Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome och Magnus Andersson koncernchef på Derome.
Flera hållbarhetsprojekt lyfts i Deromes års- och hållbarhetsredovisning
Nyheter
14 maj 2025
Text: Emma Sellbrink Foto: Derome
2024 har varit ett år präglat av ekonomisk och geopolitisk oro, med en byggbransch i kraftig inbromsning. Men i en tid av utmaningar stärker Derome sina satsningar på hållbarhet. Nu publicerar koncernen sin års- och hållbarhetsredovisning för 2024.
– 2024 har präglats av stor politisk och ekonomisk osäkerhet, med krig, konflikter och oro kring räntor och inflation. Det har varit ett tufft år, både för våra kunder och för oss. I det läget blir styrkan i vår kedja från skog till färdigt hus extra tydlig. Att vi finns på flera marknader ger oss stabilitet och trygghet, vilket gör att vi kan fortsätta satsa långsiktigt, säger Magnus Andersson, koncernchef Derome.
Några höjdpunkter under året
- Minskad bränsleförbrukning i den egna transportflottan. Genom en riktad satsning på optimerad körning bland Deromes chaufförer, så kallad eco-driving, har bränsleförbrukningen minskats med 120 000 liter per år vilket motsvarar en reducering på närmare nio procent.
- Förstärkt möjligheten att tillhandahålla produktrelaterad klimat- och miljödata, som till exempel miljövarudeklarationer för trävaror. En insats som underlättar datainsamling och hållbarhetsrapportering för Deromes kunder.
- Utvecklat och implementerat cirkulära affärsmodeller. Genom att skapa ett cirkulärt flöde tillsammans med samarbetspartners har Derome hittat ett sätt att återanvända fibergips från husproduktionen i Värö.
- Fortsätter resan mot ett klimatneutralt byggande. Genom innovation och resurseffektivitet tar Derome viktiga steg på väg mot ett mer hållbart byggande, bland annat genom återbruksprojektet Friedländers gata.
- Ökat trivseln och förbättrat arbetsmiljön genom regelbundna pulsmätningar. Med hela 77 procent svarsfrekvens bland medarbetarna får Derome ett bra underlag för att fortsätta utvecklas och bli en ännu bättre arbetsgivare.
Under året har Derome gjort omfattande förberedelser inför EU:s nya rapporteringskrav inom CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Genom en djupgående dubbel väsentlighetsanalys och en fördjupad intressentdialog har en ökad förståelse för vilka hållbarhetsfrågor som är mest relevanta och affärskritiska skapats. Det har bidragit till ett tydligare beslutsunderlag för vilka insatser som ska prioriteras, inte bara för att möta dagens krav, utan även för att vara proaktivt rustade inför framtida utmaningar och möjligheter.