När ByggMaterial pratar med Anders Tväråna befinner han sig i Nairobi som utlånad expert på träbyggande till ett projekt där ett stort kontorshus i trä ska byggas. Han är också arkitekten bakom trähuset Magasin X i Uppsala, som var nominerat till Årets Fasad 2022.
– Vi ser allt mer träfasader och det har kommit en del även på stora hus, vilket förr var närmast otänkbart. Personligen är jag dock lite nervös inför en stor byggnad med träfasad med tanke på underhållsfrågan. När vi ritade Magasin X valde vi att ha trä bara på den nedersta våningens fasad och sedan skiffer på resten av fasaden och istället visa träet i interiören genom de stora glaspartierna, säger han.
Även om det finns ett antal olika behandlingsalternativ för trä nu för tiden föredrar Anders obehandlat trä.
– Så länge man använder rakvuxen gran på luftad läkt och bräderna sitter luftigt så att de kan torka ut håller det länge. En obehandlad bräda som sitter väl skyddad kan hålla i hundra år, det kan man ju se på gamla lador till exempel med många år på nacken. Men blir det fuktigt eller kommer upp buskar mot fasaden kan det ruttna ganska fort. Vill man behandla träet finns det även många målningsbehandlingar som håller länge, men förr eller senare måste de underhållas och det vill man kanske inte lägga över på fastighetsägaren när man ritar ett större hus. Svarta hus är ju lite trendigt nu till exempel, men fasaden blir väldigt varm och det kan göra att träet kan kåda och vrida sig.
Det finns också mycket man bör tänka på som kan påverka utseendet på en träfasad.
– Det finns många faktorer som kan störa trä. Risken är till exempel att träet blir fult vid skruvarna om de rostar så vi använder rostfri skruv för att undvika det. Är träet obehandlat måste man också räkna med att det blir grått förr eller senare.
Är det vanligt att ha flera olika material på fasaden?
– De flesta byggnaderna har ett antal olika material även om det ser enhetligt ut. På Magasin X finns till exempel plåt, betong, trä och skiffer. En trend som jag är lite tveksam till är att ha flera färger på en fasad. Det kan bli jättebra om det är snyggt gjort, men har man till exempel några få kulörer på fasadskivor att välja på eller jobbar under prispress tycker jag det är bättre att försöka göra det enhetligt.
Anders använder helst levande naturmaterial i sina byggnader som just trä och skiffer, som har naturliga färgvariationer. Båda materialen har också en låg miljöpåverkan om man ser till hela deras livstid, vilket är viktigt att ta hänsyn till i dagens byggande. Tegel har också kommit tillbaka mer och mer och även där kan man få en levande yta.
– Man kan ju räkna på ett materials livscykelanalys på många olika sätt. Framställningen av tegel är kanske inte så bra klimatmässigt, men å andra sidan håller det länge och kräver lite underhåll och ett bra tegel kan ge kulörvariationerna som många arkitekter är ute efter, säger Anders.
Han vill också slå ett slag för balansen mellan estetik och hållbarhet.
– Ska man bara tänka på energieffektivitet, uppvärmning och materialåtgång ska man egentligen bygga hus i kubform med små fönster och utan stora glaspartier, men man måste också skapa miljöer som människor vill arbeta och bo i och att få balans i det är en komplex beräkning. Ett hus blir inte hållbart om ingen vill ha det.
Vilka trender ser du när det kommer till material?
– Skiffer är ju en gammal teknik men nu har det kommit tillverkare som gör system som är vettiga att montera. En annan trend är att det börjar komma mycket solceller på fasader. De är inte helt lätta att räkna hem än, men de börjar bli billigare och tillverkarna blir duktigare på att anpassa format och kulör. I Sverige står solen ganska lågt så man kan få nästan samma effekt på en vägg som ett tak, och dessutom blir solcellerna själva fasadmaterialet, på ett tak måste man ju ha ett takmaterial under dem, säger Anders.
Hur tror du fasaderna ser ut framåt?
– Jag hoppas det kommer att fortsätta handla mycket om hållbarhet, men att man har en bredare syn på det så att det även gäller estetisk hållbarhet så att man gör fasader som folk vill ha en lång tid. Fasadtrenderna är som tur är inte lika växlande som hos interiörer som till exempel badrum, men om de börjar skifta så att folk byter fasader ofta är det inte heller hållbart. Uttrycken i huset måste man lägga ner lite extra tid på så att man vill ha huset länge.
Texten är hämtad ur nummer 2 2023 av tidningen ByggMaterial.