Elitfönster AB
Företagets vd Johan Åström berättar att Elitfönster har valt att avsluta samarbetet med SundaHus från och med den 31 december 2024.
– Främst på grund av de höga kostnaderna för att tillhandahålla detaljerad information till samtliga bedömningsorgan och miljömärkningar. Dessa kostnader riskerar att drabba slutkonsumenten, vilket självklart är något vi vill undvika.
Har ni valt att ansluta er till någon annan aktör istället?
– Ja, istället för SundaHus har vi valt att låta Byggvarubedömningen, som också erbjuder noggrant granskade miljödata, ersätta. Genom detta val kan vi optimera våra resurser samtidigt som vi bibehåller hög kvalitet och transparens i vår miljörapportering.
Hur viktigt är det för er som bolag att ha tillgång till bedömningssystem för miljömedvetna materialval?
– För Elitfönster är tillgången till bedömningssystem för miljömedvetna materialval av stor betydelse. Som Sveriges ledande fönsterleverantör prioriterar vi hållbarhet och transparens inom alla delar av verksamheten, inklusive materialval och produktion.
Noggrant granskade och verifierade miljödata är avgörande för att våra kunder ska kunna göra informerade och hållbara val. De är också centrala för att vi ska kunna möta de allt striktare miljökrav som ställs på byggbranschen.
Branschorganisationen El- och belysningsföretagen i Sverige AB
Mikael Castanius är vd och han förklarar att de främsta anledningarna till att de lämnade samarbetet var att de anser att Sunda Hus inte var seriösa vare sig i sin kommunikation eller i sitt agerande.
– De var otydliga i sina budskap, som var extremt föränderliga och de var också ovilliga att ta till sig våra förslag till förbättringar. Därtill önskade vi en långsiktig plan för vår relation med Sunda Hus, vilket de var oförmögna att ge oss, säger han.
Har ni valt att ansluta er till någon annan aktör istället?
– Vi har inte rekommenderat medlemsföretagen att välja annan aktör som ersättare till Sunda Hus. Däremot fortsätter vi som bransch att samarbeta med Byggvarubedömningen.
Hur viktigt är det för er som bolag att ha tillgång till bedömningssystem för miljömedvetna materialval?
– I och med att våra produkter är reglerade från ”vaggan till graven” blir dessa system allt för ofta en omfattande byråkrati som dessutom ger oss en konkurrensnackdel gentemot andra länder. Speciellt när det blir omöjligt för en producent av lite mer komplicerade produkter att efterleva systemen vilket kan drabba leverantörens affärsmöjligheter.
Produkterna uppfyller alla lagar och förordningar så det är inget olagligt eller farligt som sätts på marknaden även om det inte klarar ett specifikt bedömningssystem. Oavsett dessa nationella bedömningssystems vara eller icke vara, gör vi allt som bransch för att underlätta för kunderna att välja hållbara produkter. En sak som dessa kvalitetssystem inte tar hänsyn till är energieffektivitet på produkterna, vilket för belysning är den särklass största negativa miljöpåverkan över tid, säger Mikael Castanius.
Lindab AB
Cecilia Cederek är Sustainability Specialist Region North Europe på Lindab AB.
Vad var de främsta anledningarna till att ni lämnade samarbetet med SundaHus?
– SundaHus nya affärsmodell innebär enligt oss stora förändringar i utförandet och prissättningen av tjänsten samt att affärsmodellen är otydlig. Vi utvärderar alla partners utförligt och vi har under en längre tid haft en pågående dialog med SundaHus angående villkoren för den nya affärsmodellen. Lindab och SundaHus kunde inte nå en samsyn vad avser villkoren för ett fortsatt samarbete. Den nya modellen som presenterades justerades flera gånger under processen, och resulterade i en mer komplicerad process för produktbedömningar, utan att det ledde till större miljönytta.
Har ni valt att ansluta er till någon annan aktör istället?
– Nej, vi fortsätter istället att arbeta med vidare med de etablerade och väl beprövade systemen Byggvarubedömningen, Basta och Svanen. Dessa system säkerställer att våra produkter uppfyller höga krav på miljö- och kemikaliebedömningar. Genom att fokusera på dessa system kan vi fortsatt erbjuda våra kunder trygghet och transparens i valet av byggmaterial. Lindab samarbetar med flera branschorganisationer för att förbättra arbetet med miljö- och kemikaliebedömningar, samt effektivisera datadelning. Målet är att hitta en balans mellan rapporteringskrav och utvecklingen av mer hållbara produkter och lösningar.
Hur viktigt är det för er som bolag att ha tillgång till bedömningssystem för miljömedvetna materialval?
– På Lindab har vi en hög ambition i vårt hållbarhetsarbete, och vår prioritet är att tillsammans med våra kunder hitta vägar framåt för ett mer hållbart byggande. Genom att använda oss av bedömningssystem som Basta, Byggvarubedömningen och Svanen säkerställer vi att våra produkter uppfyller högt ställda miljö- och hälsokriterier. Det ger våra kunder trygghet och stöd i arbetet med miljöcertifiering av byggnader, samtidigt som vi stärker Lindabs roll som en pålitlig partner i byggprocessen.
Läs också: SundaHus efter den turbulenta hösten: "Har gjort förändringar"
Texten är hämtad ur nummer 1 2025 av tidningen ByggMaterial.
