”I Stugdrömmar fick jag nästan läskigt fria händer. Jag läste aldrig manus och tilläts göra nästan vad som helst. Det kändes bra att bli så litad på”, säger Gustav Ovland.

Den gamla fabriken har förvandlats från ruin till drömboende.

Gustavs skafferi som kan ses från köket genom ett fönster är som en vacker tavla som ändrar färg efter säsong, när sommarrabarber byts mot höstäpplen.

Den gamla stärkelsefabriken förändrade Gustavs liv

Nyheter

När krögaren Gustav Ovland hittade en förfallen gammal stärkelsefabrik till salu i Skåne föll han pladask. Idag har han lagt ned sin själ i att omvandla fabriken och inte bara skapat sig ett varmt hem, utan också hittat ett nytt kall i livet.

Där andra såg en fabriksruin såg Gustav Ovland sitt framtida hem. Året var 2019 när han plötsligt såg den udda annonsen bland villor och radhus, och han var inte sen med att slå till. 

– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger han.

Sagt och gjort, fastigheten blev hans. Idéerna började snart att hagla och renoveringsplanerna avlöste varandra. 

– Folk trodde att jag hade blivit tokig som gav mig på ett sådant jätteprojekt nästan helt utan byggerfarenhet. Jag hade letat hus i drygt två år när stärkelsefabriken dök upp och för mig kändes det helt självklart att det var här jag skulle bo. Jag räds inte utmaningar. Vill jag något går jag alltid in i det till 110 procent, säger Gustav. 

Han berättar att den inställningen en gång gjorde att han blev spachef utan att någonsin ha satt sin fot på ett spa. Samma jäklar anamma gjorde att han började att tävla i hästhoppning knappt tre månader efter att han köpt häst, när han egentligen bara ville ha en avslappnande hobby. 

– Jag har alltid haft svårt för att sitta still. Mamma märkte av det redan i skolåldern. Inför gymnasiet sa hon ”vad ska det bli av dig, du får nog välja något praktiskt”. Så det blev 110 procent matlagning, vilket förklarar varför jag äger en restaurang och en nattklubb idag, skrattar Gustav. 

 

Husdrömmar knackar på

Kort efter att Gustav köpt stärkelsefabriken hörde SVT-programmet Husdrömmar av sig. Möjligheten att få arkitekthjälp från Gert Wingård fick honom att tacka ja. Inför programmets första besök började han att städa och sortera upp i den gamla fabriksruinen. Stora mängder tegel skrapades rent och rostiga verktyg samlades i prydliga rader. 

– Jag ville få koll på vad jag hade att utgå ifrån. Själva bevarandet är väldigt centralt för mig. Det är förutsättningarna vid varje bygge som är det roliga. Jag vill inte bli för inspirerad av vad som finns där ute. Risken om man bläddrar i en massa tidningar och böcker är att allt blir likadant till slut, säger Gustav.   

Efter att ha fått Gerts input satte bygget igång. Gustav sa upp sig för att kunna fokusera på snickrandet och efter ett år stod huset klart. 

– Jag är en slitvarg som gärna jobbar dygnet runt. Vintertid blev det många vändor till macken för att värma fingrarna. Våren vid husknuten gick desto lättare, säger han. 

 

Ett resultat värt extra slit

Idag är Gustavs hem en lugn plats med mycket trä och genomtänkta materialval, där mycket har återställts till originalet. Överallt finns det där lilla extra – lokalt sågade takbjälkar, ett betsat innertak av spontat virke med grovsidan nedåt, ett kök i rökt oljad massiv ek och ett betonggolv med spacklade slitningar som skapar en känsla av att gubbarna har gått runt i fabriken, trots att de aldrig har satt sin fot på golvet.  

– När jag flyttade hit gapade det öppet ner till källaren, men golvet som ligger nu känns autentiskt. Jag är inte helt lätt i mina beslut utan väljer gärna lite svårare saker byggnationsmässigt för att får det jag vill ha. Resultatet är det absolut viktigaste, även om vägen dit är dyrare och krångligare. Det lönar sig att vara petig. Arbetstimmarna glömmer man, säger Gustav. 

En vacker detalj i Gustavs hem är det stora fönstret i köket som gör att man ser rakt in i skafferiet, där grönsaker, vinflaskor och gamla burkar står uppradade. I övrigt är heminredningen avskalad på ett sätt som låter arkitekturen tala för sig själv. 

 

Blev huset som du hade föreställt dig? 

– Ja, det skulle jag säga, och att kunna se potentialen i något slitet och visualisera slutresultatet är nog min största styrka som husdesigner. När jag tänker tillbaka har jag nog alltid haft öga för det. Som elvaåring möblerade jag om i mitt och syrrans rum nästan varje vecka, med inspiration från Jönssonligan eller vad det kunde vara. Till slut var hon inbyggd i ett hörn. Då fick jag börja bygga på vinden istället, skrattar Gustav. 

 

Från Hus- till Stugdrömmar

Kanske var det Gustavs visionära sida eller hans sätt att ta sig an stora utmaningar som gjorde att Stugdrömmar på Kanal 5 hörde av sig knappt ett halvår efter att Husdrömmar-avsnittet hade sänts. De var på jakt efter en programledare och tyckte att Gustav var en intressant figur. 

– Min första reaktion var att tacka nej, men när de berättade att jag skulle få resa runt i Sverige och designa och renovera tolv stugor tillsammans med gänget från Sofias Änglar blev det en annan femma. Jag såg det som en möjlighet att få utveckla mitt visionära tänkande och samtidigt få upptäcka nya delar av Sverige, säger Gustav. 

Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm välkomnade honom snabbt som en del i gänget. Med fria tyglar tilläts han planera varje bygge. Den största utmaningen var tidsramen på två och en halv dag, där torktider behövde tas i beräkning. 

– Att förhålla sig till TV-formatet var nytt för mig. Vi behövde hitta sätt att ge det där lilla extra utan att ha extra tid. Nyckeln blev att lista ut vad familjerna verkligen skulle uppskatta, säger Gustav. 

Liksom vid bygget av Gustavs eget hus blev bevarande ett ledord genom alla stugrenoveringar. De tog ofta vara på material som redan fanns på inspelningsplatserna, vilket sällan görs i TV.

– Återbruket skiljer Stugdrömmar från liknande program. Med relativt enkla medel byter vi canvas på rummen, för att få fram stugornas själar. Mattias var till en början ganska ovan vid att snickra med återbrukade saker, men efter bara någon inspelning började både han och de andra att komma till mig med saker de hittat för att se om vi kunde använda dem. Det är roligt, för återbruk handlar mycket om att få in just det tankesättet, säger Gustav. 

 

Vad har du för planer för framtiden?

– Jag har verkligen fastnat för det här med husdesign nu. Det är som en nytt kall i livet, så det är tur att jag har fantastisk personal som sköter om verksamheten på restaurangen och nattklubben. Jag kommer bara in då och då för att sätta nya menyer, säger Gustav och fortsätter:

– Framöver kommer jag att ägna mig åt fler projekt här hemma. Jag har en sjuårsplan med saker att göra som den som vill kommer att kunna följa på min Youtube-kanal. Nyligen köpte jag en lass tegel och sten från en gammal fabrik i närheten som skulle tömmas. Av det har jag tänkt att bygga ett tripptrapptrull-garage i kalkstenstegel som ska rymma mina två båtar och någon bil. Sedan har jag tänkt få till ett växthus, fortsätta på trädgården och lite så där. Jag har allt i huvudet så det ska bara till några bygglov. Det inte heller omöjligt att jag dyker upp i TV-rutan igen. 

 

Antingen eller:

Friluftsliv eller storstadspuls

Snickra eller måla

Laga mat eller rita hus

 

Om Gustav Ovland:

Ålder: 40

Bor: Härnestad

Familj: Hunden Boris

Gör: Programleder Stugdrömmar på Kanal 5, bygger vidare på sitt drömhus på Youtube, äger restaurang och nattklubb

Drömmer om: ”Jag är ingen stordrömmare, men gör alltid det jag vill till 110 procent.”

 

Texten är hämtad från nummer 2 2023 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Dags att rösta på Årets Byggmaterialhandlare!

Nyheter

24 maj 2024

XL-Bygg Hilmer gör nyförvärv i Värmland

Nyheter

24 maj 2024

Fler påbörjade lägenheter kvartal 1

Nyheter

24 maj 2024

Ny delägare till Bolist i Ljungaverk och Ånge

Nyheter

23 maj 2024

Rockwool leverantör till Ahlsells jätteprojekt

Nyheter

23 maj 2024

Boverket: Botten kan vara nådd i bostadsbyggandet

Nyheter

21 maj 2024

Beijer tar pulsen på hantverkarsverige

Nyheter

20 maj 2024

Chervon Group förvärvar Flex Scandinavia AB från Ahlsell Group

Nyheter

20 maj 2024

Golvbrunn kan spara upp till 27 ton koldioxid

Nyheter

16 maj 2024

Leverantörer fick stifta bekantskap med Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

16 maj 2024

Byggkostnadsindex steg med 0,3 procent i april

Nyheter

16 maj 2024

Johan Axelsson, ny vd på Derome Bygg och Industri: ”Man måste försöka se det som hälsosamt att det svänger”

Nyheter

15 maj 2024

”Som världen ser ut nu måste alla jobba med IT-säkerhet”

Nyheter

15 maj 2024

Basic och jordnära i säsongens utebyggen

Nyheter

15 maj 2024

Ronnies finurliga altan extraknäcker som vedlår

Nyheter

15 maj 2024

Dags för sjätte omgången av XL-Hjälpen

Nyheter

15 maj 2024

Byggstartsindikatorn: Fortsatt uppåt för byggstarterna under april

Nyheter

15 maj 2024

Kartläggning: Så tryggas övergången till Möjligheternas byggregler

Nyheter

15 maj 2024

Rekordstor nedgång i golvförsäljningen 2023

Nyheter

14 maj 2024

Ljusning i sikte - större renoveringar på tapeten igen

Nyheter

14 maj 2024

Han leder vägen genom organisationsförändringen

Nyheter

08 maj 2024

Bolist Idre inviger ny butik – mindre än ett år efter branden

Nyheter

08 maj 2024

Ramirentrapporten: Inbrott på varannan byggarbetsplats

Nyheter

08 maj 2024

Bolist öppnar i Oskarshamn

Nyheter

07 maj 2024

Tredje gången gillt för Byggfesten

Nyheter

07 maj 2024

Branschförening stämmer iBinder-SundaHus

Nyheter

03 maj 2024

Mela Holding i Umeå ny majoritetsägare av Happy Homes Luleå

Nyheter

02 maj 2024

Tørn lanseras i Tyskland

Nyheter

02 maj 2024

Derome lanserar kundportal

Nyheter

02 maj 2024

XL-Bygg Lagan öppnar byggmaterialhandel i Ljungby

Nyheter

02 maj 2024

Bergqvist Järn & Bygg namnger arena

Nyheter

30 april 2024

Så påverkas bygghandeln av situationen i Röda havet

Nyheter

30 april 2024

ByggMaterial blir med debattsida! Först ut: "Släpp myten om ”lyx-rot”

Nyheter

30 april 2024

Derome tar första spadtaget till nytt område

Nyheter

29 april 2024

Mot ljusare tider på årsmöte

Nyheter

29 april 2024

Saint-Gobain Sweden summerar hållbarhetsåret 2023

Nyheter

29 april 2024

Prisregn på Nordbygg

Nyheter

29 april 2024

Mestergruppen växer med nya butiker

Nyheter

29 april 2024

Bildsvep från Nordbygg!

Nyheter

26 april 2024

De vinner Nordbyggs Guldmedalj 2024

Nyheter

26 april 2024

Beijer startar återbruksprojekt i Eskilstuna

Nyheter

26 april 2024

Svag inledning på året för byggmaterialhandeln men ljuspunkter kan skönjas

Nyheter

25 april 2024

Bolist inleder samarbete med Stugdrömmar

Nyheter

25 april 2024

Ahlsell vinner Symbios – utmärkelsen som prisar ansvarsfullt företagande

Nyheter

25 april 2024

Han blir tillförordnad vd när Sveriges Fria Bygghandlare flyttar till Stockholm

Nyheter

23 april 2024

AB Karl Hedin och Bjelin i nytt samarbete

Nyheter

23 april 2024

Nya butiker och lägre omsättning för Byggmax första kvartalet

Nyheter

23 april 2024

Ahlsell fortsätter med nordiska nyförvärv

Nyheter

19 april 2024

Nästan 600 byggbolag i konkurs under första kvartalet

Nyheter

19 april 2024

Nyinvigning av XL-Bygg A-trä – ett år sedan branden

Nyheter

19 april 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår