Ny limlösning kan möjliggöra full återvinning av byggmaterial
Nyheter
13 september 2023
Text: Emma Sellbrink Foto: Kiilto
Finska Kiilto presenterar ett nytt koncept för lim. Den nya limlösningen gör till exempel bygg- och renoveringsavfall återvinningsbart.
Givet att byggnader använder en stor del av all förbrukad energi, och orsakar 21procent av Sveriges utsläpp, samt att bygg och rivningsavfall står för 40 procent av allt generat avfall, enligt Boverkets tillgängliga siffror, kretsar det svenska klimatsamalet ofta kring bebyggd miljö och byggbranschen.
Kiiltos nya Kiilto Debonding on Demand-koncept är enligt Kiilto det första i sitt slag. Innovationen kan minska koldioxidavtrycket som den byggda miljön ger upphov till eftersom hoplimmat material kan separeras från varandra med hjälp av exempelvis värme, vilket gör rivningsavfallet återvinningsbart.
Lim som använts i byggnation och renovering har utgjort en koppling som tidigare inte kunnat låsas upp igen.
– Förenklat uttryckt, när ett traditionellt lim torkar och härdar bildar det en stark molekylkedja, som en kedjelänk som används för att låsa cykeln vid en lyktstolpe. Kedjan binder samman materialen och är mycket svår att bryta upp. Med Kiiltos kemiska innovation kan, för första gången, kedjelänkar öppnas på ett kontrollerat sätt. Det innebär att vid varje framtida renovering kan byggare förnya befintliga byggmaterial såsom kakel och klinker utan att behöva förstöra plattorna, eftersom limbindningen kan lösas upp. Detta kommer att avsevärt öka återvinningsgraden för bygg- och renoveringsmaterial, säger Raija Polvinen, Kiiltos Chief Ecosystem Officer i ett pressmeddelande.
Vid exempelvis en badrumsrenovering är det inte längre nödvändigt att demontera ytorna ned till bygggipsen. Med Debonding-konceptet kan fogmassa tas bort på ett kontrollerat sätt. Även plattorna förblir intakta och kan användas ytterligare en gång. Fogmassan kan dammsugas och returneras till Kiilto för återvinning.
– Det som bidrar till min stora glädje för denna innovation, är det omfattande spannet av användningsområden som den erbjuder den bebyggda miljön och det långt utöver bara byggnader. Otaliga produkter i vår vardag, som möbler, bilar, flygplan, båtar och elektroniska apparater är omöjliga att tillverka utan lim och dessa industrier kämpar därför också med återvinningsutmaningar. Lösningen Debonding on Demand har potential att möjliggöra återvinning i alla dessa sammanhang och därutöver, säger Polvinen.