Ola Johansson (C) och Emma Hult (MP).
Så vill svenska politiker öka rörligheten på bostadsmarknaden - del 1
Nyheter
02 september 2022
Text: Jonna Jansson Foto: Centerpartiet och Jenny Brandt Grönberg/Miljöpartiet de gröna
Ökad rörlighet på bostadsmarknaden är en av Byggmaterialhandlarnas hjärtefrågor. Nu har förbundet blickat ut mot Sveriges grannländer och därefter lagt fram sju förslag för ökad rörlighet. Vi på ByggMaterial har låtit Sveriges bostadspolitiska talespersoner ta ställning till några av idéerna.
Svaren publiceras löpande här på tidningenbyggmaterial.se.
Förslag ett – inför bospar i Sverige
I Tyskland utgör bauspar grunden för det ägda boendet. Oftast börjar man att spara i tidig ålder med ett perspektiv på minst 20 år. Byggmaterialhandlarna ser att bauspar skulle kunna vara en viktig komponent för att få svenskar att öka sitt sparande och långsiktigt planera för sitt boende.
Ola Johansson (C):
Hur ser ni i Centerpartiet på att införa bospar i Sverige?
– Vi har varit för bosparande längre än jag har varit bostadspolitisk talesperson, vilket är i snart 12 år. Detta eftersom vi vill ha låga trösklar för alla, även för de som annars inte kan bospara åt sina barn. Bosparande skulle i förlängningen göra fler bostäder tillgängliga och korta hyresrättsköerna, säger Ola Johansson och fortsätter:
– Det finns ett starkt intresse från tyska banker om att komma in på den svenska marknaden och etablera sig med sin sparform. Vi behöver därför definiera bosparade som en sparform, där man kan lägga upp egna långsiktiga kreditvillkor. Vi vill att sparandet ska täcka topplånet och upp till halva insatsen. Det skulle kunna likna ISK-sparandet vi har idag. Den enda risk vi ser är att det skulle kunna driva upp bostadspriserna. När betalviljan höjs följer priserna efter.
Emma Hult (MP):
Hur ser ni i Miljöpartiet på att införa bospar i Sverige?
– Vi vill se ett gynnat bosparande, men har inte bestämt om det ska vara utformat likt den tyska bauspar-modellen. Ett gynnat bosparande skulle möjliggöra för fler att kunna ta sig in på den ägda delen av bostadsmarknaden. Risken är att sparformen främst skulle gynna de som redan har möjlighet att spara till ett boende. Det är något vi vill undvika och som utformningen av ett gynnat bosparande behöver ta hänsyn till för att undvika en snedfördelning. Exakt hur det ska undvikas har vi ännu inga förslag om, säger Emma Hult.
Läs alla förslag från Byggmaterialhandlarna här.
Del 2: Inför ett lånesystem för de med låg inkomst
Del 3: Förstagångsköpare ska få låna upp till 95 procent av bostadens köpeskilling
Del 4: Slopa eller differentiera fastighetsskatten för den som ägt sin bostad länge
Politikerna: Det är bästa sättet att öka rörligheten på bostadsmarknaden
Artikeln är hämtad från nummer 4 2022 av ByggMaterial.
Annons: