Brukspecialisten samt Beijer Fasad och Betong är två aktörer som har valt att satsa på hållbarare byggen och att ge förbrukat tegel nytt liv.
Tegel ett av de byggmaterial som vi använt oss av längst. Många av landets stadskärnor är byggda utav tegel och även städer runt om i världen. 1996 grundades Brukspecialisten med en idé om att starta ett företag med ett brett sortiment inom just murat och putsat byggande. Jacob Steen arbetar som vd för företaget, som sedan några år tillbaka även har nischat in sig på återbruk.
– Vi kom i kontakt med en firma i Danmark som återbrukade danskt tegel. Kombinationen av att vi fick se hur de agerade, tillsammans med vår kunskap gällande hur vi på bästa sätt tar hand om en tegelfasad, blev startskotten för vår satsning på återbruk av tegel, berättar han.
När tegelbyggnader rivs i Sverige idag är det oftast inte för att teglet i sig är dåligt, utan för att byggnaden bedöms vara förbrukad, förklarar Jacob. Här finns det alltså en möjlighet för både materialåtervinning och miljövinster.
– Sakta men säkert började vi lägga ihop pusselbitarna och förstå vad som krävs för att kunna ta tillvara på rivningstegel. Det gäller att bilda så lite spill som möjligt när vi bygger nytt, så att vi i framtiden kan montera ned teglet igen.
För att lyckas med detta är det specifikt två saker man behöver ha i åtanke. Tegelstenens kvalitet samt att välja rätt typ av murbruk. Att välja ett passande murbruk är viktigt för att murbruket inte ska fästa för hårt mot tegelstenen, förklarar Jacob.
– Efter miljonprogrammen byggts började det blandas in mycket cement i murbruket, vilket gör att det blir väldigt svårt att separera bruket från tegelstenen. När vi väl knäckte koden för hur vi kan rensa cementrikt murbruk öppnades den svenska marknaden för att kunna återbruka tegel här, säger Jacob och fortsätter:
– Vi behöver ta ansvar för hur vi kombinerar tegel och murbruk. Vårt mål är att alla tegelfasader som byggs idag skall vara förberedda för att klara framtida rivningar och bli återbrukat tegel igen. Vi har samlat detta budskap kring något vi kallar ”Grönt Murverk”. Det är ett försök att visa hur det går att göra det cirkulärt, både när vi bygger nytt och när vi samlar in.
Hur ser processen ut när ni återbrukar tegel?
– Vi gör först en inventering av byggnaden som ska rivas, för att få en uppfattning om dess skick. Vi plockar sedan med oss sten från fasaden som vi kvalitetstestar, då det finns vissa parametrar för just tegel. Vi sätter sedan ihop ett protokoll som kan användas vid rivningen, där det framgår att teglet är inventerat och godkänt för återbruk. Teglet levereras sedan till vår återbruksproduktion i Falkenberg, där det genomgår olika rensningsprocesser för att sedan packas om som en ny produkt med frostskyddsgarantier och CE-certifieringar, likt de för nytillverkat tegel.
– Vårt koncept tar ett brett angreppssätt genom att vi både arbetar aktivt för att svenskt rivningstegel samlas in och genom att vi har en egen kvalitetskontrollerad återbruks-produktion, där vi kan ge ifrån oss både ursprung, frostskyddsgaranti samt CE märkning som också efterfrågas om stenen skall användas i nyproduktion, avslutar Jacob.
Även Beijer Byggmaterials specialistavdelning Fasad och Betong har tagit klivet mot ett mer hållbart byggande genom att erbjuda återbrukat tegel. Jörgen Österlind är murare i grunden och har arbetat med murat och putsat hela sitt yrkesverksamma liv. Idag har han intagit rollen som försäljningschef för Fasad och Betong Sverige.
– Tegel och puts är våra huvudområden, men vi arbetar även en del med betong. Vi finns representerade på flera platser i landet och kan nås via alla Beijer Byggmaterials byggvaruhus, berättar Jörgen.
Det är inte alltid lätt att hålla isär vad som menas med just återbrukat och återvunnet. Men när det kommer till tegel berättar Jörgen att det finns en betydande skillnad.
– Återbukat och återvunnet tegel är två helt olika saker. Det vi erbjuder kallas återbrukat tegel, vilket betyder att stenen rengörs och sedan återanvänds. Återvunnet tegel skapas genom att man krossar tegelstenen för att sedan tillverka en ny, vilket kräver mycket mer energi, säger Jörgen.
Genom att använda återbrukat tegel minskar utsläppen från gasugnar eftersom tillverkningsprocessen redan är gjord, vilket sparar på koldioxidutsläppen.
– Initiativet uppstod av den enkla anledningen att vi vill kunna återanvända befintligt tegel. Ju mer vi kan använda oss av redan tillverkade produkter, desto bättre för miljön.
– Möjligheterna med återbrukat tegel är enorma, speciellt om vi kan få det att bli en ännu större grej än vad det är idag. Men därmed måste också kulörerna begränsas.
Hur stor är efterfrågan på återbrukat tegel?
– Kunskapen ute på byggen är begränsade vad gäller våra produkter. Vi märker dock att många är intresserade eftersom de vill kunna miljömärka sina byggen och då är återbrukat en sak som är jätteviktig.
– Vi har märkt att det framförallt är yngre arkitekter som efterfrågar denna typ av tegel. Jag tror att efterfrågan styr tillgången, ju fler som blir intresserade desto mer kommer levereras. Sedan finns det såklart inte hur mycket som helst.
Hur ser du att branschen skulle kunna bli mer hållbar generellt?
– Vi måste ställa tuffare krav på leverantörerna, sedan måste vi såklart också göra vår del, vad gäller till exempel logistik samt att vi kan erbjuda miljövänligare val. Vi gör vad vi kan för att styra marknaden mot att göra mer hållbara val, men tyvärr prioriteras pengar många gånger högre än klimat och miljö, avslutar Jörgen.
Nyheter
09 maj 2025
08 maj 2025
07 maj 2025
06 maj 2025
05 maj 2025
30 april 2025
29 april 2025
28 april 2025
24 april 2025
23 april 2025
22 april 2025
17 april 2025
16 april 2025
15 april 2025
14 april 2025
11 april 2025
10 april 2025
09 april 2025
08 april 2025
Produktnytt
Branschnytt
Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.