Felicia Lundmark är ordförande för bygg- och miljönämnden i Skellefteå kommun.

Säljchef Andreas Lindqvist, lagerchef Peter Stenmark, butikschef Per Gunnarsson och Anders Bergström, filialchef.

”Vi ska bygga en stad som ska hålla”

Nyheter

På Bergsbyns industriområde i Skellefteå byggs Europas största batterifabrik, Northvolt Ett. Projektet byggs i etapper och förväntas vara helt klart 2025. Fabriken kommer generera cirka 3 000 nya arbetstillfällen, vilket innebär att fler flyttar till staden och byggboomen är ett faktum.

Fabriken kommer tillverka litiumbatterier för elbilar och lagring av energi och Northvolt kommer ha majoriteten av sin tillverkning i Skellefteå. I samma takt som jobbmöjligheterna ökar och fler flyttar till staden blir behovet av fler bostäder större. Felicia Lundmark är ordförande för bygg- och miljönämnden i Skellefteå kommun och berättar att byggboomen som kommer som följd av den nya fabriken är ett faktum.

– Skellefteå har varit en stad där det nästan inte har varit någon befolkningsutveckling alls, den har legat ganska stadigt eller till och med gått nedåt. Men redan i år ser vi att befolkningsutvecklingen har ökat, och den kommer fortsätta öka. Det betyder att vi måste börja bygga bostäder och det tas fram detaljplaner och byggs i rask takt. Det kommer att färdigställas många bostäder bara i år, säger Felicia.

Innan bostäderna har kommit på plats har det uppstått en bostadsbrist i kommunen. Både nyinflyttade och personer som temporärt är i staden har svårt för att hitta bostad. 

– Vi jobbar mycket med tillfälliga bostäder för att kunna få plats för exempelvis byggarbetare som är här och jobbar. Det har vi löst med en typ av modullösning som man får tillfälligt bygglov för. Många bor även på hotell, är inneboende eller hyr sommarstugor. Jag skulle gissa på att det inte finns en enda ledig bostad i dagsläget, därför är det viktigt att vi kommer ikapp med bostadsbyggandet.

I samband med att staden växer har det under året varit högt tryck på bostadsmarknaden och priserna har ökat markant, enligt Felicia.

 ­– Jag är uppväxt i Skellefteå och här bor du i villa, nästan oavsett vilken inkomst du har. Men det gör man inte längre, man har inte råd på samma sätt. En villa du köpte för tjugo år sedan under miljonen går idag på fem miljoner, det är en ganska stor skillnad. 

Vilken typ av bostäder är det som byggs? Är det många mindre bostäder för att få en snabb lösning eller bygger ni mer långsiktigt?

– Det har byggts ganska mycket små bostäder, det ska jag ärligt säga. Men vi ska jobba för att det ska byggas lite större lägenheter, för alla familjer kommer inte bo i villor. Det byggs både hyresrätter och bostadsrätter. 

Trots byggboomen är inte Felicia orolig över att det inte ska finnas plats. Staden förflyttas och växer i samband med att fler bostäder byggs.

– ­I centrum, eller Skellefteå stad, bor det cirka 32 000 personer, samtidigt som det bor 77 000 i kommunen. Vi planerar även att bygga fler områden utanför stadskärnan.

– När vi detaljplanerar är vi noga med att tänka på vad som passar bäst i just det området. Är det mycket villor kanske vi ska peta in några lägenheter, och tvärtom, så det inte blir en bostadssegregation. 

Vilka material bygger ni med?

– Vi jobbar mycket med trä. Vi har en träbyggnadsstrategi som gör att vi bygger våra kommunala lokaler som skolor och förskolor i trä, och förhoppningen är att det ska smitta av sig på andra entreprenader. Vi tror på att bygga inbjudande och vackra byggnader som gör att människor trivs. 

Hon fortsätter:

– När vi detaljplanerar ser vi till att bygga en stad där människor ska trivas. Det ska finnas gröna ytor och där det rent arkitektoniskt ska vara inbjudande att vara. Vi bestämmer inte allt i detaljplan, men min förhoppning är att vi inte ska bygga bort oss, utan vi ska bygga en stad som ska hålla.

Byggboomen har även satt sin prägel på byggmaterialhandlarna i staden. När ByggMaterial pratar med Anders Bergström, filialchef på Beijer Skellefteå, berättar han att de har mycket att göra och att trycket i butiken är högt.

– Våra proffskunder har mycket att göra och behöver handla mer, vilket innebär att det går åt mycket material. Vi som butik får jobba hårt med att försöka lösa våra kunders behov så gott vi kan.

Har ni påverkats av materialbristen?

– Ja, det har vi. Men Beijer Byggmaterial har jobbat centralt med bristfrågan och hittat bra lösningar. Just nu är det golv och kök som är bekymmersamt, i övrigt kan man säga att det fortfarande är längre leveranstider på en del varor.

På Northvolt-området har Beijer Byggmaterial öppnat en pop-up-butik för byggarbetare och underleverantörer. 

– Pop-up-butiken finns kvar på Northvolt-området och vi har inga planer på att flytta den som det ser ut i dagsläget. Det är kring 1000–1500 byggjobbare i olika former på plats, så tanken är att pop-up-butiken ska underlätta arbetet för dem. Men vi har mycket kunder i vår originalbutik också, vår omsättning har fått ett uppsving kan man säga. 

Beijer har centralt förstått tillväxten som sker i kommunen och satsar nu på att öka leveranskapaciteten för att fortsätta bidra till den expansion som Skellefteå befinner sig i. De finns även planer på att växa inom regionen, något Anders ser positivt på.

– Det känns kul att vi på Beijer får vara med och bidra till Skellefteås tillväxt och jag ser fram emot att följa stadens utveckling!

Även Anders ser ett annat Skellefteå än vad han tidigare är van vid. 

– Från att ha varit en liten kuststad, till en stad dit allt fler flyttar. Antalen influgna jobbare är stort och bostadsmarknaden har i princip havererat. Men det är kul att det blivit lite liv i staden! 

– Trafiken är man inte heller van vid. Nu har man nästan börjat undvika att köra en del vägar en viss tidpunkt. En väg som tidigare kunde ta sju minuter kan nu ta upp till tjugosju minuter att köra. Det är inte som i Stockholmstrafiken direkt, men man är inte van vid det här uppe, säger Anders.  

Framtidens Skellefteå som växer fram kommer även öka behovet av fler förskolor och skolor, något Felica berättar att bygg- och miljönämnden har i åtanke vid planerandet av bostadsområden. 

– Det viktigaste på kort sikt är planerandet av förskolor. Det spelar ingen roll om vi ska bygga en förskola där nästa år eller om tio år, men då har vi i alla fall tänkt långsiktigt och har en plan. I dagsläget är det lite så att vi får hitta på lösningen där vi kan bygga förskolor lite här och var. Men om vi planerar in det på en gång i de nya områdena har vi ett långsiktigt perspektiv. Det är samma sak med skolor egentligen, men just nu fokuserar vi på att bygga ut vissa skolor istället. 

– Vi ser en stad som nu hela tiden utvecklas med nya områden som växer fram. Våra barn kommer att uppleva ett helt annat Skellefteå än vad man själv gjorde, avslutar Felicia.  

Annons:

Nya tapetmönster från Lycke

Nyheter

21 september 2023

Ekolution bygger produktionsanläggning för industrihampa och hampaisolering

Nyheter

21 september 2023

A-hus satsar i Norrland

Nyheter

21 september 2023

Mestergruppen fortsätter satsning inom medlemstjänster och digitalisering

Nyheter

21 september 2023

Byggmaterialhandlarna om budgeten: Bra med höjning av ROT-avdraget

Nyheter

20 september 2023

Magnus Ohlsson, vd Happy Homes: ”Jag tror de små hemmaprojekten kommer bli fler”

Nyheter

20 september 2023

Så kan bygghandeln bidra till effektivare plaståtervinning

Nyheter

20 september 2023

Personliga kulörer för hållbara interiörer

Nyheter

20 september 2023

AB Karl Hedin Bygghandel erbjuder fler betalningssätt i samarbete med Resurs

Nyheter

20 september 2023

Byggfakta: Oförändrad byggtakt under augusti

Nyheter

20 september 2023

Nedåt för golvbranschen första halvåret

Nyheter

19 september 2023

Beijer släpper träningsapp för hantverkare

Nyheter

19 september 2023

Boverket ska ta fram underlag för ökat småhusbyggande

Nyheter

19 september 2023

Tillverkare av byggsatser i trä väljer Bygma som samarbetspartner

Nyheter

19 september 2023

Upprop mot arbetslivskriminalitet

Nyheter

18 september 2023

Byggmaterialrecept ska underlätta tidiga klimatberäkningar

Nyheter

18 september 2023

Årsutvecklingen för Byggkostnadsindex ökar

Nyheter

15 september 2023

Plant och Myrspoven i semifinal i PropTech-tävling

Nyheter

15 september 2023

Bostadsbyggandet rasar men lokalbyggandet håller emot i lågkonjunkturen

Nyheter

15 september 2023

Derome öppnar i Karlstad

Nyheter

13 september 2023

Modulbyggare varslar 100 anställda

Nyheter

13 september 2023

Årets kulör från Nordsjö

Nyheter

13 september 2023

Kunskapsbrister i hållbarhetsfrågor hos byggchefer

Nyheter

13 september 2023

Bjelin blir ensam golvleverantör till Götenehus

Nyheter

13 september 2023

Ny limlösning kan möjliggöra full återvinning av byggmaterial

Nyheter

13 september 2023

Byggmaterialhandlarna kommenterar: Bra att Regeringen höjer taket för ROT-avdrag

Nyheter

11 september 2023

Fullsatt på Mestergruppens årliga Leverantörsträff

Nyheter

11 september 2023

Mestergruppen väljer Setra som prioriterad leverantör

Nyheter

11 september 2023

Beijers Branschrapport: Fortsatt svag försäljningsutveckling i flera kategorier, men vissa ljuspunkter

Nyheter

08 september 2023

Derome Maskinuthyrning växlar upp med nya certifieringar

Nyheter

08 september 2023

NP Nilsson samlar logistik, produktion och huvudkontor i nya lokaler

Nyheter

07 september 2023

Låga förväntningar i byggbranschen inför hösten

Nyheter

07 september 2023

De kan bli Årets Bygghandel

Nyheter

06 september 2023

”Vi förväntar oss att regeringen lägger fram förslag om grönt ROT i höst”

Nyheter

06 september 2023

Kesko fokuserar på proffsmarknaden – satsar på K-Bygg

Nyheter

06 september 2023

ROT i fokus vid politikerbesök

Nyheter

06 september 2023

Ahlsell öppnar nytt i Visby

Nyheter

05 september 2023

Han blir ny styrelseordförande för Woody Bygghandel

Nyheter

05 september 2023

De kan vinna Plåtpriset 2023

Nyheter

05 september 2023

Nu startar samråd för CCS-anläggningen i Slite

Nyheter

05 september 2023

Geberit avyttrar nordisk duschverksamhet

Nyheter

04 september 2023

Trenden fortsätter - konkurserna ökade med 38 procent i augusti

Nyheter

01 september 2023

Betongsortiment med återvunnet råmaterial

Nyheter

31 augusti 2023

Ny platschef till Bygmas tegelförsäljning

Nyheter

31 augusti 2023

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

31 augusti 2023

Generationsskifte hos Bolist Braås

Nyheter

30 augusti 2023

Kesko fokuserar på K-Bygg – varumärket K-Rauta försvinner

Nyheter

29 augusti 2023

Anebyhusgruppen ansöker om konkurs

Nyheter

28 augusti 2023

Första spadtaget för Ahlsells miljardsatsning

Nyheter

25 augusti 2023

Intresset för limträ i stora projekt ökar försäljningen när bostadsbyggandet minskar

Nyheter

24 augusti 2023

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår