Ny lösning visar hur digitala produktpass kan fungera i praktiken

Teknik

Inom ett par år väntas EU implementera en ny lagstiftning som kräver att nästan alla produkter på den europeiska marknaden har ett digitalt produktpass. Passen ska underlätta för både företag, kunder och myndigheter att göra hållbara val. Nu har projektet ProPare tagit fram en prototyp för hur digitala produktpass kan fungera, oavsett produkt, bransch, eller användare. Bakom satsningen står de icke-vinstdrivande aktörerna Axfoundation, GS1 Sweden, Miljömärkning Sverige och Svensk Handel.

Hur lösningen kan användas visas genom en demo-app som finns tillgänglig i såväl App Store som Google Play. Företagspartners i projektet är företrädare från dagligvaruhandel, heminredning och grossist med varumärkesägarna Axfood/Dagab, Ahlsell och Mio. Demo-appen har tagits fram av teknikföretaget Blue Cromos. 

Varje år sätter företag hundratusentals produkter på EU:s inre marknad. I kommande EU-lagstiftning ska dessa företag ansvara för att tillgängliggöra produktdata som klimatavtryck, återvinningsbarhet och reparerbarhet, inklusive information om ingående komponenter. Därför behövs standardiserade lösningar som är enkla att implementera menar aktörerna bakom ProPare.

– Det är viktigt att de digitala produktpassen inte hämmas av låsta och icke-kompatibla lösningar, eller centraliserade myndighetsdatabaser. I ProPare har vi byggt en lösning med existerande teknik på ett nytt sätt och bevisat att en global, öppen infrastruktur fungerar för data som dels hämtas från varumärkesägaren och dels från en tredjepartscertifierare som visar Svanenmärket. Lösningen kan fungera för vilken produktdata som helst, säger Staffan Olsson, Head of Public Affairs på GS1 Sweden. 

Införandet av ett digitalt produktpass skapar nya förutsättningar, men ställer också krav på det europeiska och svenska näringslivet. Dagens konsumenter har höga förväntningar på att företag arbetar proaktivt med frågor som rör hållbarhet och cirkulär ekonomi. 

– Svenska företag har nu en möjlighet att skaffa sig en konkurrensfördel och framtidssäkra sin verksamhet genom att förbereda sig för den kommande lagstiftningen kring digitala produktpass. Utöver att skynda på en hållbar omställning och gynna det egna företaget, så underlättar det även för konsumenter och inköpare. Den främsta vinsten är digital ordning och reda i leveranskedjan för produkter med god kvalitets- och hållbarhetsprestanda, säger Magnus Nikkarinen, näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Fem fakta om digitala produktpass: 

  1. Implementeringen av digitala produktpass sker inom ramen för EU:s nya ekodesignlagstiftning som syftar till att kräva mer hållbara produkter. Enskild lagstiftning för olika produktgrupper kommer att vara på plats tidigast 2025.

  2. Digitala produktpass är information som är specifik för en produkt och ska synliggöra all relevant data under produktens livscykel för att bidra till en hållbar produktion och konsumtion. Exempel på information är produktens klimatavtryck, återvinningsbarhet och reparerbarhet. Därtill kommer möjligheten att tydliggöra produktens hållbarhetsprestanda med en tredjepartscertifierad miljömärkning, till exempel Svanenmärket.

  3. När de digitala produktpassen finns och fungerar fullt ut ska information kunna nås genom att scanna en kod på produkten, till exempel en QR-kod som är specifik för produkten.

  4. Produktpasset syftar till att öka transparens och underlätta en cirkulär ekonomi genom att varumärkesägare behöver dela med sig av olika hållbarhetsdata för sina produkter.

  5. För att snabba på omställningen till en hållbar utveckling och undvika fragmenterade lösningar behöver digitala produktpass bygga på öppna, globala, konkurrensneutrala standarder.

 

Annons:

Dörrar, fönster och fasader av återvunnet aluminium

Teknik

21 mars 2023

Hilti i samarbete med byggrobotföretaget Canvas

Teknik

13 mars 2023

Ny utgåva av populär solbok

Teknik

10 mars 2023

Rockwool skriver avtal med Prodikt

Teknik

08 mars 2023

Hager registrerar 1780 produkter till SCIP

Teknik

02 mars 2023

Svampar visar vägen till nytt trämaterial

Teknik

31 januari 2023

VR-teknik effektiviserar projekteringsfasen

Teknik

25 januari 2023

Projekt ska förenkla överföring av klimat- och miljödata

Teknik

11 januari 2023

Beijer signerar samarbetsavtal med Prodikt

Teknik

21 december 2022

Finja Betong lanserar beräknare för koldioxidbesparing

Teknik

15 december 2022

Energieffektivisera villan inför vintern

Teknik

14 december 2022

Nytt verktyg för bostadsrättsföreningar ska inspirera till att energieffektivisera

Teknik

07 december 2022

Byggmaterialhandlarna och GS1 Sweden ingår samarbete

Teknik

17 november 2022

Nu kan du köpa en renovering med några klick

Teknik

10 november 2022

Data från Finfo ska hjälpa byggmaterialhandeln sälja överskottsvaror

Teknik

03 november 2022

Nytt verktyg minskar materialåtgången i byggprojekt

Teknik

03 november 2022

Nya digitala samarbeten för ökat återbruk av byggvaror

Teknik

19 oktober 2022

Optimera i samarbete med Prodikt – ska erbjuda alla kunder klimatkalkyler

Teknik

05 oktober 2022

Digital metod för återbruk av byggmaterial

Teknik

05 oktober 2022

Världens första AI-igenkänning för stora betongstrukturer i 3D

Teknik

28 september 2022

Alla Elitfönsters produkter blir spårbara när byggbranschen digitaliseras

Teknik

02 september 2022

Nytt steg i digitaliseringen av branschen

Teknik

29 augusti 2022

"Digitala modeller ersätter Byggkatalogen"

Teknik

21 augusti 2019

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår