Bortsett från en del småfix så stod ekohuset klart strax innan påsk förra året.

Första steget var att röja fram plattan. Tillsammans med ekohusarkitekten Maria Block uppdaterades plan för att bygga in timmerstommen på ett så hållbart sätt som möjligt.

Själva plattan isolerades med Foamglas.

Köket inuti huset.

Ett av rummen inuti huset.

Stjärnorna ska bli planetskötare i världsklass. Förvandlade gammal timmerkoja till ekohus

Nyheter

Efter sina framgångsrika idrottskarriärer har armbrytaren Heidi Andersson och skidskytten Björn Ferry satt upp ett nytt mål. De ska leva ett fossilfritt liv om fem år. Klimatsmarta transporter är en del av det. En annan är det ekologiska hus som stod klart förra våren. Under byggnationen satte Heidi allt byggmaterial under klimatlupp.

Huset ligger vackert på en höjd, inbäddat av fjäll och med utsikt över Västansjöns isbelagda snötäcke. Det är idrottsprofilerna Heidi Andersson och Björn Ferrys gemensamma hållbarhetsprojekt. Eller rättare sagt; det är Heidi som hållit i bygget, medan Björn spelat andrafiolen, något han har varit fullt nöjd med. 

– Bygg du ekohuset så kommer jag och fikar när det är klart, sa Björn när Heidi drog igång projektet.

– Men ibland måste man vara två, till exempel när en byggställning ska monteras ned. Då är det bra att han funnits till hands, säger Heidi och ler mot Björn.

De har varit ett par sedan 2001 då de träffades på en julfest för hemvändare till Storuman. Heidi skulle vara konferencier och intervjua Björn på torget i Storuman med anledning av att han då tagit klivet från skidåkare till skidskytt och blivit uttagen för sitt första OS. Ett par månader blev de ett par. I Mästarnas mästare, där båda deltog 2016, berättade Björn i sin skämtsamma stil att han är gift med en livs levande Pippi Långstrump och att det var Heidi som bar honom över tröskeln på bröllopsnatten 2006…

Vi kliver in i familjens 77 kvadratmeter stora ekohus som ligger mitt emellan Tärnaby och Hemavan, cirka 13 mil från Storuman där de har sitt permanenta boende i ett radhus. Än så länge.

– Vår son Dante, som är åtta år, går i skolan i Storuman. Men när han flyttar hemifrån, ja då är det här vi bor, om du frågar mig. Jag ska bara övertyga Björn om det också, skrattar Heidi.

Fossilinventering

Avstampet mot det fossilfria livet togs 2015 i samband med det stora klimatmötet i Paris.

Strax innan Paris-avtalet var undertecknat tittade Heidi och Björn på varandra och ställde sig frågan; vad kan vi ha för målsättning när det gäller omställning, framtiden och fossilfrihet?

– Där och då satte vi upp målet att var fossilfria 2025 och att bli planetskötare i världsklass. Vi började med att göra en fossilinventering av vår livsstil och kom fram till att transporterna var den absolut största utsläppskällan, 77 procent av våra totala utsläpp. Därefter kom konsumtion, boende och maten. 

När leasingavtalet på den fossildrivna bilen gick ut ett år senare blev det en eldriven Tesla, trots att närmaste snabbladdare fanns 25 mil bort. Vid längre resor byttes flyg mot buss och tåg. Kortare sträckor klarades av med cykel, även på vintern eftersom hojarna försågs med dubbdäck. 

Konsumtionen håller man igen på genom att inte handla prylar i onödan och köpa på second hand. På mat försöker de vara självförsörjande så långt det går genom egen odling av grönsaker och att äta det viltköttet de själva skjuter, främst älg.

Så kom de då till boendet. Radhuset i Storuman, som drivs med kommunal fjärrvärme, är ett helt ok ur ett hållbarhetsperspektiv.  Men eftersom drömmen om att bo i ett ekohus mognat tog Heidi på sig projektledarrollen och kavlade upp ärmarna.

Barndomsdröm

– Jag var elva år när jag sa att jag skulle bli armbrytare och bo i ett ekologiskt hus när jag blev stor, berättar hon och fortsätter:

– När jag och Björn träffats slog vi ihop våra enskilda firmor till ett aktiebolag som vi gav namnet PTEH AB, det står för Pengar till ekohus AB. Så vi har alltid haft en gemensam dröm om att bo så här.

Där stugan i dag står påbörjade Björns föräldrar för 35 år sedan projektet att bygga en fritidsstuga. De kom så långt att det blev en gjuten platta och förberett för el, vatten och VVS. På halva plattan hann de också timra upp en gammal flottarkoja med plåttak, innan allt stannade av och naturen tog över. Hela projektet lades i en Törnrosasömn, träd växte in i och över bottenplattan. 

– Den såg ut som en grushög efter alla år av frostangrepp och träd med stammar på en diameter hade vuxit upp där. Det blev till att röja och bända bort dessa innan vi kunde fortsätta med att gjuta på den gamla plattan. Timmerstommen var i gott skick tack vare plåttaket och timret behövde bara bytas ut på några få ställen genom små ingrepp.

Virke från egen skog

 

 

Paret äger skogsarealer på ungefär 1 000 hektar som de naturligtvis sköter enligt hållbara skogsbrukets alla principer. Motorsågar och röjsågar de använder är eldrivna eller tankas med miljövänlig Aspen-bensin och kravet är det biobaserade drivmedlet HVO100 i tanken för de skogsmaskiner de tar hjälp av. Från denna skog fälldes träd som sågades till virke i ett eget sågverk i byn Ensamheten där Heidi är uppvuxen. I Ensamheten finns även en gammal hyvel på vilken delar av virket hyvlades till trallgolvet i kallfarstun och till den utvändiga panelen. Själva sågverket och hyveln drivs givetvis på HVO100.  

Heidi körde sedan materialet på släpkärra 13 mil med elbilen upp till ekohusbygget.

Lösullsisolering

Som isolering på bottenplattan och till markisolering användes Foamglas och Hasopor, tillverkat av glas som inte kan återvinnas. Prefabricerade väggar köptes från Stenbackens husfabrik i Piteå som skickade två snickare som byggde in timmerstommen, satte takstolarna på plats och sen tillsammans med Heidi lösullsisolerade med Termoträ träfiberisolering, gjord av gran och tall, i väggar och tak.

– Arkitekten Maria Block, som driver Block Arkitekter, har hjälpt oss med planeringen. Jag tycker själv det är ytterst välplanerat med 57 kvadratmeter boyta nere och sedan ett 20 kvadratmeter stort sovloft. Uppvärmningen är en Pertinger 60BU kökspanna med stekhäll ovanpå som värmer så gott som hela huset, vi behöver bara stötta till lite med elvärme från golvslingorna. 

Golvet är mörkgrå Offerdalsskiffer och detta material kommer även tillbaka i hall- och våtrumsdel. I timmerstommen och på sovloftet är det Baseco trägolv, ett företag som har sitt säte i grannkommunen Sorsele. Dit körde Heidi Teslan med släpvagn och hämtade golv, vägg- och takpanel.

– Eftersom väggarna är drygt 40 centimeter tjocka är huset välisolerat. 

Då husets läge är med ett berg i söder så fungerar det inte så bra med solpaneler på taket, utan dessa har placerats på Björns föräldrars tomt i centrala Storuman.

– Vi producerar el från februari till november och överskottet säljs till Storuman Energi. Anläggningen genererar på ett år 7 300 kilowattimmar vilket motsvarar 2 500 mils körning med elbil plus och då får vi ändå över till hushållselen.

Mysig timmerstock

Hon och Björn tycker att de har fått sitt hus precis som de vill ha det.

– Jag är speciellt nöjd med att vi lyckats bevara den gamla timmerstommen och att den framträder så mysigt i vårt sovrum och på toaletten, säger Heidi.

Utöver eget arbete har paret anlitat av ett flertal lokala hantverksföretag. 

Heidi har samtidigt varit en flitig kund hos byggmaterialhandlarna i närområdet och hon var noga med att det hon beställde var det bästa ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Jag tog hjälp av Maria Block som checkade av alla material mot SundaHus-listan så att vi valde de som är skonsammast mot vårt ekosystem. Glädjande var att byggmaterialhandlarna i flera fall hade just det material jag ville ha på sina hyllor. Det visade sig även att en av hantverkarna använde en fogmassa som var så miljövänlig att den i det närmaste kunde klassificeras som livsmedel. När något jag behövde saknades hjälpte byggmateriabutikerna mig. Berglunds Järn i Hemavan och K-Bygg Fresks i Storuman fick listor med miljövänligt byggmaterial som jag ville att de skulle beställa hem. Det var till exempel FiboTrespo våtrumspanel, träullscement från Träullit, Moelvens Vänerply träskivor, masonitskivor, lindrev, fsc-märkt virke och så vidare.

Utanför boxen

Heidi hade också en ständig dialog med hantverkarna och hon var väl införstådd med att dessa gärna vill arbeta med material som de är vana vid. Men hon fick dem att tänka utanför boxen.

– Jag tycker att vi hade en bra dialog. När jag förklarade hur jag tänker kring fossilfritt och vilka material jag hittade blev de nyfikna och ville veta mer.

Samtidigt tycker Heidi att det finns saker som byggmaterialhandeln skulle kunna göra bättre för att underlätta hållbarhetsalternativet för konsumenterna.

– Det jag skulle vilja se i butikerna är en lista av den typ som SundaHus har där man på ett enkelt sätt kan se vad byggmaterialet innehåller och vad som är bäst för miljön.

Hon tycker också att byggmaterialhandeln skulle addera sitt tjänsteutbud med uthyrning, främst då av maskiner som vanliga privatpersoner använder sällan.

– Det blir bättre ur ett hållbarhetsperspektiv än att köpa exempelvis en sticksåg, tigersåg eller liknande som blir liggande i flera år efter att projektet är slutfört. Och när man väl ska använda den igen saknas sågbladen.

Fakta om Heidi Anderssons och Björn Ferrys ekohus

 Trästommen är av Masonite Beams och träfiberisolering från Termoträ. Prefabricerade väggar kommer från Stenbackens husfabrik i Piteå.

Fasaden är stående slätpanel.

Fönster och glasdörrar är av trä.

Våtrumsväggar är Fibo Trespo, det vill säga plywoodskivor där ytskiktet även fungerar som tätskikt.

Takmaterial är pannplåt.

Golvet i hall- och våtrumsdel är mörkgrå Offerdalsskiffer (vildlagd) från Minera.

Köksinredning är av massiv furu i stommar och med fasade björkluckor, tillverkade på Lidéns Snickeri i Glommersträsk.

Köksbänk kommer från Eco by Cosentino där cirka 75 procent av materialet är återvunnet (från gamla tvättställ, speglar etc).

En kökspanna från Pertinger värmer stugan med egen ved, elden syns genom en glasruta. Ovanpå spisen finns en stekhäll, och det finns även en bakugn i den.

Toalettstolen är en snålspolande EcoFlush.

Källa: Block Arkitekter.

 

Annons:

Svag inledning på året för byggmaterialhandeln men ljuspunkter kan skönjas

Nyheter

25 april 2024

Bolist inleder samarbete med Stugdrömmar

Nyheter

25 april 2024

Ahlsell vinner Symbios – utmärkelsen som prisar ansvarsfullt företagande

Nyheter

25 april 2024

Han blir tillförordnad vd när Sveriges Fria Bygghandlare flyttar till Stockholm

Nyheter

23 april 2024

AB Karl Hedin och Bjelin i nytt samarbete

Nyheter

23 april 2024

Nya butiker och lägre omsättning för Byggmax första kvartalet

Nyheter

23 april 2024

Ahlsell fortsätter med nordiska nyförvärv

Nyheter

19 april 2024

Nästan 600 byggbolag i konkurs under första kvartalet

Nyheter

19 april 2024

Nyinvigning av XL-Bygg A-trä – ett år sedan branden

Nyheter

19 april 2024

Ahlsell har utsett Wilo till Årets Hållbara Leverantör 2023

Nyheter

19 april 2024

Nya EPD:er för Deromes trävaror

Nyheter

18 april 2024

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn i Norge

Nyheter

18 april 2024

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

18 april 2024

Flera steg mot ökad hållbarhet för Ahlsell under 2023

Nyheter

17 april 2024

Beijers rekordsatsning ska ge snabbare och mer hållbara leveranser

Nyheter

17 april 2024

Byggstartsindikatorn: Ökade byggstarter under mars

Nyheter

17 april 2024

”Byggandet utanför bostadssektorn har tuffat på ganska bra”

Nyheter

17 april 2024

”När vänder det?” temat på branschledardag

Nyheter

17 april 2024

Byggreformer i fokus under politikersamtal

Nyheter

17 april 2024

Nordbygg är tillbaka med full kraft

Nyheter

17 april 2024

Woody blir Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

16 april 2024

Byggmaterialhandlarna efterlyser fler satsningar på byggsektorn i vårbudgeten

Nyheter

16 april 2024

Byggkostnadsindex ökade i mars

Nyheter

15 april 2024

Affären klar: Mestergruppen Sverige förvärvar Colorama

Nyheter

15 april 2024

Dags att nominera Årets byggmaterialhandlare 2024!

Nyheter

14 april 2024

Byggmaterialdagen kommer tillbaka i höst

Nyheter

12 april 2024

Kraftig ökning av antalet varsel inom bygg under första kvartalet

Nyheter

11 april 2024

Bolist lanserar nytt reklamkoncept

Nyheter

11 april 2024

Positivt budskap på Mestergruppens bolagsstämma

Nyheter

11 april 2024

Nu lanseras en vägledning för taxonomins krav på byggprodukter

Nyheter

11 april 2024

Det blir högsta huset i Sverige att kläs med återbrukat tegel

Nyheter

11 april 2024

Rockwool satsar på elektriska transporter

Nyheter

11 april 2024

BoByggarBarometern: Branschen spår positiv utveckling

Nyheter

11 april 2024

Beijer ingår partnerskap för digitala produktutbildningar

Nyheter

10 april 2024

Bergqvist Järn & Bygg ansluter till XL-Bygg

Nyheter

09 april 2024

Ahlsell gör norrländska nyförvärv

Nyheter

09 april 2024

Bolist Byggstart är tillbaka – söker nästa generations byggföretagare

Nyheter

08 april 2024

Stort intresse när Derome rekryterade i Karlstad

Nyheter

08 april 2024

Medlemmarna tyckte till i Byggmaterialhandlarnas branschundersökning

Nyheter

08 april 2024

AB Karl Hedin i samarbete för bättre spårbarhet av leveranser

Nyheter

08 april 2024

Arkitekten Pål Ross: ”Betong är ett fantastiskt byggmaterial”

Nyheter

03 april 2024

Logistiktopparna om treenigheten bakom hållbara just-in-time-transporter

Nyheter

03 april 2024

Elitfönster värvar ny divisionschef från träindustrin

Nyheter

03 april 2024

Så utvecklas byggmarknaden – region för region

Nyheter

28 mars 2024

Samarbete bakom 80 nya hyreslägenheter i Varberg

Nyheter

27 mars 2024

Enighet för ny marknadsstrategi bland Woodys delägare

Nyheter

26 mars 2024

Första kullen Bolistare examinerade

Nyheter

26 mars 2024

NCC förnyar rikstäckande avtal med Ahlsell

Nyheter

25 mars 2024

Lindab i Trollhättan flyttar

Nyheter

25 mars 2024

Han blir ny vd för Dahl Sverige AB

Nyheter

22 mars 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår