Kristoffer Salonen började med ventilationen när han köpte hus.

Sven Tärnström på Woody Bygghandel Bro tycker att fler och fler ser nyttan i en bra ventilation.

Exempel på hur en ventilationslösning kan se ut på en villavind.

”Det är skillnad som mellan dag och natt inomhus nu”

Nyheter

Inomhusklimat är något som lätt kan glömmas bort bland alla beslut i en renovering. Men även om det kanske är roligare att välja tapeter eller köksluckor är det något som kan löna sig att ha med i planeringen redan från början. Kristoffer Salonen hade ventilation som en av de översta punkterna på listan efter husköpet. – Vi köpte ett hus med omfattande renoveringsbehov där det var en hel del dofter och risk för fukt. För att slippa riva ut allt på en gång och stressa med att byta alla ytskikt började vi med ventilationen, säger han.

Vid en renovering är det vanligt att tänka på uppvärmningskostnader och energieffektivitet -  tilläggsisolera, byta värmekälla, installera kassett i öppna spisen och byta till fönster med bra isolervärde. Men när man ändrar förutsättningarna för huset i grunden och gör det tätare, bör man också se över inomhusklimatet för att minska risken för fukt och dålig luft. Många lever också på ett annat sätt idag än för 60 år sedan - man duschar oftare, tvättar oftare och hänger tvätten inne. 

– Vi märker en generationsskillnad hos snickarna, de som är lite äldre förlitar sig oftare på självdrag medan de yngre oftare tänker att man bör ta med ventilation i budgeten när man till exempel isolerar eller byter fönster, säger Sven Tärnström på Woody Bygghandel Bro, som bland annat säljer ventilationslösningar. 

Svårare i efterhand
Han försöker påminna kunderna om att tänka ventilation redan från början, eftersom det blir billigare och enklare än att göra det när renoveringen är klar. En modern ventilationsanläggning tar plats, och även om det går att fixa relativt lätt i efterhand på enplansvillor med vind, kan det bli krångligare i ett flerplanshus. 

– Men problem är till för att lösas, och det går alltid. Vi tar hjälp av vår leverantör som har experter som skräddarsyr lösningar efter behov.

Sven Tärnström tycker att det blir allt vanligare att ventilationslösningen räknas in i budgeten vid nybyggnationer, och även efterfrågan vid renoveringar ökar. 

– Något som efterfrågas mer och mer är så kallad balanserad ventilation som man styr från en panel eller app.

Leverantören som Woody Bygghandel Bro arbetar med tar fram en offert på en ventilationslösning utifrån planritningar och önskemål från kunden. Sedan ritar en ingenjör upp lösningen tillsammans med kunden och den levereras färdig direkt till byggarbetsplatsen. 

Slapp stressa fram renovering
En som tänkte ventilation redan från början är Kristoffer Salonen. När familjen köpte 70-talsvillan i Örsundsbro mellan Uppsala och Enköping var det gamla ytskikt och material i huset. För att köpa sig tid började man med att sätta in en ventilationslösning. Nu vet familjen att luften i huset är okej, den unkna lukten försvann, risken för fuktproblem minskade och man kan renovera i sin egen takt. 

– När vi gick in i huset första gången luktade det gammalt. Det är skillnad som mellan dag och natt inomhus nu mot tidigare. Alla dofter från 50-åriga garderober och ytskikt är borta och det är torrt i badrum och tvättstuga. Vi är en barnfamilj och sover ofta med stängda dörrar men nu är luften ändå fräsch i sovrummen när vi vaknar på morgonen, säger Kristoffer Salonen. 

Installerade själv
Kristoffer har en bakgrund inom bygg men visste inget om ventilationssystem, mer än att han ville ha ett. Han besökte en vän som jobbar som ventilationstekniker och som byggde ett nytt hus med så kallat FTX-system, ett balanserat fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning. Även vännens granne hade ett likadant system. Grannen, som liksom Kristoffer inte kunde något om ventilation innan, hade beställt ett skräddarsytt paket som han sedan installerat själv. Kristoffer bestämde sig för att göra samma sak. 

– Det räckte med att jag skickade ritningar på planlösningen på ovanvåningen och källaren. Sedan hade jag ett möte med leverantören via Teams och han ritade upp lösningen under mötet, samtidigt som jag kunde gå runt med laptopen i huset och se var det skulle passa med kanalerna. När vi spikat ritningen fick jag systemet levererat och installerade det själv. Är man någorlunda händig och beredd på att lägga lite tid går det. Instruktionerna kunde varit lättare, men det går alltid att ringa och fråga, säger han. 

Aggregatet ovanför sovrummet
Det blev några timmars krypande på vinden, där systemet installerades. Den bästa platsen för aggregatet visade sig vara direkt ovanför sovrummet. 

– Jag var så klart orolig att det skulle höras. Jag läste på internetforum om skrammel och buller, samtidigt som leverantören sa att det var tyst. Jag tänkte att enda sättet att få reda på vem som hade rätt var att testa, och skulle det bli outhärdligt fick vi lösa det. Jag lade lite tyngre isoleringsskivor under och byggde en plattform till aggregatet. Och när jag startade upp lät det ingenting. Vi bor lantligt och är det tyst här är det extremt tyst. Nu kan man höra ett svagt, svagt surr, men det är verkligen inte mycket.

Efter ett år med systemet och Kristoffers egna inställningar tog han dit en firma som mätte ventilationen i alla rum och programmerade om luftflödet så att det blev optimalt, vilket han vill rekommendera andra att också göra. 

Innan familjen flyttade in gjordes en radonmätning, som inte visade på några förhöjda värden. Men eftersom flera grannar i området haft problem med radon tycker Kristoffer ändå att det är skönt att veta att ventilationen kan dämpa problemen om de skulle uppstå. 

– Radon är ju inget man mäter jätteofta, och om vi märker om några år att värdena är förhöjda är det skönt att veta att vi har ventilationen tills vi kan sätta in fler åtgärder om det behövs.  

Fick godkända radonvärden
När Anna Flodell Lindberg och hennes familj flyttade in i sin 70-talsvilla med suterräng var det dragiga originalfönster. När de sedan bytte fönster blev huset varmare och tystare, men luften inomhus blev desto sämre.  

– Min man hittade ett FTX-system som vi bestämde oss för att prova, och det blev stor skillnad på luften i hela huset. Jag är väldigt ljudkänslig och var lite orolig att det skulle låta, men jag märker knappt av något ljud alls från systemet, säger hon. 

För några år sedan gjorde familjen också en radonmätning. I suterrängvåningen låg värdet i ett av sovrummen på cirka 300 Bq/m3, klart över gränsvärdet på 200. Efter att ventilationssystemet installerats gjorde de en ny mätning, och i rummet där det var värst innan låg värdena nu på 30 Bq/m3

– Vi tänkte att vi skulle prova detta och om det inte fungerar måste vi göra en radonsanering. Nu ligger medelvärdet för hela huset på 50, det är jätteskönt att veta, säger Anna. 

Även i ett sovrum på övervåningen där det tidigare var problem med fuktig luft är luftkvaliteten mycket bättre nu.

– Vi är verkligen supernöjda med systemet. Det enda är kanske att vi måste ha en del stora rör i taket på suterrängvåningen och att vi fick tömma hela vinden eftersom det är väldigt mycket rör som skulle in där, men det kanske är bra att man inte kan samla på sig så mycket längre, säger Anna.  

Artikeln är hämtad från nummer 4 2022 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn i Norge

Nyheter

18 april 2024

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

18 april 2024

Flera steg mot ökad hållbarhet för Ahlsell under 2023

Nyheter

17 april 2024

Beijers rekordsatsning ska ge snabbare och mer hållbara leveranser

Nyheter

17 april 2024

Byggstartsindikatorn: Ökade byggstarter under mars

Nyheter

17 april 2024

”Byggandet utanför bostadssektorn har tuffat på ganska bra”

Nyheter

17 april 2024

”När vänder det?” temat på branschledardag

Nyheter

17 april 2024

Byggreformer i fokus under politikersamtal

Nyheter

17 april 2024

Nordbygg är tillbaka med full kraft

Nyheter

17 april 2024

Woody blir Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

16 april 2024

Byggmaterialhandlarna efterlyser fler satsningar på byggsektorn i vårbudgeten

Nyheter

16 april 2024

Byggkostnadsindex ökade i mars

Nyheter

15 april 2024

Affären klar: Mestergruppen Sverige förvärvar Colorama

Nyheter

15 april 2024

Dags att nominera Årets byggmaterialhandlare 2024!

Nyheter

14 april 2024

Byggmaterialdagen kommer tillbaka i höst

Nyheter

12 april 2024

Kraftig ökning av antalet varsel inom bygg under första kvartalet

Nyheter

11 april 2024

Bolist lanserar nytt reklamkoncept

Nyheter

11 april 2024

Positivt budskap på Mestergruppens bolagsstämma

Nyheter

11 april 2024

Nu lanseras en vägledning för taxonomins krav på byggprodukter

Nyheter

11 april 2024

Det blir högsta huset i Sverige att kläs med återbrukat tegel

Nyheter

11 april 2024

Rockwool satsar på elektriska transporter

Nyheter

11 april 2024

BoByggarBarometern: Branschen spår positiv utveckling

Nyheter

11 april 2024

Beijer ingår partnerskap för digitala produktutbildningar

Nyheter

10 april 2024

Bergqvist Järn & Bygg ansluter till XL-Bygg

Nyheter

09 april 2024

Ahlsell gör norrländska nyförvärv

Nyheter

09 april 2024

Bolist Byggstart är tillbaka – söker nästa generations byggföretagare

Nyheter

08 april 2024

Stort intresse när Derome rekryterade i Karlstad

Nyheter

08 april 2024

Medlemmarna tyckte till i Byggmaterialhandlarnas branschundersökning

Nyheter

08 april 2024

AB Karl Hedin i samarbete för bättre spårbarhet av leveranser

Nyheter

08 april 2024

Arkitekten Pål Ross: ”Betong är ett fantastiskt byggmaterial”

Nyheter

03 april 2024

Logistiktopparna om treenigheten bakom hållbara just-in-time-transporter

Nyheter

03 april 2024

Elitfönster värvar ny divisionschef från träindustrin

Nyheter

03 april 2024

Så utvecklas byggmarknaden – region för region

Nyheter

28 mars 2024

Samarbete bakom 80 nya hyreslägenheter i Varberg

Nyheter

27 mars 2024

Enighet för ny marknadsstrategi bland Woodys delägare

Nyheter

26 mars 2024

Första kullen Bolistare examinerade

Nyheter

26 mars 2024

NCC förnyar rikstäckande avtal med Ahlsell

Nyheter

25 mars 2024

Lindab i Trollhättan flyttar

Nyheter

25 mars 2024

Han blir ny vd för Dahl Sverige AB

Nyheter

22 mars 2024

Fristads och Ahlsell startar insamling av använda arbetskläder

Nyheter

21 mars 2024

Ökad oro för konjunkturen hos VVS-företag, men fortsatt positivt i branschen

Nyheter

21 mars 2024

Knauf Danogips byter varumärke

Nyheter

21 mars 2024

Prognoscentret: Stärkta utsikter för byggmarknaden efter sommaren

Nyheter

21 mars 2024

K-Bygg tar över K-Rauta i nio städer

Nyheter

20 mars 2024

Byggstartsindikatorn: Bostadsbyggandet ökade i februari

Nyheter

20 mars 2024

Areco siktar på proffsmarknaden i Norge genom förvärv av bygghandel

Nyheter

20 mars 2024

Ulrika Svensson, delägare för XL-Bygg Åkersberga: ”Jag har aldrig tittat åt något annat yrke”

Nyheter

20 mars 2024

”Kommunikation är avgörande för att logistiken ska fungera”

Nyheter

20 mars 2024

Polisen om hemgjorda bomber: ”Har ärenden varje år”

Nyheter

19 mars 2024

Måla om vanligaste investeringen på svenska gårdar

Nyheter

19 mars 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår