Maria Andersson, Commerce, IT & Supply Chain Director på Kesko, Mats Rignell, affärsutvecklingschef på Derome Bygg & Industri, Stefan Thollén, inköps- och varuflödesdirektör på Mestergruppen Sverige, Daniel Johansson, logistikdirektör på Ahlsell och Jonas Jonasson, vd på Woody Bygghandel.

Byggvaruhandelns största logistikutmaningar

Nyheter

En förutsättning för att byggen ska kunna rulla på smidigt är att var sak är på rätt plats vid rätt tillfälle. För att garantera det krävs genomarbetade logistikflöden. Här ger några av Sveriges byggvarukedjor sin syn på framtidens logistikutmaningar.

Maria Andersson, Commerce, IT & Supply Chain Director på Kesko:

Vilka är de största frågorna och utmaningarna framåt inom logistik för er? Vilka trender ser ni?

– Den största utmaningen handlar om att klara av att ställa om fordonsflottan till fossilfria varianter. Kesko har egna tuffa hållbarhetsmål att leva upp till, men våra kunder ställer också krav på oss som vi idag har svårt att leva upp till baserat på vilka bränsle- och fordonstyper som finns tillgängliga på marknaden. Här måste vi arbeta tillsammans med åkerier och fordonstillverkare. En trend som vi ser just nu handlar om att utvärdera varuflöden från Asien till förmån för europeiska leverantörer, detta är drivet av de senaste årens turbulenta marknad men också det säkerhetsläge som vi ser i världen just nu.

Hur viktig är digitaliseringen för logistiken? 

– Den är viktig i flera olika delar av processen. I planering av transporter, i spårning av transporter men även på så sätt att volymer flyttar till e-handel, både för B2B-kunder men kanske främst för privatkunder. En e-handelskund ställer klart tuffare krav på vår så kallade last mile transport och vår förmåga att hela tiden hålla kunden uppdaterad på var leveransen är.

Hur ser ni på logistik kring återbrukat byggmaterial och cirkularitet? 

– Det kommer mer och mer. Inom Kesko har vi till exempel tagit initiativ till ett omfattande returflöde av lastpallar från våra egna anläggningar. På så sätt har vi undvikit att cirka 40 000 pallar nytillverkats. Vi har också inlett dialog med ett par lämpliga leverantörer och börjat diskutera returflöde av deras material, så det kommer troligen komma fler sådana initiativ i framtiden.

 

Mats Rignell, affärsutvecklingschef på Derome Bygg & Industri:

Vilka är de största frågorna och utmaningarna framåt inom logistik för er? Vilka trender ser ni? 

– En utmaning är en möjlighet och därför ser jag stor potential att utnyttja/integrera logistiken mer i affären. Vi behöver se på helheten och inte bara delmängderna. Bygglogistik efterfrågas i allt större utsträckning vilket vi ser mycket positivt på, då det finns stor förbättringspotential i samtliga flöden på byggarbetsplats. Vårt dotterbolag Svensk Bygglogistik har jobbat med Bygglogistik i 25 år och är en naturlig del i vårt totala logistikerbjudande. En del som vi arbetar intensivt med är att öka kundnöjdheten genom att förenkla, effektivisera och digitalisera hela order och leveransprocessen i alla kanaler, från butik till leverans och e-handel. Fossilfria transporter och materialhantering ligger också högt på vår agenda, genom bland annat 100 procent HVO-drivmedel och elektrifiering av lastbilar och truckar. 

Hur viktig är digitaliseringen för logistiken?   

– Logistik är i grunden en kombination av informations- och produktflöden. Att göra det effektivt, lönsamt och hållbart med så hög kundnöjdhet som möjligt är en stor konkurrensfördel och i vissa fall något som kunderna tar för givet. Digitalisering är redan en förutsättning i många branscher för att överhuvudtaget kunna vara en aktör på marknaden, så också för oss i byggsektorn. Digitaliseringen är en grundbult för den transformation och förändring som både branschen och Derome nu genomgår. 

– Våra krav på effektivitet, transparens, tillgång av information och data från arbetsprocesser, kunder, leverantörer och myndigheter ger fantastiska möjligheter genom digitalisering i en fortfarande ganska traditionell bransch. Rätt utnyttjad och i kombination med innovativa samarbeten och nytänkande kan digitaliseringen ge stora möjligheter. Det kräver dock både mod och vilja att prova nytt. 

Hur ser ni på logistik kring återbrukat byggmaterial och cirkularitet? 

– Det är för Derome liksom för hela samhället en viktig del för att ta vara på våra resurser så effektivt som möjligt. Utmaningen är att göra rätt saker utifrån ett helhetsperspektiv i stället för enskilda punktinsatser. Inom Derome har vi flertalet initiativ i gång för att ligga i framkant även inom detta område. För att ta de riktigt stora stegen behöver vi organisera branschen runt ett gemensamt koncept/standard.

 

Stefan Thollén, inköps- och varuflödesdirektör på Mestergruppen Sverige:

Vilka är de största frågorna och utmaningarna framåt inom logistik för er? Vilka trender ser ni? 

