När ByggMaterial pratar med Thomas Sandell har han just åkt runt med en träprisjury och tittat på olika träprojekt, ett byggmaterial som ligger i tiden.
– Det görs mycket bra grejer i Sverige just nu. Trä är ett material som kommer mycket nu och man märker också att material som är lite mer hållbara över tid, som tegel och keramiska material, kommer mer och mer, säger han.
Keramik är ett material Thomas själv gillar på fasader. Den första var Villa Sagalid, där han använde sig av egenritade, handglaserade keramikplattor - och materialvalet gav mersmak. Även plåt är ett material som Thomas använt, bland annat i prisbelönta Synvillan i Eriksberg Hotell & Safaripark, och han tror det kommer synas på fler fasader framöver.
– Det är ett intressant material. Jag tror det kommer mer och mer, både för att det är prisvärt och för att det kan varieras på så många sätt. Nu kan det även färgsättas miljövänligt genom att använda till exempel GreenCoat.
Hållbarhet mer efterfrågat
Just miljö och hållbarhet är ett hett ämne inom arkitekturen nu, något som Thomas välkomnar.
– Nu är det många kontorshyresgäster som efterfrågar hållbarhet, och det blir vanligare att de ställer som krav att huset är byggt koldioxidneutralt eller med hänsyn till miljön utifrån vissa parametrar. Arkitekterna som kår tycker jag har varit intresserade av hållbarhet länge, men intresset har inte varit lika stort från fastighetsägarnas håll eftersom det fortfarande är lite dyrare att bygga hållbart. Men nu när hyresgästerna börjar ställa krav måste de ju leverera det de vill ha.
Återbruk är också något som är på frammarsch, även om alla delar kanske inte riktigt finns på plats än.
– Man försöker lite här och där att göra återbruksprojekt, men det finns inte riktigt någon upparbetad marknad inom handel och inköp där än. Det är i sin linda men jag tror det kommer att komma firmor snart som bara sysslar med detta.
Blev arkitekt av en slump
Thomas Sandell har varit arkitekt i många år och har belönats med ett antal priser och utmärkelser. Men själva yrkesvalet var mest en slump.
– Det var två kompisar som skulle söka in till arkitektlinjen. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra i livet så jag tänkte att jag söker väl jag också - och på den vägen blev det. Det visade sig dock att jag var den enda av oss som kom in, så det blev ju en antiklimax, men det blev bra ändå.
Thomas är född i Finland och gör en del projekt även där. Och synen på arkitekten skiljer sig åt mellan länderna.
– Jag tycker arkitektens roll har förändrats överlag. Det man gör tas emot mycket bättre och vi används för den kunskap vi faktiskt har, men det är ju kanske också för att jag varit med så länge nu. I Finland är arkitektens roll annorlunda än i Sverige, där är det så att det jag säger är det som gäller. Här i Sverige ifrågasätter man mer och ber att man ska titta på andra lösningar eller hitta något som blir lite billigare. Men det är kul att jobba i båda världarna, jag trivs rätt bra med den svenska modellen också där man hittar lösningar tillsammans.
Rådgivande roll i Villa Wahlgren
Någon som kanske inte alltid tog åt sig av Thomas råd var Pernilla Wahlgren, som Thomas agerade bollplank åt i Kanal 5-programmet Villa Wahlgren.
– Det var jättekul att vara med. Huset var ju inte ritat av mig utan min roll var att tycka och försöka vägleda och det var trevligt. Jag tycker huset passar henne bra, även om det i sig är ett hus som inte är anpassat för tomten, vilket det nog framgick tydligt även i programmet att jag tyckte. Det kan ofta vara så att man sett ett hus som man vill ha utan att tänka på hur tomten är utformad och om huset passar just där.
Färg är tillbaka
Villa Wahlgren är en riktig färgexplosion interiört. Och färg är något som kommit tillbaka på bred front, även om Thomas föredrar de lite mer dämpade kulörerna.
– Det är mer färg nu än på ganska länge och det är kul att kulör kommer tillbaka. Jag gillar dock dovare pasteller med ganska mycket svärta i, säger Thomas.
En annan klassiker som många kanske känner igen från 70-talets gillestuga - textiltapeten - är också tillbaka.
– Det är verkligen något man börjat titta på nu igen och vi använder det en hel del nu i våra interiöra projekt.
Viktigt se helheten
Thomas tycker, kanske inte helt oväntat, att det bästa sättet att undvika misstag både vid husval och när det är dags att inreda huset är att anlita en arkitekt.
– Ett fel man ofta gör i ett privathem är att man kanske har sett ett fantastiskt lantkök på en resa som man blir inspirerad av och gör köket i den stilen. Sedan när det är dags för badrummet har man kanske inspireras av ett spa man var på i Thailand någon gång och gör badrummet så, och så får man inte riktigt ihop helheten. Därför kan det vara väl värt att ta in en arkitekt som hjälper till med att få ihop allt på ett bra sätt.
Får man som arkitekt räkna med att åsidosätta sin egen smak ibland för att kunderna ska få det de gillar?
– I allmänhet är det nog så att de flesta som anlitar oss gör det för att de sympatiserar med hus vi gjort tidigare, så det är inget jag har märkt av.
Har du något favoritprojekt av de du ritat genom åren?
– Jag tycker alla projekt är roliga, och ofta tycker jag det senaste är det roligaste. Men Folkets hus i Fisksätra som är helt i plåt är jag väldigt nöjd med, och Synvillan blev trevlig. Sedan har jag även gjort ett bostadsområde i Norrköping, Kvarteret Ormen, som jag tycker blev bra.
Fakta Thomas Sandell
Bor: Stockholm och Stockholms skärgård
Gör: Arkitekt på Sandellsandberg
Favoritårtionde från ett arkitekturperspektiv: På 1930- och 1960-talet gjordes det mycket bra, men jag tycker också att 1990-talet var ett årtionde där det gjordes mycket bra grejer
Aktuell med: Flera projekt runt om i landet, som Boverkets nya kontorsbyggnad i Karlskrona tillsammans med Skanska, två flerbostadshus i Norrköping, H2greensteels nya etablering i Boden samt deras kontor i Stockholm. Syntes i tv-rutan i våras i Kanal 5-programmet Villa Wahlgren
På fritiden: Cyklar, tecknar och målar och flugfiskar
Artikeln är hämtad ur nummer 4 2023 av tidningen ByggMaterial.