Byggmaterialhandlarnas vd: "Mångfald skapar attraktivitet"
Nyheter
28 december 2021
Text: Monica Björk Foto: Jesper Mott
Byggmaterialhandlarna arbetar aktivt med att visa upp branschen och göra den mer attraktiv. I det arbetat spelar mångfald en stor roll. Branscher som bättre speglar hur samhället ser ut tenderar att skapa bättre resultat och ha en högre nivå av trivsel. För att vi ska nå dit krävs det förnyelse och att vi breddar vår bas med fler yngre personer, fler med varierad bakgrund och fler kvinnor.
75 procent av de som arbetar i branschen idag är män, de flesta medelålders, och många har jobbat väldigt länge och har stor erfarenhet. Ska vi lyckas få en mer attraktiv bransch för fler personer är det helt avhängigt av en kultur på arbetsplatsen som är inkluderande och där man behandlar varandra schysst.
Enligt lag är det arbetsgivarens ansvar att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering. Arbetsgivaren ska ta fram riktlinjer och rutiner för att motverka trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Jag läste häromveckan några riktigt vidriga kommentarer som en kvinna fått efter ett reportage om henne i den fackliga tidningen Byggnadsarbetaren tidigare i år. Man tror knappat att det är sant. År 2021. Efter #metoo.
I vår senaste medarbetarenkät som genomförs bland medlemsföretagen vart annat år, kunde vi konstatera att 6 procent av 2 500 svarande hade känt sig utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det låter kanske lite och är förvisso lägre än i många andra branscher, men ingen person borde behöva bli utsatt för trakasserier på sin arbetsplats. Mer än hälften av de som hade blivit utsatta lät bli att anmäla det till sin närmsta chef eller HR-avdelning. Att anmäla borde vara en självklarhet. Jag tror att det i slutändan inte handlar enbart om ”enskilda idioter” utan om en kultur och attityder som vi alla är med och skapar eller upprätthåller genom att inte säga till.
Vad kan vi göra på förbundet? Vi har svårt att förändra attityder på arbetsplatser direkt, men vi försöker att synliggöra byggmaterialhandeln och allt det bra som görs. De allra flesta som arbetar i byggmaterialhandeln trivs faktiskt bra eller mycket bra i branschen. Det var väldigt tydligt i tidigare nämnda enkät.
I år har vi initierat priset Årets Byggmaterialhandlare där vi uppmärksammar en byggmaterialhandel som är ett föredöme för branschen ur hållbarhets-, digitaliserings- eller attraktivitetsperspektiv. Genom priset lyfter vi fram goda exempel och skapar inspiration och motivation för andra. I år gick vinsten till XL-Bygg för deras arbete med XL-hjälpen, som ett initiativ för att stärka kopplingen mellan den lokala handlaren och det lokala civilsamhället. Vi ser fram emot att fortsätta med initiativet och att lyfta fram fler goda exempel under kommande år. Till dess låter vi våra åtta ambassadörer från fyra olika kedjor hjälpa till att synliggöra branschen genom att dela sin vardag på Instagram. Följ dem du också!