Robert Danielsson grundade Ödehusrörelsen.

Ödehusgurun räddar skönhet undan förfall

Nyheter

I Sverige står omkring 200 000 hus tomma, i akut behov av kärlek. För Robert Danielsson värker den vetskapen i bröstet. Som grundare av Ödehusrörelsen är han med och driver en revolution inom upprustning, för de gamla byggnadernas och landsbygdens revansch.

Robert har alltid älskat gamla anrika byggnader. När han fick i uppdrag att skriva artiklar om byggnadsvård för tidningen Gård & Torp 2012 växte sig kärleken starkare. Han skrev om alla vackra ödehus han hade sett runtom i landet och hittade ett stort engagemang i att beskriva den potential som renoveringslivet på landet hade att erbjuda. Senhösten 2015, när svenskarna öppnade sina hjärtan och hjälpte människor på flykt från Syrien, stod det klart att många ödehus i Sverige var i så pass bra skick att de bara behövde enklare upprustningar för att kunna användas. Men ingen såg potentialen, utan bara en sorglig rest från förr. 

– Medmänskligheten var fin att se. Samtidigt visade krisen att det gick att få fina boenden till relativt billiga prislappar, bara man var villig att lägga ner lite arbete. Den låga kostnaden lockar människor ut på landet än idag. Ödehus erbjuder fantastiska möjligheter för dem som annars aldrig skulle ha råd med sina drömhus, säger Robert. 

2016 startade Robert Facebook-gruppen ”Jag räddade ett ödehus”, som snabbt fick flera tusen medlemmar. Här samlades folk kring genomförda renoveringar, utmaningar de stött på längs vägen och diverse byggtips. I skrivande stund har gruppen 34 000 medlemmar, varav cirka 20 000 är på jakt efter det perfekta renoveringsobjektet. 

 

Att bygga drömhus med små medel

En av gruppmedlemmarna som har köpt ett ödehus är Robert själv. Under arbetet med Ödehusrörelsen förälskade han sig i en småländsk 1850-talsvilla med 16 rum och kök, helt utan moderniteter. Numera är han där så ofta arbetet tillåter, samt en spikad renoveringsvecka per månad.  

– Redan vid första ögonkastet såg jag vad huset skulle kunna bli. Köpet blev också ett sätt att visa alla som menar att det är för dyrt och krångligt att det faktiskt går att få sitt drömhus med små medel. Jag gör så mycket jag kan på egen hand, även sådant som jag har noll erfarenhet inom. Varje gång jag knäcker koden tänker jag att se på sjutton, jag kan ju! Jag testar mig fram och tänker utanför boxen. Mitt senaste infall är att försöka göra en slags värmeväxlare med hjälp av gödsel från bondgården intill. Vem vet, det kanske går, skrattar Robert. 

Att renovera gamla hus är sällan en spikrak process. Det krävs tid, kreativitet och skicklighet. Robert brukar säga att ingenting är omöjligt.

– I många fall handlar det om att göra en elitsatsning, som i idrott fast i husbygge. Omfattningen kan variera mycket, men man måste kunna tänka på det som en helhjärtad satsning som kanske tar 5-10 år innan man är i mål. Det handlar mycket om mental inställning för att lyckas, precis som inom idrotten. Det fiffiga med landsbygden är att det ofta finns väldigt skickliga hantverkare att få råd och hjälp från. Mitt bästa tips är att hålla fast i de bra kontakter du hittar. Duktiga personer jobbar ofta ihop med andra duktiga personer. Ta vara på alla goda råd och bolla dina funderingar så fort du får chansen, säger Robert. 

Genom åren har Robert följt upprustningar av allt från gamla kyrkor och kapell till borgar och slott, med spektakulära slutresultat.  

– Jag kan bli helt tagen av att se halvt förfallna byggnader vakna till liv. Det lustiga är att ambitiösa projekt faktiskt sällan är svåra, eftersom de har generösa budgetar och många som vill hjälpa till. Mindre hus där man vill hålla nere kostnaderna däremot, där snackar vi utmaning. Det är där man på riktigt ser vad mänsklig envishet klarar av, säger Robert. 

Men det är ofta ganska krångligt att köpa ett ödehus. Flera kommuner har inventerat hur många som finns, men nästan alla ägs av någon och denne är sällan sugen på att sälja. 

– Många hus står tomma till följd av sjukdom, arvstvister eller levande förhoppningar hos ägarna om att kunna flytta ut på ålderns höst. Den kanske främsta anledningen är att många ägare oroar sig för vad som ska hända med huset om de säljer. Det är därför man sällan ser husen till salu på Hemnet och andra mäklarsidor. Är man på jakt efter ett ödehus tycker jag att man ska försöka att lära känna ägaren till intresseobjektet lite och berätta om sina renoveringsplaner. Genom att bygga upp ett förtroende blir det enklare för ägarna att släppa taget. I många svenska kommuner kan man också höra av sig till landsbygds- eller kommunutvecklarna för att se om det finns några ödehus att köpa. De får inte agera mäklare, men har ofta ganska bra koll, säger Robert. 

 

EU-direktiv kommer att utmana branschen

Sverige är inte ensamt om att ha många ekande tomma villor. Hela Europa kryllar av övergivna hus, totalt nära fyra miljoner. Nyligen gav EU-kommissionen direktiv om att det beståndet ska rustas upp, en satsning som har fått namnet New Bauhaus eller renovation wave.  

– Att värna om det befintliga eller riva och bygga nytt är en fråga som har gått i cykler bland politikerna. Nu vill de att vi tar hand om byggnaderna som finns, både för att det råder bostadsbrist på många håll och för att det ofta är mer hållbart än att bygga nytt från grunden. I det ingår ett omfattande energieffektiviseringsarbete, säger Robert och fortsätter:

– En sak som kommer att påverka oss i Sverige mycket är att våra politiker har deklarerat att en stor del av husen som behövs 2050 redan är byggda, säger Robert.  

 

”Många snickare kan bara bygga rakt”

En utmaning som EU-direktivet medför är att delar av byggbranschen saknar kompetens för att jobba med gamla hus. Enligt Robert lär sig många snickare bara att bygga rakt och renovera med nya material, vilket inte räcker vid renovering av ödehus. 

– Byggbranschen behöver hitta sätt att förhålla sig till den stora variation av material och byggtekniker som den här förskjutningen innebär. De behöver helt enkelt använda mer återbruk och bli bättre på att reparera. Nyproduktioner är förhållandevis enkla medan upprustning av nästan förfallna hus, utan isolering och diverse moderniteter, kommer med helt andra förutsättningar. Som byggprojektledare märker jag att det finns stora brister i att renovera gamla hus utan att prislappen springer iväg. Det måste finnas ekonomisk rationalitet, säger Robert. 

Vidare berättar Robert att vissa politiker har börjat att snegla åt Ödehusrörelsens håll för att se vilka lösningar som fungerar med liten budget och stor portion återbruk. 

– Som jag nämnde tidigare så gäller det att vara kreativ när man renoverar gamla hus. Vad går att återbruka, hur gjorde man förr och vilka material är rimliga att använda idag? Gamla konstruktioner är ofta gjorda för att hålla länge. Genom att inspireras av det gamla och ta lärdom av det nya kan man få hus med fler hundra år på nacken att hålla minst lika länge till, avslutar Robert. 

 

 

Texten är hämtad ur ByggMaterial nummer 6 2023.

