Skogsindustrierna: USA-export lyfter marknaden för trävaror
Nyheter
16 december 2022
Text: Emma Sellbrink Foto: Kerstin Jonsson
Marknaden för trävaror präglas fortsatt av hög produktionstakt och höga priser. En av förklaringarna är ett exportrekord till den amerikanska marknaden – som på kort tid blivit Sveriges näst största exportmarknad, visar branschorganisationen Skogsindustriernas marknadsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.
Den svenska produktionen av trävaror är fortsatt stark och leveranserna under hösten var till och med något högre än samma tid under rekordåret 2021.
– Minskad efterfrågan i Sverige och Europa har lett till ökad möjlighet att erbjuda mer trävaror till den amerikanska marknaden. Exporten till USA har vuxit från att vara marginell under de senaste fem till tio åren till att nu bli Sveriges näst största exportmarknad. På kort sikt väntas trävarukonjunkturen fortsätta att försvagas men Sveriges roll som global skogsnation kommer att öka, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna.
Till USA finns möjlighet att exportera virke med så kallade blånadsskador. Skadorna som uppkommer på grund av en svamp och som ger virket en blåaktig ton, har blivit vanligare i spåren av barkborreangrepp i de svenska skogarna. Rätt använt har dock blånat virke bra förutsättningar som konstruktionsvirke.
– Svenska trävaror har ofta högre kvalitet än amerikanska, vilket ökar efterfrågan ännu mer. Amerikanerna är dessutom vana att använda virke med blånad och har länge förstått hur det kan användas. Det är uppenbart att vi i Europa också måste bli bättre på att använda blånat virke, och sluta klassa ned i övrigt prima virke. Efterhand som svenska barkborreangrepp fortgår så blir detta en fråga vi inte kan blunda för på den svenska och europeiska marknaden, säger Christian Nielsen.
Utöver USA-marknaden ser han exportmöjligheter till marknaderna i Kina och Egypten där efterfrågan av trävaror ökar.
– Vi har väntat på marknaderna i Kina och Egypten sedan inledningen av pandemin. Men nu ser vi äntligen tecken på att efterfrågan och exporten dit börjar ta fart, säger Christian Nielsen.