Patrik Johäll är uppväxt på andra sidan av Öresjön och redan när han och frun Anna Johäll skulle köpa sitt första hus stod området högt på önskelistan – men attraktiva sjötomter och 23-åringar brukar tyvärr sällan vara en ekonomisk match. Paret, som startat flera företag tillsammans och inte backar för en utmaning, gav inte upp drömmen. När sommarhuset på den otillgängliga tomten på andra sidan sjön dök upp ett antal år senare tvekade de inte.
– Ingen annan var väl riktigt så dum att de köper en sådan tomt så det var inte många som bjöd på den. Tomten ligger granne med ett naturreservat och naturen här är John Bauersk med enorma stenbumlingar och skog. Vi såg en fantastisk potential och tänkte att ”det är nog inte så krångligt att bygga här”, säger Patrik.
Den tanken var kanske lite väl optimistisk, men de fick stjärnarkitekterna Claesson Koivisto Rune med på tåget och efter några år av hårt arbete, en del huvudbry och ett stort antal kranbilstimmar stod resultatet, tre kuber av glas och stål, på plats. Ett bostadshus på 65 kvadratmeter, ett attefallshus till tonårsbarnen och en bastu, som Patrik byggt själv, nere vid sjön. Tack vare att de ersatte tre befintliga hus med tre nya hade de möjlighet att bygga nära vattnet och arkitekterna fick i stort sett fria händer.
Huvudbyggnaden sticker ut från den branta tomten och ger intrycket av att sväva fritt i naturen som omger den – en lösning som inte var den enklaste eller billigaste att genomföra men som de inte ångrar.
– Konceptet var så intressant att vi inte kunde säga nej. Både Anna och jag tyckte det blev skitbra. Så här i efterhand är det så klart lätt att tänka att det hade varit ekonomiskt fördelaktigt att sätta en pelare under huset, men att det sticker ut är ju hela grejen, säger Patrik.
Varje kvadrat är genomtänkt och huvudbyggnaden innehåller kök, vardagsrum, hall och sovrum i en öppen planlösning. I mitten av den kubformade byggnaden ligger en mindre kub i mörkt trä som rymmer badrum och förråd, och på taket finns en stor terrass med svårslagen utsikt.
Från början var tanken att ha husen som fritidsboende, men idag bor de där permanent.
– Vi har inget behov av mer plats. Vi bor verkligen mitt i naturen, vi ser olika djur från fönstret varje morgon och alla årstider är lika fantastiska här – regn, storm eller snö är minst lika bra som sol. Många har reagerat på att vi inte har dörrar i huset, men vi har inget behov av att stänga in oss, vill jag vara ensam kan jag sätta mig i bastun eller åka ut med båten, säger Patrik.
Att bygget väckt stort intresse är ingen överdrift. Patrik och Anna har bland annat medverkat i TV4:s Grand Designs Sverige och sjön har varit vältrafikerad med nyfikna båtägare.
Arkitekterna hade planerat de flesta materialvalen, men interiört styrde Patrik och Anna mycket själva.
– Jag gillar naturmaterial och funktionella material. Vi har genomgående betonggolv, mörkt betsad ask på väggarna och marmor i badrummet. Den kolsvarta köksön ville arkitekterna inte vika en tum från och nu när vi ser resultatet förstår vi varför.
En av de största utmaningarna i projektet var logistiken och det var svårt att få någon entreprenör att åta sig arbetet på den brant sluttande tomten. Vägen dit är smal och eftersom det ligger ungefär 100 hushåll längre bort gick den inte att stänga av eftersom boende och blåljuspersonal måste kunna ta sig fram.
– Trots att vi byggde en stor lastbilsparkering uppe vid vägen var det alltid något stödben som stack ut så vi hela tiden fick avbryta för att släppa förbi bilar. Vi har betalat så mycket för kranbilar att vi kunde byggt ett vanligt hus för bara den summan, säger Patrik.
När det var dags för attefallshuset tog man därför till en annan lösning.
– Vi använde helikopter, det gick mycket enklare och snabbare.
Just logistiken är en av de saker som Patrik skulle hanterat annorlunda idag.
– Jag skulle ha bättre koll på kostnaderna och processen, istället för att hyra kranbilar för 350 000 kronor kunde vi ha köpt en mobilkran för 360 000 och sålt den sedan. Det är inte lätt att planera för allt i detalj, men om vi vetat lite mer kunde vi sparat mycket pengar.
Men trots allt – de är mer än nöjda med resultatet och bygglusten har inte svalnat.
– Om jag hade haft en tomt till här vid sjön hade jag gärna byggt en färdig modullösning för Airbnb-uthyrning som vi kunde lyfta på plats med helikopter eller kranbil.
Under resan har paret samarbetat med flera företag. Ett av dem är Holgers Stugmaterial i Borås som bland annat levererade en del tungt byggmaterial som armering, plywood och formskivor.
– Utmaningarna med att leverera till det här bygget var framför allt att få ner materialen till platsen då huset byggdes i sluttning och dessutom nedanför vägen. Vi har genom åren satsat på vår logistiksida och investerat i ett flertal olika typer av lastbilar som möjliggör den typen av kranlyft. Med en av våra bodbilar nådde vi ner till bygget då den har en räckvidd på 29 meter med kranen, säger William Larsson på Holgers Stugmaterial.
Han tycker att projektet var både lärorikt och roligt.
– Det blev i våra ögon ett fantastiskt resultat och vi kan inget annat än att gratulera paret Johäll till ett av Sveriges häftigaste husbyggen! Det roligaste med samarbetet är relationen vi fick till framför allt Patrik och hans pappa som ofta var här och hämtade material och spånade idéer. Den relationen tar vi med oss långt framöver.
Texten är skriven av tidningen ByggMaterials redaktion och hämtad ur nummer 1 2025