– Ser vi till omvärldsläget, hur det har sett ut och hur det ser ut idag, har det varit utmanande år. Under pandemin fanns det utmaningar gällande fraktkostnader, utbud och efterfrågan. I och med kriget i Ukraina skiftade det till att handla mer om ökade kostnader, framför allt på drivmedel och energi. Tittar vi framåt kommer vi under året att prioritera service- och fyllnadsgrader, både från leverantörer och ut till kund. Sedan kommer utvecklingsarbetet med Masterdata fortsätta att vara viktigt, både för oss och för branschen i stort. Kvalitén och omfattningen behöver bli bättre för att kunna leverera en ännu mer effektiv logistik, vilket skapar många positiva effekter och synergier. Framåt ser vi inom byggbranschen att en centralvarudistribution är något vi kommer att se mer av, vilket är positivt för totalt sett är det mindre resurskrävande och det effektivaste sättet att flytta varor mellan producent och kund.

Hur viktig är digitaliseringen för logistiken? 

– En fungerande och effektiv logistikkedja förutsätter digitalisering mellan producent och kund. Idag är det en hel del manuell handpåläggning i logistikkedjan och det arbetar vi bort med hjälp av integration och en förbättrad Masterdata. 

Hur ser ni på logistik kring återbrukat byggmaterial och cirkularitet? 

– Det är en komplicerad fråga som berör så mycket mer än bara logistik, för att flytta byggmaterial från A till B kan vi lösa väldigt effektivt idag. Den stora utmaningen är att koppla samman kundbehov och producent, men också att kvalitetssäkra det som återbrukas utifrån gällande krav och regler.

 

Daniel Johansson, logistikdirektör på Ahlsell:

Vilka är de största frågorna och utmaningarna framåt inom logistik för er? Vilka trender ser ni? 

– Vi ser stabilitet i försörjningskedjan som den största utmaningen framåt. Under pandemin och även den fortsatt skakiga omvärldssituationen har tillgången på material och komponenter varit varierande. Många försörjningskedjor har skakats om med stor påverkan på många företag. Att hantera detta på ett så bra sätt som möjligt, det vill säga att säkra produkttillgång utan att ha för stora lager är en stor utmaning för oss och många med oss idag. Detta är även en stark trend inom supply chain management idag, att prata just ”resilience” och ”adaption”. Andra starka trender vi ser inom logistik är såklart hållbarhet och digitalisering, men även hur kundbehoven utvecklas där vi framför allt ser att B2B och B2C-beteenden och behov går in i varandra alltmer.

Hur viktig är digitaliseringen för logistiken? 

– Helt avgörande! Vi har i många delar kommit väldigt långt inom digitaliseringen och är idag beroende av våra logistiksystem för att hålla en hög leveransförmåga med hög effektivitet och kvalitet. För att utveckla och bredda kunderbjudandet och servicen krävs fortsatta satsningar inom digital teknik.

Hur ser ni på logistik kring återbrukat byggmaterial och cirkularitet? 

– Hållbarhet ligger oss väldigt varmt om hjärtat och vi som stor aktör har en möjlighet att påverka. Cirkularitet diskuterar vi mycket och med vår logistikfunktion finns stora möjligheter inte bara att leverera produkter och tjänster utan även att ta tillbaka. Vi testar och experimenterar med lite olika lösningar i denna riktning och tror mycket på ökad cirkularitet framåt. Jag tror vi kommer att se fler och fler aktörer och tjänster inom detta område och vi vill såklart gärna ha en position här för att bidra till ett lägre klimatavtryck.

 

Jonas Jonasson, vd på Woody Bygghandel:

Vilka är de största frågorna och utmaningarna framåt inom logistik för er? Vilka trender ser ni?  

– De höga energipriserna i form av diesel och el är en del som direkt fördyrar och slår mot alla transporter i logistikkedjan. Hyra av kommersiella lokaler är en andra del och bristen på chaufförer en tredje. Dessa förutsättningar är delvis bestående och trenden är en fortsatt hög kostnadsbild även om det kommer gå tillbaka något framöver. Det ställer större krav på fyllda bilar i båda riktningarna och samordning av leveranser. En viktig roll för oss mellan våra leverantörer och våra kunder i ett trepartssamarbete. Här finns hjälpmedel och verktyg inte minst digitalt som blir viktigt att ta till oss utifrån behov och förutsättningar geografiskt och aktuellt kundsegment. Kompetens och tillämpning av nya modeller och verktyg kan ibland vara den största utmaningen.

Hur viktig är digitaliseringen för logistiken? 

– Det är viktigt att digitalisera logistiken för att minska vår miljöpåverkan och effektivisera. Vi behöver strömlinjeforma och effektivisera genom att digitalisera för att möta kraven imorgon. Det kommer vara en konkurrensfördel i framtiden.

Hur ser ni på logistik kring återbrukat byggmaterial och cirkularitet? 

