var det att bygga med ett tv-team omkring sig?
– Ur byggnadsperspektiv vill man egentligen inte ha kameror omkring sig. Det tar jättemycket extra tid med kameror som ska riggas och omtagningar som behöver göra och det uppstod en del frustration emellanåt. Samtidigt hade vi väldigt roligt under resans gång och på det stora hela blev det en rolig och positiv upplevelse, säger Tareq.
– Vi har också fått väldigt fin respons från tittarna, de är väldigt kärleksfulla och verkar uppskatta programmet som helhet, vilket är väldigt kul, säger Sofia.
Mitt under byggprocessen fick paret veta att de väntar sitt första gemensamma barn. I januari föddes dottern Evy. Både Tareq och Sofia har också varsin dotter sedan tidigare. Sofia berättar att hon hade en problemfri graviditet, vilket bidrog till att hon orkade vara med och bygga länge.
– Tack vare en enkel graviditet och att jag är van att röra på mig sedan tidigare så funkade det bra. Jag mådde fysiskt väldigt bra av att vara igång. Jag var uppe på taket och rullade takpapp i vecka 24 och målade ända fram till vecka 39. Sedan Evy föddes har vi pausat lite och varit i bebisbubblan. Nu är vi igång igen med installation av bergvärme och rivning av det gamla huset, samtidigt som vi ska flytta ut i det lilla huset, säger Sofia.
Er byggresa är ju inte slut än, men vilka lärdomar har ni fått hittills?
– Att man kan mer än man tror och att man ska våga sikta högre än vad man tror är rimligt. Och att man ska fokusera på slutmålet istället för att rada upp alla problem som kan komma. Det är i resan som är det roliga, säger Tareq.
– Det är nog lätt att hamna i gamla könsroller när det kommer till byggande. För mig har det varit viktigt att våga testa, att få den där spikpistolen i handen och helt enkelt lära mig. Sedan är kommunikationen otroligt viktig när man tar sig an ett sådant här projekt med sin partner. Att det blir ett lagarbete och att man inte attackerar varandra även om något går åt skogen, utan att det istället är ”vi mot problemet”. Alla prövningar och saker man tar sig igenom ger fler dimensioner till relationen och utvecklar en som par – och den här erfarenheten är inget undantag.
Texten är skriven av ByggMaterials redaktion och hämtad ur nummer 2 2025 av tidningen.