 

Annons:

Han leder vägen genom organisationsförändringen

Nyheter

08 maj 2024

Bolist Idre inviger ny butik – mindre än ett år efter branden

Nyheter

08 maj 2024

Ramirentrapporten: Inbrott på varannan byggarbetsplats

Nyheter

08 maj 2024

Bolist öppnar i Oskarshamn

Nyheter

07 maj 2024

Tredje gången gillt för Byggfesten

Nyheter

07 maj 2024

Branschförening stämmer iBinder-SundaHus

Nyheter

03 maj 2024

Mela Holding i Umeå ny majoritetsägare av Happy Homes Luleå

Nyheter

02 maj 2024

Tørn lanseras i Tyskland

Nyheter

02 maj 2024

Derome lanserar kundportal

Nyheter

02 maj 2024

XL-Bygg Lagan öppnar byggmaterialhandel i Ljungby

Nyheter

02 maj 2024

Bergqvist Järn & Bygg namnger arena

Nyheter

30 april 2024

Så påverkas bygghandeln av situationen i Röda havet

Nyheter

30 april 2024

ByggMaterial blir med debattsida! Först ut: "Släpp myten om ”lyx-rot”

Nyheter

30 april 2024

Derome tar första spadtaget till nytt område

Nyheter

29 april 2024

Mot ljusare tider på årsmöte

Nyheter

29 april 2024

Saint-Gobain Sweden summerar hållbarhetsåret 2023

Nyheter

29 april 2024

Prisregn på Nordbygg

Nyheter

29 april 2024

Mestergruppen växer med nya butiker

Nyheter

29 april 2024

Bildsvep från Nordbygg!

Nyheter

26 april 2024

De vinner Nordbyggs Guldmedalj 2024

Nyheter

26 april 2024

Beijer startar återbruksprojekt i Eskilstuna

Nyheter

26 april 2024

Svag inledning på året för byggmaterialhandeln men ljuspunkter kan skönjas

Nyheter

25 april 2024

Bolist inleder samarbete med Stugdrömmar

Nyheter

25 april 2024

Ahlsell vinner Symbios – utmärkelsen som prisar ansvarsfullt företagande

Nyheter

25 april 2024

Han blir tillförordnad vd när Sveriges Fria Bygghandlare flyttar till Stockholm

Nyheter

23 april 2024

AB Karl Hedin och Bjelin i nytt samarbete

Nyheter

23 april 2024

Nya butiker och lägre omsättning för Byggmax första kvartalet

Nyheter

23 april 2024

Ahlsell fortsätter med nordiska nyförvärv

Nyheter

19 april 2024

Nästan 600 byggbolag i konkurs under första kvartalet

Nyheter

19 april 2024

Nyinvigning av XL-Bygg A-trä – ett år sedan branden

Nyheter

19 april 2024

Ahlsell har utsett Wilo till Årets Hållbara Leverantör 2023

Nyheter

19 april 2024

Nya EPD:er för Deromes trävaror

Nyheter

18 april 2024

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn i Norge

Nyheter

18 april 2024

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

18 april 2024

Flera steg mot ökad hållbarhet för Ahlsell under 2023

Nyheter

17 april 2024

Beijers rekordsatsning ska ge snabbare och mer hållbara leveranser

Nyheter

17 april 2024

Byggstartsindikatorn: Ökade byggstarter under mars

Nyheter

17 april 2024

”Byggandet utanför bostadssektorn har tuffat på ganska bra”

Nyheter

17 april 2024

”När vänder det?” temat på branschledardag

Nyheter

17 april 2024

Byggreformer i fokus under politikersamtal

Nyheter

17 april 2024

Nordbygg är tillbaka med full kraft

Nyheter

17 april 2024

Woody blir Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

16 april 2024

Byggmaterialhandlarna efterlyser fler satsningar på byggsektorn i vårbudgeten

Nyheter

16 april 2024

Byggkostnadsindex ökade i mars

Nyheter

15 april 2024

Affären klar: Mestergruppen Sverige förvärvar Colorama

Nyheter

15 april 2024

Dags att nominera Årets byggmaterialhandlare 2024!

Nyheter

14 april 2024

Byggmaterialdagen kommer tillbaka i höst

Nyheter

12 april 2024

Kraftig ökning av antalet varsel inom bygg under första kvartalet

Nyheter

11 april 2024

Bolist lanserar nytt reklamkoncept

Nyheter

11 april 2024

Positivt budskap på Mestergruppens bolagsstämma

Nyheter

11 april 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår