”I Stugdrömmar fick jag nästan läskigt fria händer. Jag läste aldrig manus och tilläts göra nästan vad som helst. Det kändes bra att bli så litad på”, säger Gustav Ovland.

Den gamla fabriken har förvandlats från ruin till drömboende.

Gustavs skafferi som kan ses från köket genom ett fönster är som en vacker tavla som ändrar färg efter säsong, när sommarrabarber byts mot höstäpplen.

Den gamla stärkelsefabriken förändrade Gustavs liv

Nyheter

När krögaren Gustav Ovland hittade en förfallen gammal stärkelsefabrik till salu i Skåne föll han pladask. Idag har han lagt ned sin själ i att omvandla fabriken och inte bara skapat sig ett varmt hem, utan också hittat ett nytt kall i livet.

Där andra såg en fabriksruin såg Gustav Ovland sitt framtida hem. Året var 2019 när han plötsligt såg den udda annonsen bland villor och radhus, och han var inte sen med att slå till. 

– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger han.

Sagt och gjort, fastigheten blev hans. Idéerna började snart att hagla och renoveringsplanerna avlöste varandra. 

– Folk trodde att jag hade blivit tokig som gav mig på ett sådant jätteprojekt nästan helt utan byggerfarenhet. Jag hade letat hus i drygt två år när stärkelsefabriken dök upp och för mig kändes det helt självklart att det var här jag skulle bo. Jag räds inte utmaningar. Vill jag något går jag alltid in i det till 110 procent, säger Gustav. 

Han berättar att den inställningen en gång gjorde att han blev spachef utan att någonsin ha satt sin fot på ett spa. Samma jäklar anamma gjorde att han började att tävla i hästhoppning knappt tre månader efter att han köpt häst, när han egentligen bara ville ha en avslappnande hobby. 

– Jag har alltid haft svårt för att sitta still. Mamma märkte av det redan i skolåldern. Inför gymnasiet sa hon ”vad ska det bli av dig, du får nog välja något praktiskt”. Så det blev 110 procent matlagning, vilket förklarar varför jag äger en restaurang och en nattklubb idag, skrattar Gustav. 

 

Husdrömmar knackar på

Kort efter att Gustav köpt stärkelsefabriken hörde SVT-programmet Husdrömmar av sig. Möjligheten att få arkitekthjälp från Gert Wingård fick honom att tacka ja. Inför programmets första besök började han att städa och sortera upp i den gamla fabriksruinen. Stora mängder tegel skrapades rent och rostiga verktyg samlades i prydliga rader. 

– Jag ville få koll på vad jag hade att utgå ifrån. Själva bevarandet är väldigt centralt för mig. Det är förutsättningarna vid varje bygge som är det roliga. Jag vill inte bli för inspirerad av vad som finns där ute. Risken om man bläddrar i en massa tidningar och böcker är att allt blir likadant till slut, säger Gustav.   

Efter att ha fått Gerts input satte bygget igång. Gustav sa upp sig för att kunna fokusera på snickrandet och efter ett år stod huset klart. 

– Jag är en slitvarg som gärna jobbar dygnet runt. Vintertid blev det många vändor till macken för att värma fingrarna. Våren vid husknuten gick desto lättare, säger han. 

 

Ett resultat värt extra slit

Idag är Gustavs hem en lugn plats med mycket trä och genomtänkta materialval, där mycket har återställts till originalet. Överallt finns det där lilla extra – lokalt sågade takbjälkar, ett betsat innertak av spontat virke med grovsidan nedåt, ett kök i rökt oljad massiv ek och ett betonggolv med spacklade slitningar som skapar en känsla av att gubbarna har gått runt i fabriken, trots att de aldrig har satt sin fot på golvet.  

– När jag flyttade hit gapade det öppet ner till källaren, men golvet som ligger nu känns autentiskt. Jag är inte helt lätt i mina beslut utan väljer gärna lite svårare saker byggnationsmässigt för att får det jag vill ha. Resultatet är det absolut viktigaste, även om vägen dit är dyrare och krångligare. Det lönar sig att vara petig. Arbetstimmarna glömmer man, säger Gustav. 

En vacker detalj i Gustavs hem är det stora fönstret i köket som gör att man ser rakt in i skafferiet, där grönsaker, vinflaskor och gamla burkar står uppradade. I övrigt är heminredningen avskalad på ett sätt som låter arkitekturen tala för sig själv. 

 

Blev huset som du hade föreställt dig? 

– Ja, det skulle jag säga, och att kunna se potentialen i något slitet och visualisera slutresultatet är nog min största styrka som husdesigner. När jag tänker tillbaka har jag nog alltid haft öga för det. Som elvaåring möblerade jag om i mitt och syrrans rum nästan varje vecka, med inspiration från Jönssonligan eller vad det kunde vara. Till slut var hon inbyggd i ett hörn. Då fick jag börja bygga på vinden istället, skrattar Gustav. 

 

Från Hus- till Stugdrömmar

Kanske var det Gustavs visionära sida eller hans sätt att ta sig an stora utmaningar som gjorde att Stugdrömmar på Kanal 5 hörde av sig knappt ett halvår efter att Husdrömmar-avsnittet hade sänts. De var på jakt efter en programledare och tyckte att Gustav var en intressant figur. 

– Min första reaktion var att tacka nej, men när de berättade att jag skulle få resa runt i Sverige och designa och renovera tolv stugor tillsammans med gänget från Sofias Änglar blev det en annan femma. Jag såg det som en möjlighet att få utveckla mitt visionära tänkande och samtidigt få upptäcka nya delar av Sverige, säger Gustav. 

Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm välkomnade honom snabbt som en del i gänget. Med fria tyglar tilläts han planera varje bygge. Den största utmaningen var tidsramen på två och en halv dag, där torktider behövde tas i beräkning. 

– Att förhålla sig till TV-formatet var nytt för mig. Vi behövde hitta sätt att ge det där lilla extra utan att ha extra tid. Nyckeln blev att lista ut vad familjerna verkligen skulle uppskatta, säger Gustav. 

Liksom vid bygget av Gustavs eget hus blev bevarande ett ledord genom alla stugrenoveringar. De tog ofta vara på material som redan fanns på inspelningsplatserna, vilket sällan görs i TV.

– Återbruket skiljer Stugdrömmar från liknande program. Med relativt enkla medel byter vi canvas på rummen, för att få fram stugornas själar. Mattias var till en början ganska ovan vid att snickra med återbrukade saker, men efter bara någon inspelning började både han och de andra att komma till mig med saker de hittat för att se om vi kunde använda dem. Det är roligt, för återbruk handlar mycket om att få in just det tankesättet, säger Gustav. 

 

Vad har du för planer för framtiden?

– Jag har verkligen fastnat för det här med husdesign nu. Det är som en nytt kall i livet, så det är tur att jag har fantastisk personal som sköter om verksamheten på restaurangen och nattklubben. Jag kommer bara in då och då för att sätta nya menyer, säger Gustav och fortsätter:

– Framöver kommer jag att ägna mig åt fler projekt här hemma. Jag har en sjuårsplan med saker att göra som den som vill kommer att kunna följa på min Youtube-kanal. Nyligen köpte jag en lass tegel och sten från en gammal fabrik i närheten som skulle tömmas. Av det har jag tänkt att bygga ett tripptrapptrull-garage i kalkstenstegel som ska rymma mina två båtar och någon bil. Sedan har jag tänkt få till ett växthus, fortsätta på trädgården och lite så där. Jag har allt i huvudet så det ska bara till några bygglov. Det inte heller omöjligt att jag dyker upp i TV-rutan igen. 

 

Antingen eller:

Friluftsliv eller storstadspuls

Snickra eller måla

Laga mat eller rita hus

 

Om Gustav Ovland:

Ålder: 40

Bor: Härnestad

Familj: Hunden Boris

Gör: Programleder Stugdrömmar på Kanal 5, bygger vidare på sitt drömhus på Youtube, äger restaurang och nattklubb

Drömmer om: ”Jag är ingen stordrömmare, men gör alltid det jag vill till 110 procent.”

 

Texten är hämtad från nummer 2 2023 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

ByggMaterial tar semester!

Nyheter

05 juli 2024

K-Bygg etablerar sig i Mariestad

Nyheter

03 juli 2024

Holgers Stugmaterial förvärvar bygghandel i Limmared

Nyheter

01 juli 2024

Mörbylånga GOIF bygger nya avbytarbås – tack vare XL-Hjälpen

Nyheter

01 juli 2024

De blev årets Bygmastipendiater

Nyheter

27 juni 2024

Ahlsell förvärvar K-H Service AS

Nyheter

26 juni 2024

Recoma får 33,5 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket – ska öka produktionen

Nyheter

26 juni 2024

Trätillverkare utvecklar speciell limträlösning för utomhusbruk

Nyheter

26 juni 2024

Renoverar med återbruk: ”En sport att hitta guldkornen”

Nyheter

26 juni 2024

Deromes butik ett stenkast från jordskredet

Nyheter

26 juni 2024

Rockwool bygger stenullsfabrik i Sverige

Nyheter

25 juni 2024

Ramirentrapporten: Bara 2 av 10 byggarbetsplatser jobbar på att få bort machokulturen

Nyheter

25 juni 2024

Deromes sista leverans till jätteprojektet

Nyheter

25 juni 2024

AB Karl Hedin bygger ny butik i Knivsta

Nyheter

19 juni 2024

Benders introducerar nettonoll-betong i byggprodukter

Nyheter

19 juni 2024

Karin Eriksson ny styrelseledamot i Mestergruppen AS

Nyheter

19 juni 2024

Byggstartsindikatorn: Återhämtningen för bostadsbyggandet fortsatte i maj

Nyheter

19 juni 2024

Färgglad hotellfasad på Grönland lyser som norrskenet

Nyheter

18 juni 2024

SBAB: Ny befolkningsprognos omkullkastar tidigare bedömningar av bostadsbehovet

Nyheter

18 juni 2024

Årsutvecklingen för Byggkostnadsindex minskade i maj

Nyheter

18 juni 2024

Vändning för bygg och anläggning i Europa väntas under 2025

Nyheter

14 juni 2024

Beijer ett av 19 företag som startar cirkulär bygghandel i Umeå

Nyheter

13 juni 2024

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

13 juni 2024

Nytt norskt nyförvärv för Ahlsell

Nyheter

12 juni 2024

Johan Augustsson, ny vd på Mestergruppen: ”Det handlar alltid mer om människor än om affärsmodeller”

Nyheter

12 juni 2024

AI-skanning ska förenkla återbruk av byggnader

Nyheter

12 juni 2024

Beijer Byggmaterials Branschrapport visar på långsam återhämtning

Nyheter

10 juni 2024

Derome tecknar avtal med Trafikverket

Nyheter

05 juni 2024

Ekolution börjar leverera hampafiberisolering till Nordströms Bygghandel

Nyheter

04 juni 2024

En riktig resa för Bolist Trosa

Nyheter

04 juni 2024

PEFC-certifierat virke blir standard i Deromes takstolar och färdigkapade stommar

Nyheter

03 juni 2024

AB Karl Hedin Emballage gör nyförvärv i Bredbyn

Nyheter

03 juni 2024

Ahlsell är en del av Sveriges första mobilitetshotell

Nyheter

30 maj 2024

Bygma rekryterar ny regionchef

Nyheter

30 maj 2024

Nytt varumärke för tak- och fasadprodukter av återvunnet stål

Nyheter

30 maj 2024

Mestergruppen bygger nytt logistikcenter – flyttar verksamheten från Helsingborg till Jönköping

Nyheter

30 maj 2024

Ny undersökning: Var tredje svensk vet inte hur man nyttjar rot-avdraget

Nyheter

30 maj 2024

Integration mellan loggboksverktyg och klimatberäkningsmjukvara ska underlätta hållbara materialval

Nyheter

29 maj 2024

Branschprofil blir ny vd för Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

29 maj 2024

”Vårt mantra är att vara glada på jobbet”

Nyheter

29 maj 2024

Nicollas – en av Byggmaterialhandlarnas ambassadörer

Nyheter

29 maj 2024

Roja och Johan tog Medelhavet till Östgötaslätten

Nyheter

29 maj 2024

Ökat intresse för impregnerat virke – men många missuppfattningar hänger kvar

Nyheter

29 maj 2024

Elolyckor vanligast i bygg- och tillverkningsbranschen

Nyheter

29 maj 2024

Bygma rekryterar ny hållbarhetschef till företagsledningen

Nyheter

28 maj 2024

Kesko Sverige integrerar Zenitec i Onninen

Nyheter

28 maj 2024

Beijer i Piteå blir CrossFit-arena för en dag

Nyheter

28 maj 2024

Nyöppning av hyvleriet efter branden hos XL-Bygg Björka

Nyheter

28 maj 2024

K-Bygg AB ingår samarbete med Tørn

Nyheter

27 maj 2024

Dags att rösta på Årets Byggmaterialhandlare!

Nyheter

24 maj 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår