För lite drygt ett år sedan köpte Anders Lagerström och Simon Olsson det gamla 1800-tals huset i byn Abild utanför Falkenberg.
Fastigheten har varit en naturlig samlingsplats i byn under alla år. Först som byskola och senare som matbutik. Huset var ombyggt i flera omgångar under årens lopp och Anders och Simon kände att de ville få fram det gamla och genuina i byggnaden.
Genom att öppna upp taken till nock och ta bort visa väggar skapade de en behaglig och inbjudande atmosfär i huset. I takt med att ytskikten revs bort kom mer och mer av husets ursprung fram i form av äkta trägolv, gamla reglar och bjälkar.
– Vi känner mer att vi har återställt huset än att förändrat det, även om huset troligtvis aldrig har sett ut som det gör nu, framför allt så har det aldrig haft den här planlösningen innan, säger Anders.
Parets ambition var att renovera med så mycket återbruk som möjligt och med en så låg budget som möjligt. De köpte huset möblerat och genom att sälja av inventarier kunde de köpa nytt material och inredning att bygga med. Tack vare det är så gott som allt i huset är begagnat eller återvunnet.
– Vi sålde till exempel alla befintliga fönstren i huset till en person som skulle bygga ett växthus. Sedan kunde vi fynda 15 stora och fantastiskt vackra gamla fönster och två dörrar för 20 000 kronor! Det roliga med återbruk är att allt är möjligt, säger Simon.
Ett annat exempel på smart återbruk är köksinredningen. De köpte ett begagnad kök i hög kvalitet för en bråkdel av vad det skulle ha kostat nytt. Genom att lacka om luckorna och byta handtag fick de precis den köksmiljö som de önskade.
– Jag älskar bra kvalitet och tycker att ska man göra saker ordentligt. Då är det jäkligt roligt att hitta högkvalitativa produkter till bra pris, för oss blir det en sport att hitta guldkornen. Det tar mycket tid, men har man mycket tid så kan man verkligen hitta saker mycket billigare, säger Anders.
En lokal färghandlare hade överbliven färg i form av slattar och provburkar. Istället för att kassera färgen skänkte butiken bort alltihopa.
– Så jag var och lastade bilen full med färgburkar två gånger, och det är mängder av tusenlappar. Till exempel har vi förhoppningsvis falu rödfärg så det räcker till att måla om hela uthuset, säger Simon.
Vilket material gillar ni mest att arbeta med?
– Trä känns ju som det enda rätta. Det är väldigt estetiskt som ytskikt, men man kan också bygga in det. Sedan tycker jag att kombinationen trä och sten är väldigt häftig och det är något vi kommer jobba med framöver då vi ska bygga en ny altan. Materialet från den gamla altanen kommer såklart att återanvändas så långt det är möjligt men jag är också sugen på att mura en stengrund, säger Anders.
– Jag älskar reglar! Man kan bygga väggar med dem liksom skåp och trappor. Den där jäkla träpinnen kan man göra så otroligt mycket med! Vi har väldigt mycket massivt trä i det här huset och det är vi väldigt glada för, säger Simon.
Vad går inte att återbruka?
– Vissa byggmaterial som exempelvis reglar är lite svårt. Även om vi fick reglar över när vi rev så var de sällan i tillräckligt bra skick för att återanvända. Isolering är också lite knepigt, liksom skruv, spik, färg och tapeter. Men vi tänker att man får välja sina strider. Det är betydligt roligare att hitta en cool dörr än att fynda isolering, säger Simon.
Än är renoveringsresan långt ifrån slut, även om själva tv-avsnittet med Husdrömmar satte punkt för vissa projekt i huset.
Anders och Simon beskriver sin ansökan till Husdrömmar som en spontan och lite tokig idé som blev verklighet.
– Vi hade väl pratat om att vi skulle vara lite galna och skicka in en ansökan till husdrömmar. Jag satte mig och skrev ihop en ansökan en kväll.
Bara några dagar efter att de fick nyckeln i handen kom tv-teamet med programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh i spetsen.
När Anders och Simon väl fick se slutresultatet av programmet tyckte det att produktionen hade skildrat dem och renoveringsresan på ett fint sätt.
– Det blev en väldigt fin story av allt. Men min första reaktion var ”herregud vad material de har filmat som inte kom med”. Som exempelvis när vi målade fasaden, lade tak och drog el, säger Anders.
Anders och Simons bästa renoveringstips!
* Våga testa! Så länge det inte är el, VVS eller en bärande vägg kan man göra så mycket mer än man tror.
* Sätt upp mål. För oss var vår medverkan i Husdrömmar ett tydligt mål för att bli klara med vissa saker, men det kan också vara så enkelt som att vilja bli klar med gästrummet tills gästerna kommer.
* Gör en lista på saker du kan tänka dig att göra själv och en lista med det du inte kan göra själv.
* Tänk till en extra gång innan du slänger. Bara för att något är gammalt, slitet och saknar färg, betyder det inte att man måste riva ut det. Försök att se bakom det slitna och kolla på kvaliteten i materialet du har framför dig.
Artikeln är hämtad från nummer 3 2024 av tidningen ByggMaterial.