– I behovet av fyllda bilar i båda riktningar krävs det att fler aktörer i närliggande branscher för en närmare dialog och kan enas om en betalningsmodell sinsemellan för att maximera utkomsten av varje körd mil på våra vägar. En acceptans för en ”ge och ta-modell” som inte alltid kan bli rättvis på millimeternivå. Med stigande logistikkostnader kan hela den goda idén med återbrukat byggmaterial och cirkularitet hämmas av högre kostnader få är beredda att betala. För att motivera en bredare målgrupp att välja återbrukat byggmaterial och cirkularitet krävs även här nya samarbeten mellan fler aktörer, som inte funnits tidigare, för en accepterad merkostnad vid valet för beslutande kund.

 

Texten är hämtad från tidningen ByggMaterial nummer 1 2023.

Annons:

Han blir tillförordnad vd när Sveriges Fria Bygghandlare flyttar till Stockholm

Nyheter

23 april 2024

AB Karl Hedin och Bjelin i nytt samarbete

Nyheter

23 april 2024

Nya butiker och lägre omsättning för Byggmax första kvartalet

Nyheter

23 april 2024

Ahlsell fortsätter med nordiska nyförvärv

Nyheter

19 april 2024

Nästan 600 byggbolag i konkurs under första kvartalet

Nyheter

19 april 2024

Nyinvigning av XL-Bygg A-trä – ett år sedan branden

Nyheter

19 april 2024

Ahlsell har utsett Wilo till Årets Hållbara Leverantör 2023

Nyheter

19 april 2024

Nya EPD:er för Deromes trävaror

Nyheter

18 april 2024

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn i Norge

Nyheter

18 april 2024

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

18 april 2024

Flera steg mot ökad hållbarhet för Ahlsell under 2023

Nyheter

17 april 2024

Beijers rekordsatsning ska ge snabbare och mer hållbara leveranser

Nyheter

17 april 2024

Byggstartsindikatorn: Ökade byggstarter under mars

Nyheter

17 april 2024

”Byggandet utanför bostadssektorn har tuffat på ganska bra”

Nyheter

17 april 2024

”När vänder det?” temat på branschledardag

Nyheter

17 april 2024

Byggreformer i fokus under politikersamtal

Nyheter

17 april 2024

Nordbygg är tillbaka med full kraft

Nyheter

17 april 2024

Woody blir Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

16 april 2024

Byggmaterialhandlarna efterlyser fler satsningar på byggsektorn i vårbudgeten

Nyheter

16 april 2024

Byggkostnadsindex ökade i mars

Nyheter

15 april 2024

Affären klar: Mestergruppen Sverige förvärvar Colorama

Nyheter

15 april 2024

Dags att nominera Årets byggmaterialhandlare 2024!

Nyheter

14 april 2024

Byggmaterialdagen kommer tillbaka i höst

Nyheter

12 april 2024

Kraftig ökning av antalet varsel inom bygg under första kvartalet

Nyheter

11 april 2024

Bolist lanserar nytt reklamkoncept

Nyheter

11 april 2024

Positivt budskap på Mestergruppens bolagsstämma

Nyheter

11 april 2024

Nu lanseras en vägledning för taxonomins krav på byggprodukter

Nyheter

11 april 2024

Det blir högsta huset i Sverige att kläs med återbrukat tegel

Nyheter

11 april 2024

Rockwool satsar på elektriska transporter

Nyheter

11 april 2024

BoByggarBarometern: Branschen spår positiv utveckling

Nyheter

11 april 2024

Beijer ingår partnerskap för digitala produktutbildningar

Nyheter

10 april 2024

Bergqvist Järn & Bygg ansluter till XL-Bygg

Nyheter

09 april 2024

Ahlsell gör norrländska nyförvärv

Nyheter

09 april 2024

Bolist Byggstart är tillbaka – söker nästa generations byggföretagare

Nyheter

08 april 2024

Stort intresse när Derome rekryterade i Karlstad

Nyheter

08 april 2024

Medlemmarna tyckte till i Byggmaterialhandlarnas branschundersökning

Nyheter

08 april 2024

AB Karl Hedin i samarbete för bättre spårbarhet av leveranser

Nyheter

08 april 2024

Arkitekten Pål Ross: ”Betong är ett fantastiskt byggmaterial”

Nyheter

03 april 2024

Logistiktopparna om treenigheten bakom hållbara just-in-time-transporter

Nyheter

03 april 2024

Elitfönster värvar ny divisionschef från träindustrin

Nyheter

03 april 2024

Så utvecklas byggmarknaden – region för region

Nyheter

28 mars 2024

Samarbete bakom 80 nya hyreslägenheter i Varberg

Nyheter

27 mars 2024

Enighet för ny marknadsstrategi bland Woodys delägare

Nyheter

26 mars 2024

Första kullen Bolistare examinerade

Nyheter

26 mars 2024

NCC förnyar rikstäckande avtal med Ahlsell

Nyheter

25 mars 2024

Lindab i Trollhättan flyttar

Nyheter

25 mars 2024

Han blir ny vd för Dahl Sverige AB

Nyheter

22 mars 2024

Fristads och Ahlsell startar insamling av använda arbetskläder

Nyheter

21 mars 2024

Ökad oro för konjunkturen hos VVS-företag, men fortsatt positivt i branschen

Nyheter

21 mars 2024

Knauf Danogips byter varumärke

Nyheter

21 mars 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår