Boken ”Bygga åt idioter” har blivit en succé och Beijer Byggmaterial har nått ut med budskapet att belysa kundsituationerna ur ett hantverkarperspektiv, menar Elisabet Heinrich, marknads- och kommunikationschef.
Bygga åt idioter – en riktig säljsuccé. Men boktiteln har gjort många upprörda
Nyheter
11 mars 2020
Text: Mikael Svensson Foto: Beijer Byggmaterial
De första 10 000 exemplaren av Beijers bok ”Bygga åt idioter” sålde slut på några veckor och inför julen trycktes det upp en ny upplaga på 6 000 exemplar. Men den provocerande titeln har också retat upp en del privatkunder som undrar om de betraktas som idioter av bygghandelsföretaget.
”Bygga åt idioter” är en del av kampanjen ”Vi bygger dom som bygger” som Beijer Byggmaterial körde igång 2017. Bygghandelsföretaget villa skapa en debatt kring tendensen att slentrianmässigt kritisera hantverkare. Beijer vill i stället belysa kundsituationen ur hantverkarnas perspektiv. Boken lyfter fram 13 humoristiska kundtyper och ger tips på hur man som hantverkare kan hantera de besvärliga situationer som ibland uppstår bland hantverkare och kund.
Ljudboken fick ännu större genomslagskraft och har över en halv miljon lyssningar. Den följdes upp med en lika succéartad podd där tv-profilen Adam Alsing intervjuar olika hantverkare som berättar sina historier om märkliga kundmöten. Även podden har namnet ”Bygga åt idioter” och finns där poddar finns.
– Den var den näst mest lyssnade podden under flera veckor och det är vi självklart nöjda med, säger Elisabet Heinrich.
Det var för att tränga igenom mediebruset som boken fick en provokativ titel.
– Om vi kallat den ”Så förbättrar du ditt kundbemötande” hade vi inte uppnått den här effekten, säger Elisabet Heinrich, marknads- och kommunikationschef hos Beijer Byggmaterial.
Men var ni inte rädda för att boktiteln i stället skulle förstärka bilden av hantverkaren som kaxig och överlägsen?
– Vi hade gjort vår läxa väldigt grundligt och vårt varumärkeskoncept syftar till att få slut på fördomar kring hantverkare och i stället lyfta branschen.
Upprörda kunder
Även om Beijer gjorde sin läxa grundligt så rörde ändå boktiteln upp känslor hos en del privatkunder.
– Vi har frekvent fått frågan om vi anser att våra kunder är idioter. Svaret för oss är enkelt, vi anser inte att våra kunders kunder, slutkonsumenter, är idioter. Ingen annan heller för den delen. Tvärtom så har vi stor respekt för Sveriges alla hemmasnickare. Titeln är snarare en lek med Thomas Erikssons bok ”Omgiven av idioter” som syftar på att vi alla är olika, snarare än faktiska idioter, säger Elisabet Heinrich.
– För första gången någonsin pågår en debatt, en dialog och en reflektion om vad det innebär att vara hantverkare. Därmed kan vi också säga att vi lyckats med vår ambition, nämligen att berätta en annan sida av historien och samtidigt skapa debatt om det gemensamma ansvaret för ett lyckat samarbete, summerar Elisabet Heinrich.
Boken innehåller tips på hur man kan hantera situationerna som kan uppstå mellan hantverkare och kund.
– Vi på Beijer vill bidra till att skapa bättre förståelse och upplevelser i byggprojektet.
Kan du ge exempel?
– Det kan var när en hantverkare och kund kommit överens om en lösning som ändras när kunden senare önskar en annan, dyrare, delkomponent. På grund av kommunikationsmissar förväntas ändå slutpriset bli detsamma, och när fakturan kommer så uppstår konflikt. Detta hade kunnat undvikas genom mer tydlighet och bättre kommunikation, vilket är lösningar som boken belyser.
Gillas av Offerta
Nu fortsätter kampanjen med att belysa lösningarna i stället för problematiken i kommunikationen mellan hantverkare och deras kunder. På Beijers sajt finns en sida full med förlag på lösningar kopplat till tjänster och kunskap som de vill bidra med för att stödja hantverkarna i deras projekt.
Sajten Offerta, som förmedlar uppdrag mellan hantverkare och privatpersoner, tycker om initiativet.
– Att vilja förbättra kommunikationen mellan konsumenter och hantverkare är bra. Hantverkare blir ibland uthängda som hel yrkeskår vilket onekligen är orättvist. Av just den anledningen uppmanar vi både företag och konsumenter att använda sig av referenser och omdömen och skriva tydliga offerter för att undvika missförstånd, säger Offertas marknadschef Caroline Lindblad.