Beijer Byggmaterial i Umeå är tillsammans med Bygma Umeå en del av Byggåterbruket och är medlemmar respektive partners i ABC Umeå, den ekonomiska förening som driver projektet. Bland andra medlemmar och partners finns också flera bygg- och entreprenadföretag.
– Vissa har kommenterat att Byggåterbruket blir en konkurrent till oss men vi ser det inte så, utan för oss är det viktigt att vi är med i den här utvecklingen. Även inom Beijer centralt jobbar vi med flera olika projekt inom bland annat återbruk och cirkularitet, säger Johan Nilsson, filialchef på Beijer i Umeå.
I januari invigdes Byggåterbruket, och Beijer Byggmaterial har redan levererat produkter som sedan säljs vidare till privatpersoner och företag.
– Vi tar tillbaka vissa produkter som våra kunder inte fått användning för vid byggprojekt, men eftersom det är strikta regler kring spårbarhet för till exempel virke kan det vara svårt att dokumentera ursprunget för att kunna sälja det vidare till andra projekt. Men ska en privatperson bygga ett cykelförråd är det inte riktigt på samma sätt.
Annat som Beijer lämnat till Byggåterbruket är kantstötta varor som inte går att sälja i deras ordinarie kanaler, där en del tidigare skickats till deponi.
– Då är det ju mycket bättre att de återbrukas, säger Johan.
Alla produkter som lämnas in till Byggåterbruket blir kvalitetsbedömda.
– De vill också ha data för att kunna se statistik på vad som kommer in och vad som säljs. Målet är så klart att allt ska säljas, men det kommer så klart även bli viss deponi även därifrån. Vi har redan fått feedback på att de uppskattar att vi har med alla data som exakta mått, vikter och artikelnummer till materialet vi lämnar in, det kan ju vara ett problem med återbrukat byggmaterial annars, säger Johan.
Umeå kommun har arbetat med projektet i flera år och Johan tycker att upplägget, där näringsliv och kommun samarbetar, är bra.
– Det engagerar många och det är superviktigt att alla, från utförare och beställare till säljare och leverantörer, går samman i detta.
Bygma Umeå har varit med från början i projektet och också haft eget byggåterbruk i tre år.
– Vår målbild är att minimera avfall och återbruka eller återföra så mycket material vi kan, säger platschef Mikael Häggström.
Nu skickar de utsorterat och lätt skadat material till Byggåterbruket, och sköter även transporter dit från sina kunders byggarbetsplatser.
– I samband med leverans av nytt byggmaterial så plockar vi med oss returmaterial till Byggåterbruket på Gimonäs om det är önskemålet från våra kunder. Vi tar givetvis också tillbaka lagermaterial som är okej direkt till oss så att det åter kommer ut på våra hyllor, säger Mikael.
Texten är skriven av ByggMaterials redaktion och hämtad ur nummer 2 2025 av tidningen.
