I projektet är Derome totalentreprenör, men bidrar också med produktion och leverans av byggdelar, byggmaterial och tjänster inom bland annat maskinuthyrning. Resultatet är ett innovationsprojekt med nästan halverad klimatpåverkan.
– Med ett tydligt fokus på återbruk från start har vi lyckats minska klimatpåverkan med 40 procent jämfört med om förskolan skulle byggts utan återbruk. Den största besparingen kommer från att vi kunnat återanvända betongplattan från den tidigare byggnaden, vilket minskat klimatpåverkan från denna byggdel med hela 80 procent säger Amanda Larsson, hållbarhetsansvarig inom Derome.
Projektet har involverat många aktörer, däribland RA Bygg som varit byggentreprenör. Platschef Albin Karlsson betonar vikten av att ha ett nyfiket och öppet arbetssätt när man jobbar med återbruk:
– Vi har under projektets gång kunnat öka andelen återbruk tack vare att vi hela tiden varit öppna för nya lösningar. Det har liknat ett ROT-projekt där vi behövt vara lyhörda inför både utmaningar och möjligheter längs vägen.
Karin Skoglund, Uppdragsansvarig arkitekt på Kaka Arkitekter berättar vidare.
– Vi hade från början en tydlig fönstersättning i vår fasadgestaltning, men under projekteringen fick vi plötsligt möjlighet att återbruka fönster från en skola som skulle rivas. Det gjorde att vi behövde tänka om, men det var en chans vi inte ville missa.
Utöver återbrukat byggmaterial har trä varit en central del i arbetet att minska klimatpåverkan. Den bärande stommen i trä kommer från Deromes husfabrik i närliggande Anneberg och valdes inte bara för sin låga klimatpåverkan utan även för sin framtida återbrukspotential.
– Som träbyggare ser vi stora möjligheter att trä blir en viktig råvara i framtida återbruksprojekt. Genom industriellt byggande med prefabricerade träelement ökar möjligheten att demontera och återanvända byggdelar i framtiden, säger Amanda Larsson.
Men när det kommer till vilken faktor som haft störst betydelse för projektets framgång, pekar alla inblandade på något som inte syns i varken byggmaterial eller ritningar.
– För att driva den här typen av projekt krävs att vi jobbar tätt tillsammans inom branschen, mellan aktörer och med en gemensam vilja. Den samarbetskulturen har verkligen genomsyrat hela byggprocessen, avslutar Amanda Larsson.
Snabbfakta Friedländers gata
Verksamhet: Förskola
Byggherre: Göteborgs Stad, Stadsfastighetsförvaltningen
Totalentreprenör: Derome
Byggentreprenör: RA Bygg
Arkitekt: Kaka Arkitekter