"Vi sparar tid och pengar i anskaffningen av material, samtidigt som vi minskar antalet störande och klimatpåverkande transporter.", säger Mats Landin, arbetschef på Peab.

Smart logistik frigör tid i byggprocessen

Nyheter

Göteborgs just nu största byggarbetsplats, kvarteret Platinan vid Göta Älv-stranden, har fått en smart logistiklösning. Det är Derome och Peab som gått samman om en lokal projektbutik där de 300 hantverkarna i projektet kan hitta förnödenheter och järnvaror.

Butiken ska ge ökad produktivitet i projektet och samtidigt minska antalet transporter till och från Platinan. Forskning vid Chalmers Tekniska Högskola har visat att orimligt mycket tid går åt till att anskaffa material som svarar för en liten del av byggkostnaden. 70 procent av bygglogistiktiden används till att skaffa industrivaror, trots att dessa endast svarar för tre procent av materialkostnaden på bygget. Det är det här problemet som butiken adresserar.

–Genom samarbetet med Derome kan Peab fokusera på det vi kan bäst, att utveckla och bygga hållbara fastigheter och stadsmiljöer. Vi sparar tid och pengar i anskaffningen av material, samtidigt som vi minskar antalet störande och klimatpåverkande transporter, säger Mats Landin, arbetschef på Peab.

Derome kommer att öppna en mobil butik på markplan i Platinan. Där ska finnas det sortiment av industri-och förbrukningsvarorsom krävs för varje fas i bygget. Derome planerar och samordnar leveransen, vilket ger färre transporter. Eftersom Deromes fordonsflotta dessutom är fossilfri ger upplägget stora miljövinster.

Fakta
Kvarteret Platinan kommer att omfatta 60000 kvadratmeter kontor, hotell, co-working, restauranger och mötesytor fördelat på 18 våningsplan. Platinan kommer stå färdig under 2021, med möjlighet till inflytt 2022. Peab bygger kvarteret på uppdrag av Vasakronan och entreprenaden bedrivs i samverkan.

Åter igen dags för Woody Byggmässa

Nyheter

19 februari 2020

Beijer slog rekord i Mustaschkampen

Nyheter

19 februari 2020

Branschuppmaning om att minska utsläpp

Nyheter

13 februari 2020

Lyckad hockeyfest i Globen

Nyheter

13 februari 2020

Derome satsar digitalt

Nyheter

13 februari 2020

De tog hem segern som årets leverantörspartner 2019

Nyheter

13 februari 2020

Flexits bostadsaggregat är nu Euroventcertifierade

Nyheter

12 februari 2020

De sänker sitt klimatavtryck med 20 procent

Nyheter

10 februari 2020

Derome öppnar nytt varuhus i Helsingborg

Nyheter

05 februari 2020

Beijer presenterade Tre Kronors trupp

Nyheter

05 februari 2020

Kontorshus med återvunnet byggmaterial

Nyheter

05 februari 2020

Beijer och Tre Kronor samarbetar mot prostatacancer

Nyheter

06 november 2019

Byggmaterialhandlarna medverkade på Almedalsveckan

Nyheter

10 oktober 2019

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår