Kristoffer Salonen började med ventilationen när han köpte hus.

Sven Tärnström på Woody Bygghandel Bro tycker att fler och fler ser nyttan i en bra ventilation.

Exempel på hur en ventilationslösning kan se ut på en villavind.

”Det är skillnad som mellan dag och natt inomhus nu”

Nyheter

Inomhusklimat är något som lätt kan glömmas bort bland alla beslut i en renovering. Men även om det kanske är roligare att välja tapeter eller köksluckor är det något som kan löna sig att ha med i planeringen redan från början. Kristoffer Salonen hade ventilation som en av de översta punkterna på listan efter husköpet. – Vi köpte ett hus med omfattande renoveringsbehov där det var en hel del dofter och risk för fukt. För att slippa riva ut allt på en gång och stressa med att byta alla ytskikt började vi med ventilationen, säger han.

Vid en renovering är det vanligt att tänka på uppvärmningskostnader och energieffektivitet -  tilläggsisolera, byta värmekälla, installera kassett i öppna spisen och byta till fönster med bra isolervärde. Men när man ändrar förutsättningarna för huset i grunden och gör det tätare, bör man också se över inomhusklimatet för att minska risken för fukt och dålig luft. Många lever också på ett annat sätt idag än för 60 år sedan - man duschar oftare, tvättar oftare och hänger tvätten inne. 

– Vi märker en generationsskillnad hos snickarna, de som är lite äldre förlitar sig oftare på självdrag medan de yngre oftare tänker att man bör ta med ventilation i budgeten när man till exempel isolerar eller byter fönster, säger Sven Tärnström på Woody Bygghandel Bro, som bland annat säljer ventilationslösningar. 

Svårare i efterhand
Han försöker påminna kunderna om att tänka ventilation redan från början, eftersom det blir billigare och enklare än att göra det när renoveringen är klar. En modern ventilationsanläggning tar plats, och även om det går att fixa relativt lätt i efterhand på enplansvillor med vind, kan det bli krångligare i ett flerplanshus. 

– Men problem är till för att lösas, och det går alltid. Vi tar hjälp av vår leverantör som har experter som skräddarsyr lösningar efter behov.

Sven Tärnström tycker att det blir allt vanligare att ventilationslösningen räknas in i budgeten vid nybyggnationer, och även efterfrågan vid renoveringar ökar. 

– Något som efterfrågas mer och mer är så kallad balanserad ventilation som man styr från en panel eller app.

Leverantören som Woody Bygghandel Bro arbetar med tar fram en offert på en ventilationslösning utifrån planritningar och önskemål från kunden. Sedan ritar en ingenjör upp lösningen tillsammans med kunden och den levereras färdig direkt till byggarbetsplatsen. 

Slapp stressa fram renovering
En som tänkte ventilation redan från början är Kristoffer Salonen. När familjen köpte 70-talsvillan i Örsundsbro mellan Uppsala och Enköping var det gamla ytskikt och material i huset. För att köpa sig tid började man med att sätta in en ventilationslösning. Nu vet familjen att luften i huset är okej, den unkna lukten försvann, risken för fuktproblem minskade och man kan renovera i sin egen takt. 

– När vi gick in i huset första gången luktade det gammalt. Det är skillnad som mellan dag och natt inomhus nu mot tidigare. Alla dofter från 50-åriga garderober och ytskikt är borta och det är torrt i badrum och tvättstuga. Vi är en barnfamilj och sover ofta med stängda dörrar men nu är luften ändå fräsch i sovrummen när vi vaknar på morgonen, säger Kristoffer Salonen. 

Installerade själv
Kristoffer har en bakgrund inom bygg men visste inget om ventilationssystem, mer än att han ville ha ett. Han besökte en vän som jobbar som ventilationstekniker och som byggde ett nytt hus med så kallat FTX-system, ett balanserat fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning. Även vännens granne hade ett likadant system. Grannen, som liksom Kristoffer inte kunde något om ventilation innan, hade beställt ett skräddarsytt paket som han sedan installerat själv. Kristoffer bestämde sig för att göra samma sak. 

– Det räckte med att jag skickade ritningar på planlösningen på ovanvåningen och källaren. Sedan hade jag ett möte med leverantören via Teams och han ritade upp lösningen under mötet, samtidigt som jag kunde gå runt med laptopen i huset och se var det skulle passa med kanalerna. När vi spikat ritningen fick jag systemet levererat och installerade det själv. Är man någorlunda händig och beredd på att lägga lite tid går det. Instruktionerna kunde varit lättare, men det går alltid att ringa och fråga, säger han. 

Aggregatet ovanför sovrummet
Det blev några timmars krypande på vinden, där systemet installerades. Den bästa platsen för aggregatet visade sig vara direkt ovanför sovrummet. 

– Jag var så klart orolig att det skulle höras. Jag läste på internetforum om skrammel och buller, samtidigt som leverantören sa att det var tyst. Jag tänkte att enda sättet att få reda på vem som hade rätt var att testa, och skulle det bli outhärdligt fick vi lösa det. Jag lade lite tyngre isoleringsskivor under och byggde en plattform till aggregatet. Och när jag startade upp lät det ingenting. Vi bor lantligt och är det tyst här är det extremt tyst. Nu kan man höra ett svagt, svagt surr, men det är verkligen inte mycket.

Efter ett år med systemet och Kristoffers egna inställningar tog han dit en firma som mätte ventilationen i alla rum och programmerade om luftflödet så att det blev optimalt, vilket han vill rekommendera andra att också göra. 

Innan familjen flyttade in gjordes en radonmätning, som inte visade på några förhöjda värden. Men eftersom flera grannar i området haft problem med radon tycker Kristoffer ändå att det är skönt att veta att ventilationen kan dämpa problemen om de skulle uppstå. 

– Radon är ju inget man mäter jätteofta, och om vi märker om några år att värdena är förhöjda är det skönt att veta att vi har ventilationen tills vi kan sätta in fler åtgärder om det behövs.  

Fick godkända radonvärden
När Anna Flodell Lindberg och hennes familj flyttade in i sin 70-talsvilla med suterräng var det dragiga originalfönster. När de sedan bytte fönster blev huset varmare och tystare, men luften inomhus blev desto sämre.  

– Min man hittade ett FTX-system som vi bestämde oss för att prova, och det blev stor skillnad på luften i hela huset. Jag är väldigt ljudkänslig och var lite orolig att det skulle låta, men jag märker knappt av något ljud alls från systemet, säger hon. 

För några år sedan gjorde familjen också en radonmätning. I suterrängvåningen låg värdet i ett av sovrummen på cirka 300 Bq/m3, klart över gränsvärdet på 200. Efter att ventilationssystemet installerats gjorde de en ny mätning, och i rummet där det var värst innan låg värdena nu på 30 Bq/m3

– Vi tänkte att vi skulle prova detta och om det inte fungerar måste vi göra en radonsanering. Nu ligger medelvärdet för hela huset på 50, det är jätteskönt att veta, säger Anna. 

Även i ett sovrum på övervåningen där det tidigare var problem med fuktig luft är luftkvaliteten mycket bättre nu.

– Vi är verkligen supernöjda med systemet. Det enda är kanske att vi måste ha en del stora rör i taket på suterrängvåningen och att vi fick tömma hela vinden eftersom det är väldigt mycket rör som skulle in där, men det kanske är bra att man inte kan samla på sig så mycket längre, säger Anna.  

Artikeln är hämtad från nummer 4 2022 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Vi önskar er en riktigt härlig sommar!

Nyheter

02 juli 2025

Ny affärskoordinator på Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

01 juli 2025

Starkt flöde av fastighetsaffärer

Nyheter

01 juli 2025

Ny statistik: Färre arbetsolyckor i byggbranschen

Nyheter

01 juli 2025

Boverket blir beredskapsmyndighet

Nyheter

30 juni 2025

Big-Gruppen rekryterar vd och inköpschef

Nyheter

30 juni 2025

Ny statistik: Flera steg mot minskad klimatpåverkan i byggbranschen

Nyheter

27 juni 2025

Knauf Sverige GmbH förlänger inte sitt samarbete med SundaHus

Nyheter

27 juni 2025

XL-Bygg fortsätter ta marknadsandelar

Nyheter

27 juni 2025

Det här vill svenskarna bygga i sommar – altan och bastu toppar listan

Nyheter

27 juni 2025

Prognos: Vändningen dröjer för måleribranschen – men viss ROT-effekt syns

Nyheter

26 juni 2025

Debatt: Vi måste våga prata om det svåra

Nyheter

25 juni 2025

Hållbarhetsproffsen om utmaningarna med återbruk

Nyheter

25 juni 2025

Efter 80 år på samma plats – nu flyttar Bloms Trä

Nyheter

25 juni 2025

Över branschindex nio månader i sträck

Nyheter

25 juni 2025

Ny Director Marketing & Communication för Ahlsell Sverige

Nyheter

24 juni 2025

Hon blir Swedisols nya vd

Nyheter

24 juni 2025

Nya kontroller av byggarbetsplatser visar på en rad förbättringar

Nyheter

24 juni 2025

Prognoscentret: Infrastrukturinvesteringar och underhåll växlar upp

Nyheter

23 juni 2025

Kumla MSK en av vinnarna i årets XL-Hjälpen

Nyheter

23 juni 2025

Nu invigs världens första anläggning för koldioxidinfångning i industriell skala

Nyheter

18 juni 2025

Branschrekommendation ska minska vattenskador i kök

Nyheter

18 juni 2025

Svagare bostadsbyggande i maj enligt Prognoscentrets Byggstartsindikator

Nyheter

18 juni 2025

Regeringen föreslår förändringar av amorteringskrav och bolånetak

Nyheter

18 juni 2025

Debatt: Hållbara renoveringar kräver gemensamt ansvar

Nyheter

18 juni 2025

Thomée Gruppen AB fusionerar Hans Eggestrand AB

Nyheter

17 juni 2025

Snart öppnar NP Nilssons nya byggvaruhus i Osby

Nyheter

17 juni 2025

Derome Träteknik breddar erbjudandet inom miljö- och kvalitetsdata

Nyheter

12 juni 2025

Nu öppnar nya K-Bygg i Uppsala

Nyheter

12 juni 2025

Startup lanserar beslag som ska förenkla köksmontering

Nyheter

12 juni 2025

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

12 juni 2025

Träbranschen pressad från flera håll – men ljusglimtar finns

Nyheter

11 juni 2025

Kocken som bytte bana – blev byggsäljare: ”Har aldrig ångrat mig”

Nyheter

11 juni 2025

BIG-gruppen väljer ny leverantör för lim och fog

Nyheter

11 juni 2025

XL-Bygg lanserar XL-Mygg

Nyheter

11 juni 2025

Rösta på Årets Byggmaterialhandlare

Nyheter

10 juni 2025

Ljusning för Europas byggmarknad

Nyheter

10 juni 2025

Derome satsar digitalt för att stärka kompetensen

Nyheter

05 juni 2025

Beijer i Piteå blir CrossFit-arena för en helg

Nyheter

05 juni 2025

Vimmerbyortens Ryttarförening får hjälp att bygga påstigningsramp

Nyheter

03 juni 2025

Beijers Branschrapport: Byggmaterialmarknaden bryter negativ trend

Nyheter

03 juni 2025

Gamla byggmetoder nyckeln till cirkulärt byggande

Nyheter

03 juni 2025

K-Bygg inleder samarbete med DNA Mediabyrå

Nyheter

03 juni 2025

Nu säljs forskningshus – första steg mot klimatneutrala villor

Nyheter

03 juni 2025

IF UDD Karlshamn är en av vinnarna i årets XL-Hjälpen

Nyheter

02 juni 2025

906 aktiebolag i konkurs under maj – men byggkonkurserna minskade

Nyheter

02 juni 2025

Undersökning från Svensk Byggtjänst: Låg beredskap för nya byggregler

Nyheter

27 maj 2025

Lilla Edets Ridklubb får hjälp att bygga tillgänglighetsanpassad läktare

Nyheter

27 maj 2025

Byggbranschen positiv till inkluderande arbetsplatser – men machokulturen är fortsatt stark

Nyheter

27 maj 2025

Boverket ska utreda ”Sverigehuset”

Nyheter

27 maj 2025

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår